Skip to content Skip to navigation

Nastavnici s FOI-ja u po drugi puta organizirali Erasmus+ kombinirani (blended) intenzivni program (BIP) „Transform to sustain: Sustainable future enabled by digital transformation“

Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu organizirao je i koordinirao Erasmus+ kombinirani (Blended) intenzivni program (BIP) „Transform to sustain: Održiva budućnost omogućena digitalnom transformacijom“. Ovaj BIP održan je drugu godinu za redom, na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, uz sudjelovanje još većeg broja međunarodnih partnera.

Cilj programa bio je upoznavanje sudionika s kreativnim metodama i tehnikama za analizu potreba kupaca, mogućnostima promjena i načinima poboljšanja poslovanja osmišljavanjem novih održivih poslovnih modela. Pritom je naglasak na stvaranju i razvoju inovativnih ideja vezanih uz primjenu odabranih tehnologija, koje poslovnu promjenu čine digitalnom.

Navedeni cilj postignut je smislenim povezivanjem 4 suvremena koncepta razvoja poslovanja, i to Digitalne transformacije, Održivog razvoja, Digitalnih tehnologija (umjetne inteligencije i robotike) i Upravljanja organizacijom i poslovnim procesima za provedbu promjene. U provedbi intenzivnog programa korištene su kreativne i suvremene metode poučavanja i učenja, poput problemskog učenja, igrifikacije, timskog rada i projektnih zadataka, kako bi se uspostavilo suradničko radno okruženje i omogućilo studentima da uče od predavača i jedni od drugih.

Predavači koji su sudjelovali u organizaciji i provedbi  BIP-a s FOI-ja bili su Martina Tomičić Furjan, Iva Gregurec, Katarina Tomičić-Pupek i Igor Pihir, a partneri uključeni u provedbu programa bili su ESIEA Paris Laval - Ecole d'ingénieurs du numérique (Felicia Ionascu, Siba Haidar, Bassem Haidar), Pariz, Francuska, Hogeschool van Amsterdam (Michel Vorenhout, Martin Spoor, Krijn Hoogendorp), Nizozemska, Sveučilište u Žilini, Fakultet za znanost o menadžmentu i informatiku (Dana Kušnírová), Žilina, Slovačka i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu (Maja Čukušić, Tea Mijač).

Studenti koji su sudjelovali u programu i stekli 3 ECTS-a također su bili s partnerskih institucija (4 ESIEA, 8 HVA, 8 UNIZA i 3 s FOI-ja - ukupno 23 studenta).

Online i onsite

Program se održavao u mješovitom obliku, od 16. svibnja do 1. srpnja 2023., kroz 4 tjedna online nastave (16. svibnja - 15. lipnja) i jedan tjedan nastave uživo (25. lipnja - 1. srpnja).

Studenti su bili grupirani u međunarodne i multidisciplinarne timove, te su, osim nastave, radili na praktičnim zadacima, analizi studija slučaja, ali i na timskom projektu koji je rezultirao prijedlogom inovativnog i održivog digitalnog rješenja za stvarni problem vezan uz UN-ove ciljeve održivog razvoja (SDG).

Onsite dio intenzivnog programa odvijao se na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Tijekom ovog tjedna studenti su nastavili timski surađivati, a nastava je bila osmišljena kroz interaktivne radionice koje je su provodile sve partnerske institucije, tako da je znanje stečeno online nadopunjeno kreativnim timskim radom uživo. Studenti su “prototipirali" svoja rješenja, učili kako prezentirati svoju ideju kroz "perfect pitch", te kako implementirati potencijalno rješenje te kako ga učiniti "održivim". S ciljem finalizacije, testiranja i evaluacije razvijenog prijedloga rješenja, organizirana je terenska nastava na otok Brač, gdje su sudionici programa imali priliku komunicirati s „korisnicima“ – djelatnicima Lokalne akcijske grupe (LAG-a) Brač, na temu odabrane studije slučaja i dobiti povratnu informaciju o primjenjivosti njihovih inovativnih ideja. Na kraju programa svi timovi prezentirali su svoja rješenja, te su kroz evaluaciju prijedloga od strane nastavnika, ali i kolega iz drugih timova, dobili povratne informacije o uspješnosti realizacije ishoda učenja programa.

Povratne informacije sudionika su vrlo pozitivne, a profesori će nastaviti suradnju i u budućnosti!

Komentari studenata

"Ovo je tako nevjerojatna prilika za svakoga tko želi steći pravi osjećaj o tome kako je raditi u međunarodnim timovima, raditi na problemima iz stvarnog života i pritom se sjajno provesti!"

“Prijavite se za BIP, nećete požaliti (nisam plaćen da to kažem, stvarno preporučam)!”

“Najbolji način da naučite nešto je radeći nešto novo, najbolji način da steknete prijateljstva je odlazak na nova mjesta. Ako si student i želiš iskoristiti sve od svog studentskog vremena, idi na BIP. Nećeš požaliti."

“Imao sam nevjerojatno iskustvo s BIP programom u Hrvatskoj, koji mi je pružio dragocjene uvide, nezaboravna sjećanja i duboko razumijevanje bogate kulture i baštine zemlje.”

"Ako želite putovati, ali ne znate kamo,

ako želite upoznati nove prijatelje i stvoriti uspomene za cijeli život,

ako želite raditi na projektu koji će na najbolji način promijeniti život drugih,

Pridružite se ovom BIP-u i vjerujte mi... nećete požaliti.”

“Baš mi se svidjelo!”

Zahvaljujemo svim uključenim partnerima, nastavnicima i studentima, studentima FOI-ja (Martini Golub, Ivoni Jelović, Anji Vresk na sudjelovanju i Benjaminu Filipu Šikaču na pomoći), Upravi FOI i Uredu za međunarodnu suradnju FOI-ja na podršci!