Skip to content Skip to navigation

FOI

Funkcionalan! Online! Inovativan!

FOI

Funkcionalan! Online! Inovativan!

FOI ONLINE NASTAVA

Dobro došli na portal za online nastavu Fakulteta organizacije i informatike!
U nastavku pronađite materijale i savjete osmišljene za visokoškolske nastavnike i studente za uspješno online učenje i poučavanje, kao i poveznice na važne resurse i servise.

UČIMOONLINE

@FOI

ZA NASTAVNIKE

Online obrazovanje jednostavno možemo definirati kao elektronički podržano učenje i poučavanje koje se oslanja na Internet radi interakcije između nastavnika i studenata te razmjenu materijala u nastavi. Naša definicija svakako uključuje i činjenicu da u odnosu na uživo izvođenu nastavu, online nastava podrazumijeva i cijeli niz promjena. Stoga, u nekoliko dokumenata pronađite osnovne smjernice i mogućnosti koje su vam dostupne za pripremu i izvođenje online nastave.

Primjeri dobre prakseSvaki tjedan unaprijed pripremamo digitalne sadržaje koji se mogu koristiti online, a sve kako bismo omogućili studentima da odabrane teme mogu obraditi u skladu sa vlastitim ritmom učenja. Radi raspršenja opterećenja računalnih resursa tijekom dana, studentima su na raspolaganju i klasični digitalni sadržaji koje mogu koristiti offline. Pažljivo oblikujemo teme i materijale, kako bismo studentima pripremili sadržaje koji su u skladu sa definiranim opsegom obveza te pritom omogućili ostvarenje zadanih ishoda učenja.

prof. dr. sc. Neven Vrček, Izv. prof. dr. sc. Katarina Tomičić-Pupek

Nastavničko te nenastavničko osoblje Fakulteta našlo se u situaciji u kojoj smo trebali brzo i što efikasnije djelovati. Sinergiji svih djelatnika pomogla je da se snađemo u ovoj turbulentnoj okolini. Kao dio nastavničkog osoblja Fakulteta trebala sam uz samu pripremu za nastavu, raditi na pripremi materijala za online izvođenje te sudjelovati u osmišljavanu online model praćenja koji će najbolje odgovarati našim studentima, ali i sadržaju samog predmeta. Ono što mogu reći  je da, na predmetu na kojem sudjelujem u izvođenju nastave, studenti vrlo odgovorno pristupaju svim svojim obavezama, vrlo su marljivi te odrađuju sve svoje obaveze na vrijeme.

Barbara Šlibar, mag. inf.

Na našem kolegiju smo oduvijek imali visoku razinu online nastave, ovo je samo bio jedan prirodan korak naprijed. Ono što je drugačije: odjednom sam postao scenarist, glumac, montažer i redatelj, pa to uzima podosta vremena.  U kontakt nastavi mogu biti puno spontaniji. A u video materijalima moram više nego inače paziti na poštapalice. :)

Doc. dr. sc. Boris Tomaš

Nastavnici vide ovaj način rada kao izazov, a bit će i dobra studija slučaja za njihova daljnja istraživanja u području Digitalne transformacije, ovaj put u svom djelokrugu. Svaki studij ima svoje specifičnosti. Studenti informatike prihvaćaju ovaj način rada kao "uobičajen" te rade više samostalno, dok ekonomisti i studenti stručnog studija više komuniciraju i propituju detalje nastavnih cjelina. Prednost je da ćemo imati više nastavnih cjelina u potpunosti pripremljenih za ovakav način rada, te ćemo neke od njih sigurno i u budućnosti izvoditi online.

Doc. dr. sc. Martina Tomičić Furjan
100
101
102
103

ZA STUDENTE

Online učenje zasigurno donosi mnogo prednosti i fleksibilnosti za užurbani način života, no ono ipak iziskuje određenu prilagodbu studenata. Pronađite u nastavku nekoliko praktičnih savjeta, a za uspješno studiranje ipak je najvažnije da pratite upute nastavnika, poštujete postavljene rokove te izvršavate aktivnosti prema rasporedu.

KAKO NAPREDUJEMO?

S ciljem osiguranja kvalitete online nastave, od naših smo studenata zatražili povratnu informaciju vezanu uz kvalitetu izvođenja nastave na pojedinim predmetima, ali i o njihovoj percepciji izvođenja nastave u cjelini na Fakultetu.

