Skip to content Skip to navigation

Centar za volontiranje i humanitarni rad

CVHR osnovan je s ciljem priprema i provođenje volonterskih i humanitarnih aktivnosti kako studenata tako i zaposlenika Fakulteta.

Poslovi Centra

 • Priprema, provedba i vrednovanje volonterskih projekata i aktivnosti na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini,
 • organizacija i provedba edukacije volontera,
 • poticanje i uključivanje studenata u volonterske projekte i aktivnosti s ciljem razvoja kompetencija za tržište rada,
 • promidžba volonterstva i osvještavanja potreba pojedinaca i grupa na granici socijalne uključenosti na Fakultetu i u lokalnoj zajednici,
 • uspostavljanje mreže volontera na lokalnoj i međunarodnoj razini,
 • uključivanje znanstvenih metoda u područje vrednovanja volonterskih aktivnosti.

Članice Centra

 • Prof. dr. sc. Sandra Lovrenčić - voditeljica Centra
 • Prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš - koordinatorica volonterskih aktivnosti
 • Katarina Leko, univ.bac.oec. - studentska koordinatorica (kleko@student.foi.hr)

Procedura za prijavu volonterske akcije u sklopu CZVHR FOI

Od 2015. godine Centar za volontiranje i humanitarni rad koristi vlastiti vizualni identitet povezan s vizualnim identitetom Fakulteta organizacije i informatike pod čijim okriljem i djeluje.

Vizualni identitet Centra može se preuzeti u nastavku:

Festival znanosti na FOI-ju u Varaždinu i okolici okupio djecu i mlade iz cijele regije - otvorena izložba i održano 19 radionica
Početak programa Festivala znanosti u Varaždinu održan je u ponedjeljak, 22. travnja 2024. na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, gdje je u prizemlju otvorena izložba dječjih radova na temu Jesu li računala pametnija od nas?. Program je nastavljen nizom radionica na FOI-ju i u pojedinim vrtićkim objektima. Ukupno 22 zaposlenika FOI-ja odradilo je 19 radionica, a sudionici su bili iz 7 vrtićkih grupa i 10 razreda iz Varaždina, okolice i Medimurja.
Radionica i izložba dječjih likovnih radova "Jesu li računala pametnija od nas?" u sklopu Festivala znanosti 2024.
Na Fakultetu organizacije i informatike je u ponedjeljak 22. travnja 2024. započeo Festival znanosti izložbom dječjih likovnih radova "Jesu li računala pametnija od nas?" voditeljica prof. dr. sc. Violete Vidaček Hainš, doc. dr. sc. Suzane Keglević Kozjak i doc. dr. sc. Zrinke Lacković Vincek.
Edukacija volontera za sve zainteresirane studente i zaposlenike FOI-ja
U ponedjeljak, 18. ožujka 2024. , u vremenu od 10:15 do 11:45 sati, na lokaciji FOI 1, dvorana 3, održat će se edukacija za sve zainteresirane sadašnje i buduće volontere Fakulteta. Više o temama pogledajte u nastavku.
Poziv za volontiranje u Udruzi Bedem ljubavi
Drage volonterke i volonteri ovim putem vas pozivamo na volontiranje u Udruzi Bedem ljubavi. Više informacija u nastavku.
Božićna humanitarna akcija na FOI-ju
U duhu božićnih blagdana, sa srcem ispunjenim dobrotom, Studentski zbor Fakulteta organizacije i informatike i Centar za volontiranje i humanitarni rad FOI-ja sa zadovoljstvom najavljuju tradicionalnu Božićnu humanitarnu akciju, koja će se odvijati na FOI-ju u utorak, 12. i srijedu, 13. prosinca 2023.
Održana edukacija nove generacije volontera
U četvrtak, 09. studenog 2023. na Fakultetu organizacije i informatike održana je edukacija za volontere. Temu Zakon o volonterstvu prezentirala je voditeljica Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI, prof. dr. sc. Sandra Lovrenčić, a temu Etički kodeks volontera održala je prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš, koordinatorica aktivnosti volontera.
Poziv na edukaciju za volontere
Volontiranje je dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, znanja i vještina kojima se doprinosi razvoju društva, ali i osobnom razvoju, jer volonteri stječu iskustva i kompetencije koje omogućuju aktivno sudjelovanje u društvu i osobnu dobrobit. Kako bismo potaknuli veće uključivanje u volonterske aktivnosti, pozivamo sve studente na edukaciju za volontere. Više informacija u nastavku.

Stranice

Procedura za prijavu volonterske akcije u sklopu CZVHR FOI:

Volontiranje se provodi u skladu s pravnim okvirom:

-Zakonom o volonterstvu:
https://www.zakon.hr/z/258/Zakon-o-volonterstvu
-Etičkim kodeksom volontera:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2008_05_55_1915.html

Organizatori volontiranja (institucije, udruge, ...)  koje žele volontere uključiti u volonterske akcije u suradnji sa Centrom za volontiranje i humanitarni rad FOI,  podnose Centru za volontiranje FOI pisanu zamolbu s potpisom voditeljica / voditelja i pečatom / logom organizatora volontiranja u kojem navode:

 • točan naziv organizatora volontiranja
 • osobu zaduženu za volontere
 • popis i opis poslova volontera
 • planirano trajanje volontiranja (datum od - do) 
 • planirani broj volonterskih sati dnevno
 • broj potrebnih volontera 
 • mjesto volontiranja
 • hoće li se volonterima osigurati smještaj, obrok, piće i prijevoz
 • to će organizirati edukaciju za one volontere koji ju još nisu prošli
 • tko će upisivati  volonterske sate u volonterske knjižice / izdavati volonterske ugovore (ugovori se potpisuju unaprijed, a ne retroaktivno)
 • organizatori volontiranja trebaju voditi brigu o tome da volonteri ne smiju obavljati poslove za koje je netko istovremeno plaćen
 • u slučaju volontiranja s djecom /maloljetnim osobama, osobama s invaliditetom, starim i nemoćnim osobama i sl.,  organizator volontiranja će osigurati stalni nadzor nad volontiranjem te će se s volonterom zaključiti ugovor o volontiranju čiji je sastavni dio izjava o nepostojanju okolnosti iz Zakona o volonterstvu, čl. 10, a u slučaju dugotrajnog volontiranja volonter će pribaviti potvrdu o nekažnjavanju
 • Centar za volontiranje i humanitarni rad FOI oglasit će poziv volonterima putem službenih kanala volontiranja, a  volonteri samostalno  i prema osobnom izboru odabiru  akcije u kojima žele sudjelovati.

Prof.dr.sc. Sandra Lovrenčić
Voditeljica CZVHR FOI

Prof.dr.sc. Violeta Vidaček Hainš
Koordinatorica volonterskih aktivnosti