Skip to content Skip to navigation

Održan 5. Erasmus+ info dan na FOI-ju

U srijedu, 27. siječnja 2021. na Fakultetu organizacije i informatike je održan 5. po redu Erasmus+ info dan u organizaciji Ured za međunarodnu suradnju FOI-ja, ove godine u virtualnom obliku. Na ovome događanju studenti FOI-ja su mogli saznati više o mogućnostima za mobilnost kroz Erasmus+ program (studijskom boravku i stručnoj praksi) te čuti iskustva studenata koji su sudjelovali u Erasmusu. 

Premda u virtualnom obliku, ovogodišnji Erasmus+ info dan bio je vrlo dobro posjećen, i iznad očekivanja obzirom na situaciju.
Na početku je studente pozdravio izv. prof. dr. sc. Igor Balaban, prodekan za znanost, projekte i međunarodnu suradnju, koji je prisutnim studentima rekao kako Uprava Fakulteta u potpunosti podržava mobilnost i odlazak na Erasmus, jer studentima izlazak iz zone komfora daje jednu novu percepciju svijeta oko sebe i iskustvo koje im puno znači nakon završetka studija.
Djelatnice Ureda za međunarodnu suradnju FOI-ja, Izabela Oletić Tušek i Martina Đuras Sekovanić, predstavile su detaljnije Erasmus+ studijski boravak (popularno zvano “razmjenu“) te partnerska sveučilišta na kojima studenti mogu provesti semestar ili dva. Doc. dr. sc. Martina Tomičić Furjan, ECTS koordinatorica FOI-ja studentima je pojasnila proces planiranja semestra na razmjeni te način odabira predmeta. Ova vrsta mobilnosti bila u fokusu Erasmus+ info dana obzirom da će u ožujku Sveučilište u Zagrebu raspisati natječaj za odlazak na Erasmus+ studijski boravak u ak. godini 2021./22. No osim studijskog boravka, studentima je prezentirana i druga mogućnost – odlazak na Erasmus+ stručnu praksu u inozemstvo.

Prezentacija s 5. Erasmus+ info dana.

Na kraju su naši bivši Erasmus studenti (a neki već i bivši studenti FOI-ja) predstavili svoje Erasmus iskustvo u prošloj ak. godini: Simona Kovačić bila je na Sveučilištu u Mariboru (Slovenija), Hrvoje Dumančić i Vedran Grbavac na Sveučilištu u Portu (Portugal), Robert Mandić svoj Erasmus je proveo na Mendel sveučilištu u Brnu (Češka), a Ante Perkušić na Sveučilištu u Žilini (Slovačka).

Brojke govore u prilog tome kako interes studenata FOI-ja za Erasmus mobilnost raste - za usporedbu, u ak. godini 2015./16. na Erasmus+ studijski boravak je išlo svega 5-ero studenata, dok se za odlazak ak. godini 2020./21. prijavilo 33-oje studenata, što je rast od 500% posto u 5 godina. To je priličan porast, osobito kad znamo da je na mnogim hrvatskim fakultetima u tom razdoblju interes padao ili stagnirao. FOI se u nekoliko godina po brojevima osoba koje odlaze na Erasmus mobilnost (kako studenti tako i nastavno i nenastavno osoblje), kao i dolazne mobilnosti stranih studenata smjestio u sam vrh Sveučilišta u Zagrebu, uz bok mnogo većim zagrebačkim fakultetima.

Nažalost, pandemija je poremetila planove i otkazala mnoge mobilnosti, svugdje u svijetu, no smatramo kako će se gašenjem pandemije stvari brzo vratiti na staro, a interes za Erasmus će možda i porasti, jer čini se kako su studenti nakon dužeg monotonog razdoblja, bez mnogo druženja, dalje od fakultetskih hodnika i putovanja, željni novih iskustava.

Kontakt za više informacija:

Ured za međunarodnu suradnju FOI-ja

international@foi.unizg.hr

+385 42 390 826