Skip to content Skip to navigation

Održan partnerski sastanak projekta WAI4PwDs

U razdoblju od 26. do 28. travnja 2022. na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) i Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar (CTŠ) u okviru međunarodnog projekta „WAI4PwDs - Web Accessibility and Other Initiatives for Persons with Disabilities in Pandemic and Other Crisis Times“, prezentirani su vrijedni rezultati rada na postizanju bolje web pristupačnosti za studente s invaliditetom i ostalim poteškoćama u razvoju za vrijeme pandemije.

Projekt je financiran iz programa Europa za građane u iznosu od 136.000,00 eura, a sudjeluje 9 partnerskih institucija iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke i Hrvatske. Vodeća institucija je Regionalna razvojna agencija Srem (RDASREM). Glavni cilj projekta je kroz partnerske inicijative i zajednička iskustva definirati najbolje prakse u području podrške studentima s invaliditetom u uvjetima pandemije i drugih kriznih situacija. Podrška se odnosi na sve sfere života poput rada, društvenih aktivnosti, zabave, međutim najveći naglasak dan je upravo na obrazovne aktivnosti. Glavna uloga FOI-ja na projektu je prikazati nove tehnologije i postignuća koja mogu u okviru online okruženja omogućiti studentima s invaliditetom pristupačno obrazovanje.

U tom kontekstu, projektni sastanak je organiziran kombiniranjem događanja uživo u prostorijama FOI-ja i CTŠ-a i online sudionika što prikazuje kako se može ostvariti efikasan hibridni model komunikacije i obrazovanja. Kroz tri dana prezentacija i interaktivnih diskusija prikazane su razne nove tehnologije poput virtualne stvarnosti, umjetne inteligencije i kreativne uporabe videoigara, a pažnja je posvećena i osobama s invaliditetom kroz izravan razgovor s predstavnicima Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida grada Varaždina (DDICDP Varaždin) koji su izložili probleme s kojima su se susreli tijekom trajanja pandemije. Sudionici su također imali priliku razgledati Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar i sudjelovati u vrlo bitnoj diskusiji o problemima koje je odgojno-obrazovno osoblje uočilo za vrijeme trajanja pandemije i prijedlozima za poboljšanje u smislu korištenja tehnologije kao alata za učenje.

FOI puno napora ulaže u modernizaciju svojih studijskih programa pa se studenti kroz nove studijske programe mogu obrazovati u modernim i sve potrebnijim tehnološkim područjima. FOI isto tako kontinuirano radi na osiguravanju što većeg stupnja podrške studentima s invaliditetom kroz rad Ureda za studente s invaliditetom, prilagodbu nastavnih sadržaja i metodike rada nastavnika. Želja FOI-ja je kroz ovaj projekt unaprijediti vlastite prakse i dati konkretne smjernice koje mogu iskoristiti i drugi, a na dobrobit svih studenata, a posebno onih najranjivijih.