Skip to content Skip to navigation

Studenti i nastavnice s FOI-ja sudjelovali na FON Summer school 2023

Objavljeno: 19.07.2023

Petero studenata i dvije nastavnice s Fakulteta organizacije i informatike su u tjednu od 10. do 15. srpnja 2023. godine sudjelovali na FON Summer School 2023. Ljetna škola s naslovom “Data Empowering Business” održala se na kampusu Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu.

Studenti FOI-ja Matea Vasilj, Tea Jelavić, Andreas Leja, Patricio Poldrugač i Mislav Vetma, te asistentice Dunja Višnjić, mag. oec. i Maja Cerjan, mag. educ. inf. sudjelovali su na ljetnoj školi pod nazivom “Data Empowering Business” koju je organizirala dugogodišnja partnerska institucija FOI-ja – Fakultet organizacinih nauka iz Beograda.

Sudjelovanje studenata FOI-ja su organizirali i financirali Centar za podršku studentima i razvoj karijera i Ured za međunarodnu suradnju.

Ovaj šestodnevni program uključivao je interaktivne i praktične radionice, na kojima su sudionici radili na poslovnoj studiji slučaja iz stvarnoga života. Uz radionice i timski rad, student su sudjelovali u raznovrsnim društvenim aktivnostima, izletima i upoznavanju bogatog povijesnog naslijeđa, kao i kulturno-zabavnog sadržaja Beograda.

Sudjelovanjem na FON-ovoj ljetnoj školi studenti su ostvarili 3 ECTS- Certifikat o sudjelovanju te SAS digitalnu značku o završetku tečaja SAS Visual Analytics 1 for SAS Viya: Basics.

FOI-jevci su se i ove godine iz Beograda vratili puni pozitivnih dojmova, a njihovo iskustvo prenosimo u nastavku:

 “Prošli tjedan smo sudjelovali na ljetnoj školi „Data Empowering Business“ na FON-u, koji na oduševio svojom predivnom arhitekturom i atmosferom. Fakultet ima poseban šarm koji nas je inspirirao da dajemo sve od sebe. Predavanja i radionice bili su izuzetno zanimljivi i pružali nam uvid u teme vezane uz analizu podataka, vizualizaciju i modeliranje stvarnih poslovnih problema. Profesori, osoblje fakulteta i predavači,  svi su nas srdačno ugostili i trudili se da se osjećamo kao kod kuće. Stvarno se osjećamo privilegirano što smo bili dio takvog akademskog iskustva.

A grad Beograd... možemo samo reći da je čaroban! Svaki korak otkriva nove povijesne spomenike i skrivene dragulje koji nas oduševljavaju. Povijest koja prožima ovaj grad je zaista nevjerojatna. Kalemegdan, sa svojom utvrdom i prekrasnim pogledom na rijeku Dunav, jednostavno nas ostavlja bez daha. A Hram Svetog Save je remek-djelo arhitekture koje nas je također očaralo.

Naravno, moramo spomenuti i odličnu hranu i kulturu koju smo upoznali ondje. Beogradska kuhinja je nevjerojatna. Probali smo gotovo sva njihova tradicionalna jela i moramo priznati da su to najukusniji obroci koje smo ikada jeli. Osim toga, noćni život u Beogradu je zaista poseban. Kavane s tradicionalnom glazbom i klubovi s energičnom atmosferom pružaju sjajno iskustvo koje se ne smije propustiti.

Također nas je oduševilo što smo bili podijeljeni u međunarodne timove za rješavanje case study-a iz stvarnog života, a to nam je omogućilo da razvijamo nova prijateljstva s ljudima iz raznih dijelova svijeta. Međunarodna zajednica na ljetnoj školi je bila zaista posebna i bilo je sjajno razmjenjivati ideje i iskustva s kolegama iz različitih kultura i država. Uz njih smo otkrili da je svijet tako raznolik i bogat.

Osim Beograda, posjetili smo i Novi Sad, koji nas je također iznenadio svojom ljepotom. Petrovaradinska tvrđava je jednostavno spektakularna, a šetnja starim gradom pruža predivne vizure i atmosferu.

Sve u svemu, naš boravak u Beogradu i ljetna škola na FON-u su bili jednostavno nevjerojatno iskustvo. Veliku podršku pružale su nam i asistentice Cerjan Maja i Višnjić Dunja koje su nam pratnja na ljetnoj školi. Osjećamo se počašćenima što smo imali priliku doživjeti ovo iskustvo, upoznati ljude i istražiti ove prekrasne gradove. Sigurni smo da će nam ovo iskustvo ostati urezano u sjećanju zauvijek.“

FOI ekipa na FON Summer school 2023