Skip to content Skip to navigation

Suradnja FOI-ja s francuskim sveučilištima

Objavljeno: 30.10.2018

FOI trenutno ima potpisane partnerske sporazume s tri renomirane francuske visoko-školske institucije: École d'ingenieurs du monde numérique (ESIEA), École pour l'Informatique et les nouvelles Technologies (EPITECH) i Université Paris-Est Créteil (UPEC).

FOI kontinuirano jača partnerske odnose s inozemnim visokoškolskim ustanovama s ciljem kontinuiranog razvoja vlastitih programa, unaprjeđenja istraživačkog rada i pružanja međunarodnog iskustva studentima i djelatnicima. Kako bi se povećala dolazna mobilnost studenata, intenzivno se radi na promociji FOI-ja i Varaždina kao poželjne Erasmus destinacije te povećanju broja predmeta koji se mogu upisati na engleskom jeziku (trenutno ih je u ponudi 30-ak). Kvalitetu FOI-ja je prepoznalo nekoliko francuskih sveučilišta, te FOI trenutno ima potpisane partnerske sporazume s tri francuske ustanove: École d'ingenieurs du monde numérique (ESIEA), École pour l'Informatique et les nouvelles Technologies (EPITECH) i Université Paris-Est Créteil (UPEC).

Kako bi partnerske institucije ojačale suradnju, direktorica ESIEA-inog Ureda za međunarodnu suradnju Susan Loubet u svibnju je posjetila FOI te je u okviru Dana međunarodne suradnje predstavila mogućnosti studiranja na ESIEA-i, a djelatnice FOI-ja Ivana Fojs i Ana Horvat u listopadu ove godine posjetile su ESIEA-in Forum International gdje su prezentirale mogućnosti studiranja na FOI-ju pred stotinjak studenata. Na ovaj su način hrvatski i francuski studenti iz prve ruke dobili sve informacije koje su ih zanimale o studiju u Francuskoj i u Hrvatskoj. Za vrijeme svog posjeta, djelatnice FOI-ja sudjelovale su na sastanku s ESIEA-inim Uredom za međunarodnu suradnju i profesorima s ciljem razmjene primjera dobre prakse i identificiranja novih mogućnosti za projektnu i znanstvenu suradnju. Stoga će kao rezultat višegodišnje suradnje, čak 13-ero studenata s ESIEA-e će boraviti na FOI-ju na studentskoj razmjeni u ljetnom semestru 2018./19.

ESIEA i FOI njeguju dobre odnose već dugi niz godina, u posljednje vrijeme dvoje profesora s ESIEA-e u srpnju je održalo radionicu naziva Steganography u okviru ljetne škole FSec IoT Summer Hacking School, a FOI-jev asistent dr. sc. Boris Tomaš će u studenom održati radionicu na ESIEA-i u Lavalu.

Izvrsnost FOI-ja prepoznali su i francuski studenti s drugih institucija, pa je tako na FOI-ju trenutno na Erasmus razmjeni petoro studenata s EPITECH-a, druge partnerske institucije iz Pariza. Također, dvoje studenata FOI-ja u srpnju je sudjelovalo na EPITECH-ovoj ljetnoj školi „EPITECH Summer Bootstrap“ u Parizu i Marseillesu.

Osim studenata iz Francuske na FOI-ju u zimskom semestru studiraju i studenti iz Španjolske i Albanije, dok će u ljetnom semestru biti i studenata iz Belgije, Slovačke i Turske, čime će ova akademska godina na FOI-ju biti rekordna po broju studenata iz inozemstva (s ukupno više od 20 inozemnih studenata).