Skip to content Skip to navigation

U Pragu je održan 4. projektni sastanak WAI4PWDs s ciljem potpore osobama s invaliditetom i podizanja kvalitete web pristupačnosti

U Pragu je od 14. do 16. lipnja 2022. održan 4. partnerski sastanak na projektu Web Accessibility and other Initiatives for Persons with Disabilities in EU in Pandemic and other Crisis Times - WAI4PwDs (625053-CITIZ-1-2020-2-RS-CITIZ-NT)". Cilj projekta je podizanje svijesti o potrebama i pravima osoba s invaliditetom te procedurama za osiguravanje web pristupačnosti. U popularnom turističkom odredištu Pragu, naglasak je stavljen na osiguranje pristupačnosti turističkih informacijama i turističkih destinacija osobama s invaliditetom tijekom pandemije.

Fakultet organizacije i informatike predstavio se prezentacijom pod naslovom How cultural/tourism community faced COVID-19 and what digital approaches were used for people with disability. Naglasak je stavljen na iskustva Ureda za studente s invaliditetom FOI i web pristupačnost studentima s inbaliditetom. Istu su održale prof.dr.sc. Violeta Vidaček Hainš i izv.prof.dr.sc. Dijana Plantak Vukovac. Student Jerry John Antolos podijelio je osobna iskustva studentskog koordinatora volontera i predstavnika studenata koji su radili na analizi pregleda pristupačnosti osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti. Doc.dr.sc. Robert Kudelić i Luka Milić, mag. ing. comp. sudjelovali su na radionicama i predavanjima. Projektnu mobilnost je koordinirao voditelj projekta na FOI-ju izv.prof.dr.sc. Mario Konecki, a u proces pripreme mobilnosti bili su uključeni i članovi projektnog tima doc.dr.sc. Mladen Konecki i Laura Strupar.

Domaćini ovog događanja su predstavnici općine Prag 9. Projektni partneri su predstavnici organizacija i udruga iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke i Hrvatske. Voditeljica projekta je Bojana Lanc iz Regionalne razvojne agencije Srem (RDASREM).

Projekt je financiran sredstvima Europske unije u sklopu programa Europa for Citizens. Osim stručnog dijela tijekom kojeg su analizirani brojni primjera iz prakse partnerskih zemalja, projektni sastanka je uključivao i umrežavanje i društvena događanja.

Program projektnog sastanka dostupan je ovdje.