Skip to content Skip to navigation

FOI uspješno sudjelovao na još jednom Erasmus+ BIP-u na Fakultetu za organizacijske znanosti u Kranju

Objavljeno: 12.09.2023

U organizaciji Fakulteta za organizacijske znanosti (FOV) Sveučilišta u Mariboru je od 31. kolovoza do 15. rujna 2023. održan Erasmus+ kombinirani intenzivni program (BIP) pod nazivom „3rd BIP International Summer School »Organization, Management and Society« FOV 2023“. U programu je sudjelovalo troje studenata i jedna nastavnica s FOI-ja.

Ljetna škola je održana u kombiniranom obliku – 31. kolovoza je održan uvodni dan ljetne škole/BIP programa, a naglasak je bio na fizičkom dijelu ljetne škole koji se održao u Kranju od 4. do 9. rujna 2023. godine. Zadnji dan programa održat će se online 15. rujna 2023. kada će se predstaviti rezultati studentskog natječaja studija slučaja i objaviti pobjednici.

Cilj ljetne škole bio je studentima prenijeti praktična i teorijska znanja vezana za organizaciju, menadžment i društvo, ali s naglaskom i na upoznavanje poslovnih IT koncepata i osnova programiranja koji su neizbježni za ostvarivanje profesionalnog i poslovnog uspjeha. U programu su sudjelovali studenti i nastavnici sa sveučilišta iz 7 zemalja, uz Hrvatsku, tu su i sveučilišta iz Njemačke, Češke, Austrije, Mađarske, Srbije i Slovenije. S FOI-ja je sudjelovala prodekanica za nastavu, prof. dr. sc. Sandra Lovrenčić koja je održala je predavanje na temu „Knowledge Management and Artificial Intelligence“ te studenti Klara Šilec s diplomskog studija Ekonomika poduzetništa, Klara Škaulj s prije-diplomskog studija Informacijski i poslovni sustavi te Mislav Vetma s diplomskog studija Organizacija poslovnih sustava.

Osim učenja i timskog rada na studiji slučaja, studenti i nastavnici imali su priliku družiti se i razmjenjivati međunarodna iskustva i sklapati nove kontakte – u Kranju, kao i Ljubljani.

Povratne informacije sudionika  - i studenata i nastavnice su vrlo pozitivne te se nadamo da će se uspješna suradnja i umrežavanje nastaviti i sljedeće godine. Sudjelovanje u ovakvim kombiniranim aktivnostima izvrsna je prilika za odlazak u inozemstvo na kraće razdoblje, a online komponenta omogućuje nastavnicima fleksibilnost u radu, kao i primjenu različitih online inovativnih metoda poučavanja i rada sa studentima.

U nastavku donosimo osvrt naših studenata te fotogaleriju.

 „Ljetna škola na Fakultetu za organizacijske vede Sveučilišta u Mariboru, s temom "Organization, Management, and Society", koja se odvija u sklopu Erasmus+ BIP-a, predstavlja jedno od značajnijih iskustava u našem akademskom životu. Ova prilika da sudjelujemo u obrazovnom programu izvan svojih matičnih institucija i istražimo grad Kranj ostavit će neizbrisiv trag u našim sjećanjima.

Fakultet za organizacijske vede u Kranju priredio nam je toplu dobrodošlicu i pružio nam inspirativno, ugodno i zanimljivo okruženje za učenje. Nastavnici su stručnjaci iz različitih područja, a njihova strast prema predavanju i dijeljenju znanja doista je impresivna. Tema "Organization, Management and Society" otvorila je široko polje rasprave i potaknula nas na dublje razmišljanje o ulozi organizacija u društvu i globalnim izazovima s kojima se suočavaju.

Obilazak grada Kranja bio je pravi izlet u prošlost i sadašnjost. Stari grad Kranj, s svojim uskim uličicama i impresivnim baroknim građevinama, pružio nam je osjećaj da smo koraknuti unatrag u vrijeme bogate povijesti grada. Posebno se izdvaja Kranjski stolp, stari gradski toranj, koji nam je omogućio panoramski pogled na prekrasan krajolik oko grada. Ova povijesna baština oživjela je tijekom našeg posjeta i obogatila naše razumijevanje slovenske kulture.

Osim Kranja posjetili smo i glavni grad Slovenije – Ljubljanu koja nas je svojom ljepotom i živopisnošću ostavila bez daha. Divan je to grad u kojem se savršeno spajaju srednjoeuropska i naša kultura. Plovili smo rijekom Ljubljanicom, šetali preko mostova i naravno, ispijali kavu s pogledom na gotičku arhitekturu ovoga grada koja datira još iz 16. stoljeća.

Jedan od najvrjednijih aspekata ovog iskustva je susret s kolegama iz različitih dijelova svijeta kao što su Egipat, Indija i Kambodža. Ova međunarodna raznolikost donijela je različite perspektive i iskustva u našu grupu. Razgovori s kolegama omogućili su nam bolje razumijevanje globalnih izazova i razmjenu ideja. Osim što smo stekli nova prijateljstva, ovo iskustvo otvorilo nam je vrata za buduće suradnje i umrežavanje na međunarodnoj razini.

Boravak u Kranju nije bio posvećen samo akademskom učenju, već i o upoznavanju lokalne kulture i načina života. Kušali smo lokalne specijalitete, istraživali obalu rijeke Save i uživali u prekrasnom okolišu. Ljubaznost i gostoprimstvo lokalnog stanovništva zaista je na visokom nivou.

Ovo iskustvo ljetne škole na Fakultetu za organizacijske vede u Kranju ostavit će trajan dojam na nas. Osjećamo se privilegiranim što smo imali priliku sudjelovati u ovom programu i zahvalni smo svima koji su omogućili da ovo iskustvo postane stvarnost. Duboko vjerujemo da će nam ovo iskustvo koristiti u našem daljnjem akademskom i profesionalnom razvoju, te smo uzbuđeni što ćemo donijeti nove spoznaje i perspektive natrag u svoje matične institucije i zemlje.“

FOI ekipa na  Summer school FOV 2023