Ankete su bile privatne, a dobiveni rezultati su od iznimne važnosti za unapređenje nastavnih procesa i materijala, podizanje pozitivnog iskustva naših nastavnika i studenata te učinkovitije postizanje obrazovnih ciljeva..

U nastavku su dostupni rezultati anketiranja. Za one koji žele provesti slične ankete, pripremili smo anketni upitnike u pdf-u.

S ciljem osiguranja kvalitete online nastave, od naših smo studenata zatražili povratnu informaciju vezanu uz organizaciju i komunikaciju, dostupne nastavne materijale te provedene provjere znanja na predmetima.

Anketiranje je provedeno anonimno, a dobiveni rezultati su od iznimne važnosti za unapređenje online nastavnih procesa i materijala, podizanje pozitivnog iskustva naših nastavnika i studenata te učinkovitije postizanje obrazovnih ciljeva.

U nastavku su dostupni rezultati anketiranja. Za one koji žele provesti sličnu anketu, pripremili smo anketni upitnik u pdf-u te xml datoteku za uvoz u Moodle aktivnost „Anketa“.

Online nastava je na Fakultetu organizacije i informatike izuzetno dobro provedena. Ako profesor nije u mogućnosti držati live predavanje ili seminare, tada na sustav za e-učenje objavi materijale s predavanja i seminara s dodatnim pojašnjenjem. Naravno, sva dodatna pitanja možemo profesorima poslati putem mail-a ili foruma na sustavu za e-učenje. Svaki tjedan rješavamo kvizove/provjere kako bi profesori vidjeli naš napredak. Sve u svemu, good job FOI!

Maja, DS BPBZ, 1.g.

Kod nas online nastava izgleda poprilično jednostavno s nekim manjim izmjenama od uobičajenog. Profesori i asistenti se dosta trude kako bi nam olakšali nastavu i kako ne bi imali zaostataka. Profesori krajem svakog tjedna pošalju upute za svaki oblik nastave (predavanja, seminari, labosi) za sljedeći tjedan i detaljno objasne koje materijale trebamo proučiti, koje zadatke riješiti i za koje webinare se pripremiti.

Irena, PDS IS, 2.g.

Malo sam bila skeptična na početku oko cijele online nastave, ali s vremenom se pokazalo kako našim profesorima ipak dobro ide online podučavanje. Posebno mi se sviđaju labosi koji su objašnjeni videom i u svakom trenutku ih možemo pauzirati ako nam nešto nije bilo jasno i bolje proučiti.

Lidija, PDS IS, 3.g.

Sviđa mi se online sustav učenja i rješavanja zadataka. Predavanja su detaljno objašnjena te imamo mogućnost i pogledati snimku i proći sami kroz prezentaciju. Što se tiče seminarske nastave, zadaci su također detaljno objašnjeni kako i što trebamo napraviti.

Karolina, PDS PS, 3.g.

Materijali iz predavanja i seminara su lako dostupni te su asistenti na kolegiju uvijek na raspolaganju i voljni pomoći oko svih nedoumica. Hvala na trudu i na omogućavanju nesmetanog praćenja nastave. 

Barbara, PDS PS, 3.g.

Puno je lakše pratiti uživo, ali s obzirom na situaciju ovo je super.

Dorotea, PDS EP, 1.g.

Sve je super samo je teže pratiti, ali bolje i tako nego da sami moramo proučavati prezentacije bez objašnjenja nastavnika i primjera.

Ivona, PDS EP, 1.g.

Lako sam pratila predavanje i svidio mi se ovakav način nastave.

Katja, DS EP, 1.g.

Meni je bolje i praktičnije od obične nastave.

Marko, PITUP, 2.g.

Nije loše, puno je bolje da imamo takav način izvođenja nastave nego da nam se na Moodle stavi hrpa zadataka za odraditi.

Tea, PDS EP, 1.g.

Produktivnije je jer odrađujemo ovako online, ne moramo sve sami proći, a opuštenija je atmosfera, ne moramo nigdje ići fizički. Profesor je super, na vrlo lak i zanimljiv način prezentira gradivo.

Valentina, PITUP, 2.g.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11

Help Desk

Kontaktirajte nas na elf@foi.unizg.hr

FOI sustav za e-učenje

elf.foi.hr

E - predmet

Vodič kroz FOI

Online nastava