Skip to content Skip to navigation

NA FOI-JU ODRŽAN 9. MEĐUNARODNI STUDENTSKI SIMPOZIJ O INTERKULTURALNOM UČENJU

Deveti međunarodni studentski istraživački simpozij o interkulturalnom učenju, koji Fakultet organizacije i informatike tradicionalno jednom godišnje organizira u suradnji sa sveučilištima iz Sjedinjenih Američkih Država, održan je na FOI-ju, uz prisustvo brojnih domaćih te 14 inozemnih studenata i nastavnika iz SAD-a.

 

Ovogodišnji partneri Fakultetu organizacije i informatike u organizaciji su Sveučilište Cincinnati iz Ohia, Sveučilište Centralna Florida iz Orlanda na Floridi, Sveučilište DePaul iz Chicaga u saveznoj državi Illinois i Sveučilište Južna Karolina iz Kolumbije u saveznoj državi Južna Karolina u SAD-u, stoga su i svečanom otvorenju simpozija prisustvovali njihovi studenti - stipendisti TRIO McNaire federalnog programa stipendiranja darovitih studenta.

Radi se o događaju kojem je cilj poticati međunarodnu suradnju studenata i nastavnika u području znanstvenih istraživanja te umrežavanje u međunarodne istraživačke timove. Studenti su do 25. lipnja, do kada je ovaj Simpozij trajao, imali priliku prezentirati rezultate projekata koje provode na matičnim institucijama, što je posebno važan dio obrazovnih programa na američkim sveučilištima.

Ovo je jako važan događaj za sve nas jer na taj način izmjenjujemo iskustva u znanstvenom istraživanju, ali i učimo o običajima i drugačijem načinu života. Sviđa nam se kvaliteta FOI-jevih studija, koja je na zavidnoj razini - naglasila je prof. Susan Dvorak McMahon, prodekanica Sveučilišta DePaul u Chicagu.

Ovakvo okupljanje studenata i nastavnika otvara mogućnosti za brojne kontakte izvan znanstvene zajednice, suradnju s institucijama lokalne zajednice te posjete obrazovnim ustanovama u vertikali obrazovanja. Naime, informacijske znanosti i ekonomika poduzetništva imaju široku primjenu u svim sferama društva, zbog čega je i jedan od ciljeva Simpozija upoznati studente  s primjenom informatike i poduzetništva u medicini, psihologiji, tehničkim znanostima, sportu, kulturi, turizmu i sl.

Sam simpozij je započeo još 2010. godine dolaskom prve grupe studenata iz SAD-a u Varaždin te je tijekom proteklih godina ostvareno 90-tak mobilnosti američkih i hrvatskih nastavnika i studenata. Nama je na FOI-ju unutar Europske unije puno lakše ostvariti studentske mobilnosti, nego li izvan nje i to pogotovo iz financijskih razloga. Zato nam je jako drago da svake godine s SAD-om ipak uspijemo razmijeniti desetak studenata u svakom semestru – rekao je dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček.

Posebnost Simpozija su i projekti koji uključuju socijalno poduzetništvo i volontiranje. Upravo ovakvi projekti su postali jedan od zaštitnih znakova FOI-ja, u koje se iz godine u godinu uključuje sve veći broj nastavnika i studenata  Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI. Isto tako, Simpozij promovira i uvažavanje kulturnih različitosti kroz sport, glazbu i povijesnu  baštinu. Američki  studenti upoznaju  UNESCO baštinu Hrvatske kroz lepoglavsku čipke i licitare – istaknula je voditeljica ovog simpozija izv. prof. dr. sc. Violeta Vidaček- Hainš.

Prodekanica za znanstvenoistraživački rad FOI-ja izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep je prilikom današnjeg otvorenja najavila da će studenti, koji sudjeluju u ovom Simpoziju, rezultate svojih istraživanja prezentirati i unutar Studentske online sekcije FOI-jeve međunarodne konferencije CECIIS te na ostalim oblicima diseminacije projektnih rezultata.

Recimo i to da ovaj događaj uključuje i veliki broj pojedinaca van akademske zajednice, pa su i ove godine značajni  partneri Simpozija Dječji vrtić „Varaždin“, srednje škole na području Varaždinske županije i Centar tradicijske kulture Varaždin. Organizacijski ovaj događaj prati Ured za međunarodnu suradnju FOI-ja, a veliku podršku, uz Upravu FOI-ja i dekana, daje i Studentski zbor FOI. Dodajmo i to da je svečano otvorenje Simpozija nastupom uveličao Akademski pjevački zbor FOI-ja.

Cijeli program 9. Međunarodnog simpozija se nalazi OVDJE.