Skip to content Skip to navigation

Studenti i nastavnici FOI-ja u studijskom posjetu Lavalu (FRA)

U sklopu EU projekta Study4Career, desetero studenata FOI-ja je u pratnji djelatnika i nastavnika Fakulteta, sredinom travnja (13.–16.4.) posjetilo francuski grad Laval. Osim posjeta partnerskoj školi ESIEA, posjetili su i međunarodnu izložbu o virtualnoj i proširenoj stvarnosti te imerzivnim tehnologijama – LAVAL VIRTUAL EUROPE 2022.

 

Zahvaljujući aktivnostima u okviru spomenutog projekta, FOI je za svoje studente po prvi puta organizirao studijsko putovanje partnerskoj školi École supérieure d'informatique, électronique, automatique - ESIEA u Lavalu. Radi se o školi s kojom FOI već godinama vrlo uspješno surađuje, a upravo iz nje na FOI godišnje dolazi najveći broj stranih studenata. Cilj ovog posjeta bio je razmijeniti znanje, iskustvo, vještine i primjere dobre prakse na temu projektnih i izvannastavnih aktivnosti organiziranih u suradnji s poslodavcima. Putovanje je zajednički organizirao FOI-jev Ured za međunarodnu suradnju i Centar za podršku studentima i razvoj karijera, a studenti su u Francuskoj boravili u pratnji ECTS koordinatorice doc.dr.sc. Martine Tomičić Furjan, doc.dr.sc. Ive Gregurec, izv.prof.dr.sc. Katarine Tomičić-Pupek te djelatnice Ureda za međunarodnu suradnju Simone Kovačić.

Prvi dan posjeta, studenti su imali prilike sudjelovati na jednoj od najznačajnijih europskih tehnoloških izložbi LAVAL VIRTUAL EUROPE 2022., gdje su se pobliže upoznali s najnovijim softverskim i hardverskim rješenjima u domeni virtualne i proširene stvarnosti, na kojoj je izlagalo više od 150 izlagača iz cijelog svijeta.

Drugi dan posjeta bio je rezerviran za upoznavanje s radom ESIEA-e, partnerske škole u Lavalu, gdje je FOI-jeve studente i nastavnike dočekala voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju ESIEA-e Susan Loubet. Svoje studijske programe i način rada, u prostorijama škole, predstavili su im i koordinatori za međunarodnu suradnju - Gloria Fuertes, Suzanne Vilchez i Julio Navarro te akademski savjetnik i nastavnik iz područja cybersecurity-a Jean-Pierre Aubin te nastavnica iz područja komunikacija, „soft skills“ vještina i profesionalnog razvoja Morgane Le Merrer. Tom prilikom, predstavili su im i aktivnosti u kojima studenti mogu sudjelovati s ciljem boljeg povezivanja s poslodavcima i kvalitetnije pripreme za tržište rada.

Studijski posjet Lavalu iskorišten je i za razgovor o daljnoj suradnji dviju institucija, prije svega razmjeni studenata te o novom Erasmus programu (2021.-2027.) te o suvremenim metodama i novim kanalima komunikacije sa studentima.

Studenti domaćini su proveli FOI-jeve studente svojim kampusom, predstavili članove svojeg Studentskog zbora i upoznali ih s ostalim nenastavnim aktivnostima koje se kod njih provode.

Povratak u Hrvatsku iskorišten je i za posjet glavnom gradu Parizu.

U nastavku donosimo dojmove naših studenata prilikom posjeta Francuskoj:

'Definitivno jedno od najboljih iskustava koje sam imao tokom studiranja, velika preporuka svima da se što više uključite u ovakve programe.'

'Osjećam se počašćeno što sam mogla prisustvovati izložbi imerzivnih tehnologija u Lavalu. Uz sve to, bilo mi je zadovoljstvo upoznavati se s francuskom kulturom i posjetiti neka divna mjesta. '

'Prisustvovanje konferenciji u Lavalu smatram vrijednim iskustvom koje će mi definitivno pomoći u odabiru smjera u kojem se želim kretati vezano za obrazovanje i izučavanje.'

U ime organizatora, zahvaljujemo našim partnerima iz ESIEA-e na gostoprimstvu i dobrodošlici u Lavalu!