Skip to content Skip to navigation

15. Dani međunarodne suradnje na FOI-ju

Jubilarnim 15. Danima međunarodne suradnje, FOI INTERNATIONAL DAYS 2023, Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu je od 10. do 12. svibnja 2023. je proslavio 20 godina Ureda za međunarodnu suradnju te sustavne i organizirane podrške internacionalizaciji Fakulteta. Radi se o drugom najvećem međunarodnom događaju na FOI-ju, koji je i ove godine, u organizaciji Ureda, privukao domaće i inozemne studente, istraživače, nastavnike i stručnjake za internacionalizaciju iz Belgije, Austrije, Srbije, Poljske, Rumunjske, Nizozemske, Francuske i SAD-a.

Ponosni smo što imamo tradiciju održavanja Dana međunarodne suradnje već 15 godina. Cilj nam je prije svega istaknuti internacionalizaciju kao prioritet našeg Fakulteta, približiti sve prilike za mobilnost studenata i nastavnika u okviru Erasmus programa, kao i kratkih intenzivnih  programa (BIP), na koje upućujemo naše studente. S BIP-ovima smo započeli 2021. godine kao jedna od prvih visokoškolskih institucija u Hrvatskoj. FOI danas ima gotovo 30 Erasmus sporazuma s relevantnim sveučilištima, s kojih i na koje odlaze naši studenti i nastavnici na mobilnost s ciljem razmjene znanja i ostvarivanja suradnje u nastavi kao i istraživanjima. Ukupno imamo i više od 40 bilateralnih sporazuma o suradnji sa sveučilištima u Europi i SAD-u i tu mrežu širimo i dalje. Brojevi odlaznih i dolaznih mobilnosti studenata rastu iz godine u godinu i trenutno smo u vrhu sastavnica Sveučilišta u Zagrebu po broju mobilnosti. Studenti na FOI dolaze na mobilnost iz svih dijelova Europe, a najveću mobilnost ostvarujemo s prestižnom inženjerskom francuskom institucijom ESIEA, kao i sa jednim od najboljih njemačkih sveučilišta Karlsruhe Institute of Technology (KIT). To je najbolji dokaz naše kvalitete i prepoznatljivosti – rekla je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Prvi dan je bio rezerviran za umrežavanje i upoznavanje Fakulteta, a središnje događanje, u četvrtak, 11. svibnja, uključivalo je gostujuća predavanja te panel diskusiju i predstavljanja novih partnerskih sveučilišta, dok je treći dan bio posvećen studentima, koji su sudjelovali na radionici na temu umjetne inteligencije te pozvanom predavanju nastavnika iz Belgije, a inozemni gosti su obišli i Tehnološki park Varaždin. Dan međunarodne suradnje je naš ključni događaj vezan za internacionalizaciju i međunarodnu suradnju. Osim mobilnosti, naša suradnja uključuje i projektnu suradnju, znanstveno-istraživačke boravke te partnersku suradnju sa sveučilištima. Postoji i takozvana internacionalizacija 'od kuće', gdje naši studenti i nastavnici imaju priliku slušati predavanja stranih nastavnika koji dolaze na FOI ili surađivati sa stranim studentima - istaknula je Izabela Oletić Tušek, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju FOI-ja.

Jedno od pozvanih predavanja održao je izv. prof. dr. sc. Ricky Fergurson s prestižnog Indiana State University koji trenutno boravi na FOI-ju kao pozvani predavač u sklopu bilateralne suradnje s navedenim sveučilištem. Osim na konferenciji, radit ćemo i predavati i ovdje tijekom studentskog simpozija, gdje ćemo upoznati studente, fakultet i programe. Nadamo se i da će predavači iz Varaždina u srpnju doći kod nas u SAD, gdje će razmijeniti znanja, iskustva i perspektive, što je odlična prilika – istaknuo je profesor Ferguson, koji je na Danima međunarodne suradnje tematizirao brendiranje visokog sveučilišta u međunarodnom okruženju. Uz njega, gost predavač je bio i Ben de Vleeschauwer s belgijskog sveučilišta Karel de Grotte University od Applied Sciences and Arts. Govorio je o tome kako organizirati kratke mobilnosti – tzv. kombinirane intenzivne programe (BIP) s naglaskom na  dizajnersko razmišljanje i inovativnost u transferu znanja i iskustava. Predavanje je zaključio vježbom, 'očnom jogom', što je tek sastavni dio vježbi koje se koriste na intenzivnim programima da bi se polaznici relaksirali i opustili od rada s tehnologijom.

Nakon toga održana je panel diskusija o mobilnosti akademskog osoblja pod nazivom „Internationalization – What's in it for me?“, koju je moderirala ECTS koordinatorica FOI-ja izv. prof. dr. sc. Martina Tomičić Furjan, a panelisti su govorili o svojoj motivaciji za uključivanjem u internacionalizaciju i  suradnjom sa stranim nastavnicima i istraživačima. Na kraju programa predstavila su se tri nova sveučilišta, iz Poljske, Rumunjske i Austrije s kojima FOI planira intenzivirati suradnju.

FOI International Days 2023 - Galerija 1. dana

FOI International Days 2023 _ day one

FOI International Days 2023 - Galerija 2. dana

FOI International Days 2023 _ day two

FOI International Days 2023 - Galerija 3. dana

FOI International Days 2023 _ day three