Skip to content Skip to navigation

Održani dani međunarodne suradnje na FOI-ju

Na Fakultetu organizacije i informatike su se u razdoblju od 9. do 11. svibnja 2018. održali dani međunarodne  suradnje. 

Nakon prošlogodišnjeg jubilarnog 10. dana međunarodne suradnje na FOI-ju ove je godine FOI organizirao trodnevni događaj pod nazivom FOI international days 2018, sa središnjim događanjem u četvrtak, što je ujedno bio 11. dan međunarodne suradnje FOI-ja. Međunarodne dane su organizirale djelatnice Ureda za međunarodnu suradnju FOI-ja, Izabela Oletić Tušek i Ivana Fojs, u suradnji s prodekanicom za znanstveno-istraživački rad, izv. prof. dr. sc. Ninom Begičević Ređep.  Događanje je bilo vrlo uspješno, s najvećim brojem sudionika i posjetitelja dosada. Uz mnogobrojne goste s ostalih fakulteta i institucija, prisustvovao je i dr. sc. Marko Košiček, glavni savjetnik ministrice obrazovanja i znanosti, prof. dr. sc. Blaženke Divjak. Dr. Košiček je rekao kako znanost ne poznaje granice te kako samo međunarodno umrežavanje i bolje pozicioniranje u međunarodnom okruženju može dovesti do uspješnijeg korištenja fondova Europske unije, ponajprije Obzor2020 i Erasmus+.

Nakon uvodnih prezentacija o međunarodnoj i projektnoj suradnji FOI-ja gosti s pet partnerskih institucija predstavili su svoja sveučilišta i fakultete: Susan Loubet s Inženjerske visoke škole ESIEA u Francuskoj, Prof. Luis de Marcos Ortega sa Sveučilišta u Alcali u Španjolskoj, prof. Emese Tokarchikova sa Sveučilišta u Žilini, Slovačka, Pia Prebevšek sa Sveučilišta u Mariboru te Claudia Huszar s Babes-Bolyai sveučilišta u Rumunjskoj. Uz to je održana panel diskusija s temom „Kako privući strane studente i potaknuti domaće studente na odlazak na studentsku razmjenu“ koju je moderirala izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, a panelisti su bili: Susan Loubet s ESIEA-e, Barbara Ferbežer sa Sveučilišta u Mariboru, izv. prof. dr. sc Ljiljana Brkić s FER-a, Lidija Priščan s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu te izv. prof. dr. sc. Dragan Žeželj s FSB-a u Zagrebu.

Istovremeno su u holu FOI-ja bili postavljeni štandovi gostujućih sveučilišta i fakulteta na kojima su zainteresirani studenti i nastavnici mogli prikupiti informacije i promotivne materijale.

Paralelno su se održavala pozvana predavanja te radionice za studente i nastavnike. Izdvajamo pozvano predavanje pod nazivom „Od Erasmusa do vlastitog poduzeća“ bivšeg studenta FOI-ja, Luke Klancira. Luka je studentima ispričao svoju priču koja je započela Erasmus razmjenom na Karl Franzens sveučilištu u Grazu, a danas je on uspješan mladi poduzetnik s mnoštvom zanimljivih projekata u tijeku. Za studente su održane dvije radionice: „Kako se snaći na Erasmus razmjeni“ u organizaciji studentske mreže Erasmus Student Network Zagreb te „Kako pronaći stručnu praksu u inozemstvu“ u organizaciji Ureda za međunarodnu suradnju FOI-ja. Uz to, za nastavnike FOI-ja je organizirana edukacija za poboljšanje vještina održavanja nastave na engleskom jeziku i u multikulturalnom okruženju obzirom da sljedeće godine očekujemo veći priljev studenata iz inozemstva, osobito iz Francuske. Radionicu su držale Andreia Carita i Chie Misumi, stručnjakinje za interkulturalnu komunikaciju s Amsterdamskog sveučilišta primijenjenih znanosti.

Osim gostiju s nekoliko partnerskih sveučilišta iz Europe, u Varaždinu je cijeli tjedan boravilo 20 nastavnika s različitih sveučilišta u Kirgistanu. Za njih su u okviru Erasmus+ projekta KyrMedu na kojem je FOI jedan od partnera, cijeli tjedan održavane radionice i predavanja.

Zahvaljujemo svima na dolasku i pomoći u organizaciji i vidimo se sljedeće godine!

ESIEA Engineers for the digital world
International cooperation @ FOI
Projects @ FOI
University of Alcalá Spain
University of Babes Bolyai Transylvania Business School Romania
University of Maribor Faculty of Electrical Engineering and Computer Science Slovenia
University of Žilina Faculty of Management Science and Informatics Slovakia

Fotogalerija - Dan 1
Fotogalerija - Dan 2
Fotogalerija - Dan 3

Kontakt osoba FOI international days 2018:

Izabela Oletić Tušek, univ. spec. pol.

E-mail: international@foi.hr / izabela.oletic@foi.hr

Tel: 042 390 826, Mob: 098 243 342