Skip to content Skip to navigation

Kreirali smo novi portal za e-učenje 'FOI Online'

Objavljeno: 26.03.2020

Slijedom ubrzane primjene e-učenja u obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj, koja je započela u ponedjeljak, 16. ožujka 2020., Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu je pripremio novi portal za online učenje – FOI ONLINE, koji na jednom mjestu integrira sve bitne informacije za nastavnike i studente.

Cilj ovog portala jest pružiti sve informacije i podršku u pripremanju i izvođenju online nastave za nastavnike, a studentima pružiti korisne informacije i savjete kako što uspješnije pratiti online nastavu i ostvariti ishode učenja po pojedinom predmetu. Tako je FOI na jednom mjestu objedinio sve relevantne preporuke za online učenje i sve studentima potrebne informacije za korištenje online infrastrukture i usluga online učenja.

Nastavnicima se tako nude informacije u nekoliko kategorija:

 • smjernice za izvođenje online nastave;
 • korištenje Moodle sustava za online nastavu;
 • primjer provođenja online kolokvija
 • upute za snimanje materijala;
 • Big Blue Button (sustav za webinare)– upute za korištenje;
 • tips&tricks za uspješno poučavanje;
 • upute za online nastavu Centra za e-učenje Sveučilišta u Zagrebu;
 • videoporuke o tehnologiji za potrebe održavanja nastave na daljinu (UNIZG upute);
 • upute MZO za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu.

Uz to nastavnici mogu pogledati kako izgledaju primjeri dobre prakse - izdvojene teme pojedinih predmeta koji se izvode na FOI-ju te predložak e-predmeta za vlastitog. S druge strane, portal FOI Online i studentima nudi savjete u dvije kategorije:

 • tips&tricks za uspješno studiranje te
 • Big Blue Button (sustav za webinare)– upute za studente.

U razvoju je i dio portala koji se odnosi na analitike učenja, a u okviru kojeg će nastavnicima biti dane preporuke za praćenje napretka studenata na pojedinom predmetu. Nadalje, u pripremi su i upute za izvođenje online kolokvija te ankete za procjenu e-predmeta od strane studenata.

Obzirom da nam je prilikom prelaska na online izvođenje nastave bila važna i povratna informacija naših nastavnika i studenata, na portalu smo objavili i komentare koje smo od njih povratno dobili.

Dodajmo ovome da FOI planira kontinuirano nadograđivati informacije na ovom portalu, s ciljem da i nastavnici i studenti budu ažurni u procesu provođenja online nastave, no planiraju se ukomponirati i smjernice za uspješno vođenje online sastanaka (poput sastanaka Katedre ili sastanka projektnih partnera).

Portal se nalazi na ovoj poveznici www.foi.unizg.hr/hr/online-nastava, a svi sadržaji su dostupni javno. FOI na taj način želi omogućiti dostupnost svih ovih sadržaja svima koji su se morali naglo prilagoditi održavanju online nastave uslijed nepovoljnih epidemioloških okolnosti. To se osim nastavnika i studenata u visokoškolskom obrazovanju, odnosi i na nastavnike i učenike u školama. Svi koji smatraju da bi im ovakve informacije mogle koristiti, mogu se pretplatiti na FOI Online newsletter na portalu i primati sve najnovije informacije vezane uz e-učenje.

Najljepše zahvaljujemo kolegicama i kolegama iz Centra za razvoj programskih proizvoda FOI-ja i Centra za međunarodne projekte FOI-ja koji su pripremili sve sadržaje te nastavnicima koji su testirali sustav za webinare i poslali nam povratnu informaciju kao i neke od osnovnih uputa za rad – poručila je dekanica FOI-ja izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep i poručila da je portal od sada svima javno dostupan i spreman za korištenje.