Skip to content Skip to navigation

Tjedan Festivala znanosti na FOI-ju

Objavljeno: 14.04.2016

Pozivamo vas na Fakultet organizacije i informatike, na događanja u sklopu tjedna Festivala znanosti koji će se održati od ponedjeljka, 18. do subote, 23. travnja 2016. godine. Festival znanosti na nacionalnoj razini održava se već 14. godinu, a ovogodišnja tema je UMJETNOST I ZNANOST, podtema: 160 godina od rođenja Nikole Tesle i 100 godina od opće teorije relativnosti Alberta Einsteina, no Festival se kao i prijašnjih godina, bavi i svim drugim znanstvenim temama koje bi mogle biti zanimljive i poučne širokoj javnosti.

Fakultet organizacije i informatike, Sveučilište u Zagrebu, u sklopu nacionalne manifestacije Festival znanosti, u tjednu od 18. do 23. travnja provodi cijeli niz aktivnosti i događanja, poput radionice o Nikoli Tesli, izložbe dječjih radova, izrade kompleksnog projekta: robotske ruke na daljinsko upravljanje, 3D simulacije kretanja dronova u prostoru, utrke dronovima među balonima od helija, izlaganje o meteorološkoj sondi vlastite izrade na terminalnu visinu od minimalno 20000 metara, i za kraj SciBAr naziva „The Brain, both its Anatomy and its Chemistry“ na kojem je gost predavač ugledni komunikolog, prvi profesor znanstvene komunikacije u Velikoj Britaniji, glumac i doktor neuroendokrinologije, ali i začetnik ideje o popularizaciji znanosti kroz znanstvene kafiće prof. Frank Burnet. Ovim SciBarom svečano obilježavamo 15. godišnjicu SciBArova na našem fakultetu.

Događanja kroz tjedan dana Festivala znanosti namijenjena su predškolskom uzrastu djece, osnovnoškolcima, srednjoškolcima, studentima, ali i svim zainteresiranima za ove zanimljive teme. 
Fakultet organizacije i informatike aktivnim sudjelovanjem u tjednu Festivala znanosti te provođenjem ovih aktivnosti želi popularizirati znanost kod mladih svih dobnih skupina i time još jednom pokazati aktivnu ulogu koju imaju institucije visokog obrazovanja u društveno odgovornom postupanju prema svojoj zajednici.

Program cjelokupnog Festivala znanosti u Varaždinu

Program Festivala znanosti na FOI-ju (.pdf)

Događanja u sklopu Festivala znanosti na FOI-ju možete pratiti kroz održane događaje po danima u nastavku:

 

Ponedjeljak, 18. travnja 2016. godine - Radionica "Tko je taj Nikola Tesla"

U sklopu manifestacije Festival znanosti, 18.04. na FOI-ju je započeo tjedan Festivala znanosti namijenjen mladima svih dobnih skupina, od predškolaca preko učenika osnovnih škola do srednjih škola. Festival znanosti na FOI-ju službeno je otvorio dekan Fakulteta prof. dr. sc. Neven Vrček. 
U sklopu radionice „Tko je taj Nikola Tesla“, voditeljice izv. prof. dr. sc. Violete Vidaček – Hainš, djeca predškolskog uzrasta Dječjeg vrtića Varaždin, iz objekata Kozarčeva i Koprivnička posjetili su FOI te imali priliku razgledati izložbu dječjih radova na temu Nikola Tesla te kako su se djeca igrala u vremenu prije otkrića struje. Djeca su zatim bila na satu matematike, posjetila laboratorije, knjižnicu i server salu. Na kraju je priređena dodjela diploma i zajedničko druženje u kafiću Fakulteta. 

Slike s održanog otvaranja Festivala znanosti i radionice "Tko je taj Nikola Tesla" možete vidjeti u nastavku.

 

Srijeda, 20. travnja 2016. godine - Predavanje "Osnove elektroničkih sklopova korištenjem Littlebitsa"

Voditelji radionice bili su asistent Boris Tomaš, mag. inf. i David Ante Macan, student FOI-ja. Predavanje je posjetilo 20-tak učenika koji su s oduševljenjem slušali i aktivno sudjelovali u predavanju.

Na ovom interaktivnom predavanju objašnjene su osnove strujnog kruga i ulazno izlaznih komponenata. Nakon uvoda odmah je uslijedila praktična izrada kompleksnog projekta: robotske ruke na daljinsko upravljanje, gdje su učenici mogli vidjeti kako izrada kompleksnih projekata, uz malo znanja, zapravo može biti jednostavna.

Osim što su pratili demonstracije, učenici su u timovima i eksperimentirali s Littlebits tehnologijom, te su najboljima podijeljene “FOI Littlebit” diplome.