Skip to content Skip to navigation

Održani FOI International Days 2021

Na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu održani su Dani međunarodne suradnje – FOI International Days 2021. Iako su ovogodišnji, 13. po redu, Dani međunarodne suradnje FOI-ja, održani virtualno, ciljevi ovog dvodnevnog događanja ostali su jednaki kao i prošlih godina. To su u prvom redu umrežavanje sudionika, dijeljenje najboljih praksi i ideja, promoviranje međunarodnih i projektnih aktivnosti FOI-ja, kao i partnerskih sveučilišta i fakulteta.

Glavni dan događanja bio je četvrtak, 20. svibnja 2021. Program je započeo uvodnim pozdravnim govorom dekanice Fakulteta, prof. dr. sc. Nine Begičević Ređep, nakon čega je Matija Matoković iz Europske komisije imao izlaganje na temu „Kako biti dio zelene i digitalne tranzicije – naše prilike u EU“, na što se nastavila zanimljiva panel diskusija pod nazivom „Rethinking higher education for new EU programmes“ pod moderiranjem izv. prof. dr. sc. Igora Balabana, prodekana za znanost, projekte i međunarodnu suradnju na FOI-ju. U panelu je sudjelovalo 5 znanstvenika i stručnjaka s 5 različitih institucija: prof. dr. sc. Blaženka Divjak s FOI-ja, Matija Matoković iz EK, prof. dr. sc. Martina Rašticova s Mendel University in Brno, dr. sc. Nomeda Gudelienė s Mykolas Romeris University in Brno, prof. dr. sc. Bart Rienties s The Open University.

U drugom dijelu programa 4 predstavnika partnerskih sveučilišta predstavili su svoje studije, međunarodnu suradnju i projekte: Katharina Reh s Karlsruhe Institute of Technology iz Njemačke, Audra Dargyte Burokiene s Mykolas Romeris sveučilišta iz Litve, prof. Martina Rašticová s Mendel sveučilišta u Brnu iz Češke i prof. Bart Rienties s The Open sveučilišta iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Nakon predstavljanja stranih sveučilišta, uslijedila je sekcija znanstveno-istraživačkog umrežavanja „Research. Innovation. Network – Growing through sharing ideas“.  Unutar ove sekcije, organizirano je pet paralelnih virtualnih rasprava na različite teme (ICT in Education, Internet of Things, Digital Transformation, Entrepreneurship and Innovation i Data Analytics). Navedene sekcije moderirali su predstavnici laboratorija te centara s FOI-ja, a sudionici sekcija bili su zaposlenici FOI-ja, vanjski suradnici te međunarodni znanstvenici i istraživači.

U poslijepodnevnom dijelu u sklopu predmeta Pregovaranje u međunarodnom okruženju održana su dva pozvana predavanja stranih gošći - prof. dr. sc. Victoria Appatova s University of Cincinnati iz SAD-a i Andreia Carita s University of Applied Scinces in Amsterdam iz Nizozemske.

Drugi dan događanja FOI International Days je petak, 21. svibnja 2021. Program drugog dana bio je posvećen studentima FOI-ja. Tako su se tijekom dana održala dva zanimljiva i motivirajuća virtualna meetupa.

„Sve je počelo s Erasmusom!“ ime je prvog meetupa koji je počeo  u 11 sati.  Na navedenom meetupu studenti su imali priliku uživati u inspirativnim pričama naša 4 bivša studenta koji trenutno žive i rade u različitim dijelovima svijeta (Nikoleta Glamuzina, Novi Zeland; Petra Bilić, Njemačka; Kristina Kunštek, Španjolska/Hrvatska i Ivor Šebalj, Portugal) te su ispričali svoj put od dana kada su sudjelovali u Erasmus razmjeni i/ili stručnoj praksi i završetka školovanja na FOI-ju do danas, kada imaju uspješne inozemne karijere.

U drugom dijelu, pod nazivom „Erasmus+ for young people – youth exchanges“, studenti su mogli saznati više o mogućnostima koje imaju mladi u okviru Erasmus+ programa, a nisu duže mobilnosti već kraće, ali intenzivne razmjene. Sve o tome ispričao je gospodin Dario Žmegač iz Udruge za mlade iz Novog Marofa (Mladi za Marof). Osobna iskustva s takvih razmjena i volontiranja podijelili su i bivši FOI-jev student, David Gabrić te volonterka iz Njemačke, Clarissa.

Virtualno okruženje 13. Dana međunarodne suradnje FOI-ja omogućilo je sudionicima iz različitih dijelova Hrvatske i stranih zemalja, da se priključe ovom međunarodnom događanju iz svojih domova i ureda, te usprkos tomu, steknu nove vrijedne kontakte. Sudionici ovogodišnjeg FOI International Days tako dolaze iz 20-ak različitih zemalja Europe te iz Sjedinjenih Američkih Država. Ipak, nadamo se da ćemo dogodine imati priliku Dane međunarodne suradnje FOI-ja održati na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.