Skip to content Skip to navigation

Šesti Tjedan karijera na FOI-ju okupio rekordan broj poslodavaca i studenata

Objavljeno: 23.10.2017

Od ponedjeljka, 16., do petka, 20. listopada 2017. godine, na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu održao se šesti po redu Tjedan karijera u organizaciji FOI-jevog Centra za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK).

Ove godine na Tjedan karijera odazvalo se čak 44 poduzeća, čiji su predstavnici od ponedjeljka do četvrtka održali sveukupno 33 stručna predavanja i 23 radionice. Ovogodišnji Tjedan karijera bilježi i rekordan odaziv studenata, čak više od dvije tisuće aktivnih sudionika, što je dvostruko veći odaziv od prošle godine.

Ove godine u sklopu Tjedna karijera, u četvrtak se održala AIESEC konferencija „Business in Practice“ u organizaciji FOI studenata uključenih u AIESEC Varaždin uz podršku Centra za podršku studentima i razvoj karijera FOI. Na glavnom danu Tjedna karijera, već se tradicionalno, kao paralelna aktivnost, održao i Okrugli stol na temu razvoja karijernih centara na visokim učilištima, uz podršku Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Na okruglom stolu sudjelovala je državna tajnica iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, prof.dr.sc. Branka Ramljak, te 30-ak predstavnika raznih visokih učilišta i ostalih interesnih dionika.

Glavni dan Tjedna karijera održao se u petak, 20. listopada 2017., a započeo je predavanjem poznatog hrvatskog investitora i poduzetnika, gospodina Nenada Bakića, na temu "Croatian Makers – Stvaranje kulture uspjeha".

Program se nastavio motivacijskim govorom osnivača i glavnog urednika Netokracije, Ivana Brezaka Brkana, koji je prikladno najavio prvi blok kratkih predstavljanja od strane poduzeća (Employer pitches). Studenti su putem web aplikacije ocjenjivali pitcheve poduzeća na licu mjesta, a titulu „Best Employer Pitch“ osvojilo je poduzeće Async Labs za što im je dodijeljen i simbolični „stakleni pehar“ kao sjećanje na najbolji dojam koji su ostavili studentima. Radi se o poduzeću koje su osnovali bivši studenti FOI-ja, a koji su bili korisnici programa podrške poduzetničkim pothvatima studenata od strane FOI-ja, startup@FOI.

Drugi blok kratkih predstavljanja poduzeća tematski se odnosio na prezentiranje prilika za prakse i zaposlenja u tvrtkama, a prikladan uvod i motivacijski govor održao je suvlasnik i direktor tvrtke FIVE (Pet Minuta d.o.o.), Luka Abrus, na temu „Što bih volio da sam znao kada sam studirao“.

Osim kratkih predstavljanja, poduzeća su se po prvi puta na FOI-ju predstavila studentima putem štandova u sklopu dijela programa „karijerni špancir“, odnosno na FOI hodnicima, na koje su donijeli svoje promotivne materijale i mnogo dobre volje. Odaziv studenata na štandove bio je iznimno pozitivan, a predstavnici poslodavaca bili su zadovoljni njihovim pitanjima i interesom, što pokazuje da je ostvaren cilj Tjedna karijera, odnosno da su studenti i poslodavci ostvarili direktne kontakte, međusobno se umrežili i potencijalno dogovorili buduće suradnje. Povratne informacije od strane poslodavaca i studenata pokazuju kako Tjedan karijera na FOI-ju iz godine u godinu raste opsegom i kvalitetom te se ističe kao jedan od značajnijih karijernih događaja u regiji.

„Najviše nas veseli to što su predstavnici poslodavaca i sami studenti prepoznali važnost ovog karijernog događaja i što su aktivno doprinijeli da šesti Tjedan karijera bude najbolji do sada. To nas dovodi do zaključka da smo zaista uspjeli u namjeri da umrežimo poslodavce i studente, buduće diplomante, te se nadamo da će ishodi Tjedna karijera barem u određenoj mjeri odgovoriti na trenutne potrebe tržišta rada, koje posebno traži informatičke kadrove“ - istaknula je doc.dr.sc. Renata Mekovec, prodekanica za nastavu Fakulteta organizacije i informatike.

Na 6. Tjednu karijera sveukupno je sudjelovalo više od četrdeset poslodavaca kojima se zahvaljujemo na interesu te na cjelokupnom doprinosu ovogodišnjem Tjednu karijera. Oni su: Acceleratio d.o.o., Adecco d.o.o., APIS IT d.o.o., Asseco SEE d.o.o., Async Labs, Comminus d.o.o., CS Computer Systems d.o.o., Degordian, ecx.io croatia d.o.o., Ekobit d.o.o., Ericsson Nikola Tesla d.d., Ernst & Young d.o.o., Erste&Steiermarkische Bank d.d., Exapoint Solutions AG, Financijska agencija, Gideon Brothers d.o.o., GlobalLogic d.d., IGEA d.o.o., Inchoo d.o.o., Infinum d.o.o., Infobip d.o.o., Infodesign d.o.o., King ICT d.o.o., Megatrend poslovna rješenja d.o.o., Mercury Processing Services International d.o.o., Metro Cash & Carry d.o.o., Mobilisis d.o.o., NTH Mobile d.o.o., Privredna banka Zagreb d.d., Perpetuum Mobile d.o.o., Pet Minuta d.o.o., PLIVA Hrvatska d.o.o., Poslovna inteligencija d.o.o., Repsly, Inc., Sedam IT d.o.o., Styria medijski servisi d.o.o., svinaweb d.o.o., Trikoder d.o.o., Undabot d.o.o., UpchainXLM d.o.o., Vipnet d.o.o., Vollo tehnologije d.o.o., Zagrebačka banka d.d.

Dodatna novost na ovogodišnjem Tjednu karijera bila je i nagradna igra za studente koji su mogli sakupljati bodove putem mobilne aplikacije ukoliko su aktivno sudjelovali na sadržajima Tjedna karijera, te osvojiti vrijedne nagrade (laptop, e-book čitač, eksterni disk, Dolce Gusto paket, FOI promotivne pakete).

Na doprinosu u organizaciji 6. Tjedna karijera posebno bismo zahvalili predstavnicima udruge diplomanata (AMAC FOI) te našim studentima iz Organizacijskog odbora Tjedna karijera koji su predstavnici studentskih organizacija i udruga: AIESEC Varaždin, Studentski zbor FOI, Stak – studentski časopis.

Više o programu kroz cijeli tjedan karijera možete pronaći na internetskoj stranici Tjedna karijera te na Facebook eventu.