Skip to content Skip to navigation

2. dio 8. Međunarodnog studentskog simpozija o interkulturalnom učenju održan je u SAD-u

Cincinnati, Orlando, Chichago… Tri različita grada u tri različite savezne države u Americi. Zvuči primamljivo? Puno različitih kulturnih događanja i znamenitosti, povijesnih mjesta, velikih Sveučilišta… Za vas smo istražili kako možete kao student Fakulteta organizacije i informatike Varaždin (FOI), Sveučilišta u Zagrebu, obići i prezentirati vlastita istraživanja na Sveučilištima u Americi.

Višegodišnja suradnja sa Sveučilištem DePaul u Chichagu je zaokružena potpisivanjem bilateralnog sporazuma između Sveučilišta DePaula i Sveučilišta u Zagrebu. Ovom svečanom činu su prisustvovali i dr. Mario Martinec, konzul RH u Washingtonu te Fra Joe Grbes, kustos hrvatskih franjevaca u Americi i Kanadi. Potpisivanju su prisustvovali predstavnici Uprave Fakulteta, prof. dr. sc. Neven Vrček, dekan Fakulteta, izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, prodekanica za znanstvenoistraživački rad i međunarodnu suradnju, izv. prof. dr. sc. Violeta Vidaček-Hainš, Izabela Oletić Tušek, univ. spec. pol., voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju, predstavnici Svečilišta DePaul, Cincinnati, Carlow University iz Pittsburgha te studenti Fakulteta organizacije i informatike Martina Kušer, Kristijan Gašljević i Aldin Alagić.

Početkom rujna 2018. godine krenuo je drugi dio 8. Studentskog istraživačkog simpozija te je četvero djelatnika i troje studenata Fakulteta organizacije i informatike dobilo priliku posjetiti gradove s početka ove priče. Simpozij je trajao tijekom protekla dva tjedna na četiri velika Sveučilišta u Americi. Njihova prva destinacija je bila Sveučilište u Cincinnatiu u saveznoj državi Ohio. Studentima je bilo jako čudno što se fakulteti nalaze na jednom mjestu u sklopu kampusa jer to nije moguće vidjeti baš često u Hrvatskoj. Sljedeća zanimljiva činjenica je da Sveučilišta imaju svoje vlastite velike stadione, bazene i sportske dvorane. U Americi je, prenose studenti, sve veliko, od porcija hrane, pića pa sve do zgrada, kuća i automobila. Cincinnati je, poručuju hrvatski studenti, pravi grad za studiranje ili studentsku razmjenu.

Važni partner na projektu je Sveučilište Central Florida u Orlandu. Tamo su posjetili Svemirski centar John F. Kennedy gdje su se upoznali s poviješću NASE i uspješnim lansiranjem rakete u svemir. Posjetili su i Sveučilište Centralna Florida koje ih je zadivilo svojom veličinom i brojem studenata koji se bliži brojci od 70.000 studenata, a rangirano je u deset najinovativnijih Sveučilišta prema U.S. News & World Report.

Jedno od odredišta bio je Chicago, gdje su svi zajedno ostali bez daha ugledajući predivan obzor grada. Posebni doživljaj bio je i posjet zajednici El Valor koja se brine o osobama s invaliditetom i daje priliku za kvalitetan život. Posjet je bio u organizaciji profesora sa Sveučilišta Illinois at Chichago. Tamo su se susreli s različitim radionicama u kojima volonteri i radnici El Valora poučavaju osobe s invaliditetom nekim svakodnevnim vještinama, poput pranja posuđa, odjeće ili pospremanja kreveta.

Sigurno vas zanima kako je sve počelo? Eto, FOI već desetu godinu zaredom razvija kontinuiranu suradnju sa Sveučilištima u Americi. Ovaj projekt je započeo suradnjom sa Sveučilištem Central Florida i McNair programom UCF koja je otvorila vrata Fakultetu za suradnju s ostalim Sveučilištima. Jedna od inicijatorica ovog projekta bila je aktualna Ministrica znanosti i obrazovanja Vlade Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Blaženka Divjak, tadašnja Prodekanica za međunarodnu suradnju, koja je zajedno s voditeljicom ovog projekta Izv. prof. dr. sc. Violetom Vidaček - Hainš i kolegama pokrenula ovaj projekt. Tijekom ovih deset godina suradnja se proširila i na drugih pet Sveučilišta u Americi, a ta Sveučilišta su: DePaul University, University of Illinois iz Chicaga, Carlow University iz Pittsburgha, University of Cincinnati iz Cincinnatia i University of South Carolina iz Sjeverne Karoline. Simpozij se odvija u sklopu TRIO programa koji uključuju programe McNair, Arnold Mitchem Fellows DP, Student Support Services DePaul uz potporu Ureda za međunarodnu suradnju. TRIO programi u Americi pronalaze studente perspektivne i aktivne studente, često slabijeg imovinskog stanja te pripadnike nacionalnih manjina i omogućavaju im da studiraju na određenim Sveučilištima.

Da ne mislite da su studenti i nastavnici došli samo uživati u gradovima Amerike, oni su tamo imali i mnogobrojne obaveze. Za početak, prezentirali su svoje istraživačke radove na Fakultetu Clermont na Sveučilištu Cincinnati. Teme njihovih istraživanja bile su vezane uz prilagodbu nastave studentima s invaliditetom, povezanosti s lokalnom zajednicom kroz projekte volontiranja i istraživanja vezana uz korištenje informacijsko-komunikacijske tehnologije u okviru međunarodne suradnje. Na Sveučilištu Central Florida u Orlandu vodili su razgovore o mogućim budućim suradnjama kroz ljetne škole, studentske razmjene i simpozije. Na Sveučilištu DePaul u Chichagu, prezentirali su dosadašnju desetogodišnju suradnju u sklopu razmjene studenata FOI-ja, vlastita istraživanja te su sudjelovali u panel diskusijam a i dogovarali nastavak suradnje. 

Vjerojatno se studenti i nastavnici sjećaju da su u drugoj polovici lipnja ove godine djelatnici i studenti Fakulteta organizacije i informatike ugostili profesore i studente s pet različitih Sveučilišta u Americi. To je bio prvi dio ovogodišnjeg 8. Studentskog međunarodnog istraživačkog simpozija o interkulturalnom učenju. Tom prilikom su profesori i studenti iz Amerike i Hrvatske prezentirali istraživačke radove, a domaćini su ih pokušali upoznati s našom kulturnom baštinom i povijesnim znamenitostima. Tako su imali mogućnost vidjeti dvorac Trakošćan, lepoglavsku čipku, a također su posjetili i dio UNESCO rute, kao na primjer Plitvička jezera i grad Zadar.

Ovim putem djelatnici Fakulteta i studenti zahvaljuju gradu Varaždinu, Varaždinskoj županiji, Sveučilištu u Zagrebu, Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu, Studentskom centru Varaždin, svom Fakultetu, Studentskom zboru FOI-ja, partnerskim Sveučilištima, sponzorima i diplomiranim studentima FOI-ja koji su sudjelovali na prethodnim Simpozijima u SAD-u na podršci i pomoći oko realizacije ovog projekta.

Martina Kušer

Studentica FOI-ja na razmjeni u SAD-u