Skip to content Skip to navigation

Razmjena iskustava i znanja iz područja otvorenih podataka

Objavljeno: 11.09.2018

Dio tima sa Fakulteta organizacije i informatike u sastavu prof.dr.sc.Neven Vrček, doc.dr. sc. Nikolina Žajdela Hrustek, doc.dr. sc. Martina Tomičić Fujan i doc.dr.sc. Igor Pihir koji su sudjelovali u prijavi projekta vezanog uz povećanje istraživačkih kapaciteta i izvrsnosti u istraživanjima iz područja primjene „otvorenih podataka“posjetio je u periodu od 02.09. do 05.09.2018. organizaciju Open knowledge Greece u gradu Thessaloniki u Grčkoj.

Članovi tima prisustvovali su nizu sastanaka s predstavnicima organizacije Open knowledge Greece te s profesorima Sveučilišta Aristotle u Thessalonikiju kao i predstavnicima lokalne samouprave grada Thessaloniki koji su prezentirali svoj rad na projektima vezanim uz otvorene podatke.

Open knowledge Greece je neprofitna organizacija koja okuplja znanstvenike i stručnjake iz područja otvorenih podataka, a dio je međunarodne organizacije Open knowledge international koja djeluje globalno, povezujući ogranke Open knowledge inicijative u više od 40 zemalja u svijetu. Cilj organizacije je realizacija inicijativa za omogućavanje pristupa te korištenje otvorenih podataka u društvu.

Cilj posjete bio je razmjena iskustava i znanja iz područja otvorenih podataka, uz naglasak na njihovu primjenu u akademskoj zajednici te javnoj upravi kao servisu građanima na lokalnoj i nacionalnoj razini, te osposobljavanje i jačanje kapaciteta za tu primjenu. U sklopu mobilnosti uspostavljena je suradnja s Open knowledge Greece, ali i s nastavnicima Sveučilišta Aristotle koji aktivno sudjeluju u radu ove organizacije, a njihov znanstveno-istraživački rad je neposredno vezan uz razvoj primjene otvorenih podataka, te edukaciju i širenje znanja o tom području. Dodatna vrijednost ove mobilnosti je uspostavljanje suradnje te prijenos znanja dobivenih kroz ostvarene projekte predstavnika lokalne javne uprave Thessaloniki.

Grad Thessaloniki je jedan od 8 gradova koji je prema izvješću Europskog portala za podatke od lipnja 2017. godine odabran kao grad koji uspješno primjenjuje otvorene podatke za rješavanje specifičnih građanskih i gradskih problema, povećava transparentnost i smanjuje barijere u komunikaciji gradske uprave i građana.