Skip to content Skip to navigation

Održan 39. po redu SciBAr kojim je obilježena 15. obljetnica SciBAr-ova na FOI-ju

Objavljeno: 25.04.2016

U petak, 22.4.2016. godine u Kavani „Grofica Marica“ na Korzu, u sklopu Festivala znanosti, svjetski poznati znanstvenik dr. Frank Burnet održao je predavanje o mozgu i njegovoj anatomiji.    

Dr. Frank Burnet, ugledni je komunikolog, osnivač Science Communication Unita sa Sveučilišta The West of England u Bristolu te prvi profesor znanstvene komunikacije u Velikoj Britaniji. Tom prilikom FOI je svečano obilježio petnaestu godišnjicu održavanja znanstvenih kafića pod nazivom SciBAr, događaja na kojima znanstvenici izlaze iz svojih laboratorija, kabineta i predavaonica te kroz format razgovora s publikom u kafićima približavaju znanstvene teme publici na zabavniji način. 

Upravo je dr. Frank Burnet ideju SciBAra 2001. godine prenio na FOI. Ovom prilikom dr. Frank Burnet održao je predavanje naziva „The Brain: Both Its Anatomy and Its Chemistry“. Iako svi mi mozak koristimo neprekidno te neki pojedinci čak idu toliko daleko da tvrde da mi i jesmo naši mozgovi, postavlja se pitanje hoćemo li ikada do kraja upoznati svoj mozak? Iako nam moderna znanost i nove tehnologije omogućavaju sve bolje razumijevanje rada mozga, još uvijek u tom znanju postoje velike praznine. Kako je organ, koji je toliko malen da stane u naše dlanove i istovremeno želatinast na dodir, istovremeno toliko iznimno fleksibilan i moćan u obradi podataka? 

Dr. Frank Burnet održao je vrlo zanimljivu interaktivnu prezentaciju koja je pobudila veliki interes kod publike svih uzrasta. Ovim događanjem, FOI je zaokružio tjedan Festivala znanosti tijekom kojeg su održane čak četiri uspješne radionice za mlade svih dobnih skupina, dok je jedna radionica održana u Tehničkom muzeju Zagreb. FOI je još jednom pokazao da kako visokoškolska institucija treba djelovati u svojoj zajednici te na koji se način popularizira znanost.

Više o Scibaru na: scibar.foi.hr