Skip to content Skip to navigation

U Varaždinu obilježen Svjetski dan zaštite okoliša

Objavljeno: 07.06.2022

Na lokaciji Šetalište Ivana Pavla II s početkom ovog je utorka, 7. lipnja 2022., obilježen Svjetski dan zaštite okoliša koji se u 2022. godini u svijetu jubilarno obilježava po 50. put, a koji su zajednički organizirala tri varaždinska fakulteta – Geotehnički fakultet, Fakultet organizacije i informatike i Tekstilno-tehnološki fakultet.

Događanje se odvijalo od 10 do 18 sati, kada je održano više manjih događanja namijenjenih vrtićkoj djeci, djeci iz osnovnih i srednjih škola, kao i svim zainteresiranim posjetiteljima.

Organizatori su kroz eksperimente, makete i promotivne materijale predstavili tehnologije pročišćavanja zraka i voda, zaštite tla, ponovne uporabe različitih vrsta otpada te primjenu informacijskih tehnologija u zaštiti okoliša.

Obilježavanje je otvorio gradonačelnik grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec te dekanice i dekan fakulteta organizatora.

U ime FOI-ja otvorila ga je dekanica prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, a događaju su prisustvovali i drugi članovi Uprave FOI-ja te mnogi studenti.

Inače, Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).