Skip to content Skip to navigation

Centar za volontiranje i humanitarni rad

CVHR osnovan je s ciljem priprema i provođenje volonterskih i humanitarnih aktivnosti kako studenata tako i zaposlenika Fakulteta.

Poslovi Centra

 • Priprema, provedba i vrednovanje volonterskih projekata i aktivnosti na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini,
 • organizacija i provedba edukacije volontera,
 • poticanje i uključivanje studenata u volonterske projekte i aktivnosti s ciljem razvoja kompetencija za tržište rada,
 • promidžba volonterstva i osvještavanja potreba pojedinaca i grupa na granici socijalne uključenosti na Fakultetu i u lokalnoj zajednici,
 • uspostavljanje mreže volontera na lokalnoj i međunarodnoj razini,
 • uključivanje znanstvenih metoda u područje vrednovanja volonterskih aktivnosti.

Članice Centra

 • Prof. dr. sc. Sandra Lovrenčić - voditeljica Centra
 • Prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš - koordinatorica volonterskih aktivnosti
 • Katarina Leko, univ.bac.oec. - studentska koordinatorica (kleko@student.foi.hr)

Procedura za prijavu volonterske akcije u sklopu CZVHR FOI

Od 2015. godine Centar za volontiranje i humanitarni rad koristi vlastiti vizualni identitet povezan s vizualnim identitetom Fakulteta organizacije i informatike pod čijim okriljem i djeluje.

Vizualni identitet Centra može se preuzeti u nastavku:

Hrvatska domaćin najvećeg europskog natjecanja u robotici: u Varaždinu se natječe više od 700 sudionika iz 18 zemalja svijeta
Danas je započelo najveće europsko natjecanje u robotici, a koje će se u Varaždinu održavati do 10. lipnja u varaždinskoj Areni. Riječ je o 4. European RoboCup Junior natjecanju koje se po prvi puta organizira u Hrvatskoj i koje je okupilo oko 730 sudionika iz 18 zemalja, a jedan od suorganizatora je i Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Svečanosti otvorenja danas je prisustvovala i dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, a jedan od sudaca i mentora na natjecanju je FOI-jev student Ivan Kolarić.
Uspješno provedena volonterska akcija čišćenja okoliša u sklopu nacionalne manifestacije „Hrvatska volontira“
U sklopu nacionalne manifestacije Hrvatska volontira 18. svibnja 2023. organizirana je volonterska akcija čišćenja i uređenja okoliša ispred i iza zgrade Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (FOI1). 
Poziv volonterima - uključite se u akciju 'Hrvatska volontira'
Centar za volontiranje i humanitarni rad Fakulteta organizacije i informatike poziva sve zainteresirane volonterke i volontere na akciju čišćenja i uređenja okoliša u srijedu, 17. svibnja 2023. godine od 17.00 do 19.00 sati. Uređivat ćemo okoliš ispred i iza zgrade FOI 1 na adresi Pavlinska 2 u Varaždinu.
Prezentacije studenskih istraživanja na Sveučilištu Carlow u Sjedinjenim Američkim Državama u Pittsburghu
Na partnerskom Sveučilištu Carlow u Pittsburghu 20.5.2023. godine održavaju se Carlow Scholars' Day (CSD), u kojem sudjeluju i studenti FOI-ja.
Festival znanosti: 'Mali znanstvenici – veliki genijalci: Što znamo o svijetu koji nas okružuje?'
U okviru ovogodišnje manifestacije Festival znanosti, 24. travnja 2023. na Fakultetu organizacije i informatike održava se digitalna izložba dječjih likovnih radova pod naslovom „Mali znanstvenici – veliki genijalci: Što znamo o svijetu koji nas okružuje?“.
Poziv volonterima - akcija dobrovoljnog darivanja krvi
Pozivamo sve volontere da se odazovu akciji dobrovoljnog darivanja krvi koje organizira Studenski zbor FOI u suradnji s Centrom za volontiranje i humanitarni rad FOI, Odjelom za transfuzijsku medicinu opće bolnice Varaždin i Gradskim uredom Crvenog križa Varaždin.
Održana edukacija nove generacije volontera
U ponedjeljak, 20. ožujka 2023. na Fakultetu organizacije i informatike održana je edukacija za volontere. Temu Zakon o volonterstvu prezentirala je voditeljica Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI, prof. dr. sc. Sandra Lovrenčić, a temu Etički kodeks volontera održala je prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš, koordinatorica aktivnosti volontera.

Stranice

Procedura za prijavu volonterske akcije u sklopu CZVHR FOI:

Volontiranje se provodi u skladu s pravnim okvirom:

-Zakonom o volonterstvu:
https://www.zakon.hr/z/258/Zakon-o-volonterstvu
-Etičkim kodeksom volontera:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2008_05_55_1915.html

Organizatori volontiranja (institucije, udruge, ...)  koje žele volontere uključiti u volonterske akcije u suradnji sa Centrom za volontiranje i humanitarni rad FOI,  podnose Centru za volontiranje FOI pisanu zamolbu s potpisom voditeljica / voditelja i pečatom / logom organizatora volontiranja u kojem navode:

 • točan naziv organizatora volontiranja
 • osobu zaduženu za volontere
 • popis i opis poslova volontera
 • planirano trajanje volontiranja (datum od - do) 
 • planirani broj volonterskih sati dnevno
 • broj potrebnih volontera 
 • mjesto volontiranja
 • hoće li se volonterima osigurati smještaj, obrok, piće i prijevoz
 • to će organizirati edukaciju za one volontere koji ju još nisu prošli
 • tko će upisivati  volonterske sate u volonterske knjižice / izdavati volonterske ugovore (ugovori se potpisuju unaprijed, a ne retroaktivno)
 • organizatori volontiranja trebaju voditi brigu o tome da volonteri ne smiju obavljati poslove za koje je netko istovremeno plaćen
 • u slučaju volontiranja s djecom /maloljetnim osobama, osobama s invaliditetom, starim i nemoćnim osobama i sl.,  organizator volontiranja će osigurati stalni nadzor nad volontiranjem te će se s volonterom zaključiti ugovor o volontiranju čiji je sastavni dio izjava o nepostojanju okolnosti iz Zakona o volonterstvu, čl. 10, a u slučaju dugotrajnog volontiranja volonter će pribaviti potvrdu o nekažnjavanju
 • Centar za volontiranje i humanitarni rad FOI oglasit će poziv volonterima putem službenih kanala volontiranja, a  volonteri samostalno  i prema osobnom izboru odabiru  akcije u kojima žele sudjelovati.

Prof.dr.sc. Sandra Lovrenčić
Voditeljica CZVHR FOI

Prof.dr.sc. Violeta Vidaček Hainš
Koordinatorica volonterskih aktivnosti