Skip to content Skip to navigation

FOI zajedno s TTF-om i GFV-om obilježio Svjetski dan zaštite okoliša

Pod sloganom: #BeatPlasticPollution, fakulteti Sveučilišta u Zagrebu: Geotehnički fakultet, Tekstilno-tehnološki fakultet i Fakultet organizacije i informatike su i u 2023. godini zajednički obilježili Svjetski dan zaštite okoliša. Ove godine naglasak je bio na podsjećanju koliko su postupci ljudi u vezi rješavanja sve većeg problema onečišćenja plastikom važni. Tom prilikom smo promovirali FOI Green preporuke za djelovanje, kojima želimo potaknuti svoje zaposlenike, suradnike i studente na odgovorno djelovanje te aktivni doprinos europskim i globalnim nastojanjima u održanju i izgradnji planete za nove naraštaje.

U Šetalištu Ivana Pavla II. u Varaždinu danas su bili postavljeni štandovi, izložbene i edukativne makete i drugi promotivni materijali koji su poslužili studentima i djelatnicima triju fakulteta u promociji važnosti očuvanja okoliša i održivih izvora energije. Studenti su predstavili tehnologije pročišćavanja zraka i voda, zaštite tla, ponovne uporabe različitih vrsta otpada te primjene informacijskih tehnologija u zaštiti okoliša.

Podršku projektu pružili su i prorektori Sveučilišta u Zagrebu - prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom, redoviti profesor Fakulteta prometnih znanosti, prof. dr. sc. Jurica Pavičić,
prorektor za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju, redoviti profesor Ekonomskoga fakulteta te dekani triju fakulteta - dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica Tekstilno- tehnološkog fakulteta prof. dr. sc. Anica Hursa Šajatović i dekan Geotehničkog fakulteta izv. prof. dr. sc. Hrvoje Meaški.

"Izuzetno mi je drago da naša tri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na sjeveru Hrvatske, FOI, TTF i GFV, već niz godina okuplja ovaj zajednički projekt s ciljem očuvanja okoliša. Osim očuvanja okoliša, održivih izvora energije i održivog korištenja prirodnih resursa,  projekt u fokus stavlja i interdisciplinarnost, obzirom da svaki fakultet tome daje doprinos na svoj način. FOI stavlja naglasak na primjene informacijskih tehnologija u zaštiti okoliša i ponosni smo da i na ovaj način podižemo ekološku svijest među našim sugrađanima" -  naglasila je tom prilikom prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep. Uz dekanicu, događaj je u ime FOI-ja podržala i prodekanica za nastavu i studente prof. dr. sc. Sandra Lovrenčić.