Skip to content Skip to navigation

Studenti i djelatnici tri varaždinska fakulteta obilježili Svjetski dan zaštite okoliša

Kako se različite vrste otpada mogu ponovno upotrijebiti, koje se tehnologije mogu koristiti za pročišćavanje zraka i vode, a koje za zaštitu tla te kako se informacijske tehnologije mogu primijeniti u zaštiti okoliša – samo je dio tema koje jučer i danas u Varaždinu svim zainteresiranima predstavljaju djelatnici i studenti Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta organizacije i informatike, Geotehničkog fakulteta te Tekstilno-tehnološkog fakulteta – studijske jedinice Varaždin.

Tri fakulteta su zajedničkim snagama i ove godine u Šetalištu pape Ivana Pavla II u Varaždinu organizirali zanimljivo događanje povodom Svjetskog dana zaštite okoliša. Osim što su na štandovima predstavili što rade da bi zaštitili okoliš, izložene su bile i edukativne makete, promo videi te predstavljeni plakati koje su srednje škole izradile na temu Dana zaštite okoliša. Uz to su održane prigodne radionice te interaktivne eko-pitalice u kojima su građani mogli osvojiti i nagrade. U ime FOI-ja u organizaciji predstavljanja programa i projekata zaštite okoliša sudjelovale su prodekanica za znanost, projekte i međunarodnu suradnju izv. prof. dr. sc. Martina Tomičić Furjan i asistentica Larisa Hrustek, mag. oec., a FOI je predstavio:

  • Eco game avantura za djecu i mlade (video igre vezane uz zaštitu okoliša i održivost)
  • Globalno natjecanje Global Goals Jam
  • Studentski projekti rješavanja lokalnih problema s naglaskom na globalne ciljeve održivosti
  • FOI Green: Predstavljanje zelenih praksi

U sve naše studijske programe želimo ugraditi element održivosti, što je u skladu s okolišnim, upravljačkim i etičkim elementima koji je propisala Europska unija. Danas imamo priliku vidjeti studentske projekte vezane upravo uz temu održivosti, tu je i mogućnost uključivanja mlađe populacije u raznorazne kvizove i natjecanja, a prezentirat će se i veći, globalno projekt koji je proveo naš Studentski zbor. Time želimo pokazati i istaknuti koliko Fakultet organizacije i informatike nastoji sudjelovati u svim procesima koji su vezani za održivo poslovanje – rekla je pak dekanica prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa.

Naša tri fakulteta, sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, četvrti put zajednički organiziraju obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša. Teme vezane uz zaštitu okoliša, kao i ono čime se bavimo građanima nastojimo približiti kroz makete, demonstracijske pokuse i razgovore. Geotehnički fakultet se zadnjih 10-ak godina u potpunosti okrenuo zaštiti okoliša, naš studij inženjerstva okoliša pokriva široki raspon tema, koje ćemo danas ovdje i prezentirati – rekao je dekan Meaški.

U studijskoj jedinici Varaždin Tekstilno-tehnološkog fakulteta izvodimo studij tekstilne, odjevne i obućarske tehnologije, a danas prezentiramo prirodna vlakna, vunu kao medij koji zadržava vlagu i sprečava rast korova, također prezentiramo netkani agrotekstil koji se koristi u proizvodnji povrća i voća, a ima mogućnost biorazgradnje te prezentiramo dizajn obuće i zbrinjavanje kože kao otpada. Sve to ugrađujemo i u nastavne procese tako da naši studenti već tijekom studija promišljaju kako tehnološki i dizajnom smanjiti utjecaj na okoliš – istaknula je dekanica Hursa Šajatović.

Dekanima triju fakulteta, izv. prof. dr. sc. Hrvoju Meaškom, prof. dr. sc. Marini Klačmer Čalopa i prof. dr. sc. Anici Hursa Šajatović pridružio se župan Anđelko Stričak, kao i zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković.

Dodajmo na kraju da je FOI partner na projektu revitalizacije Dravske park šume, koji će doprinijeti obnavljanju i oplemenjivanju šumskog prostora, stvaranju kvalitetnijih uvjeta za boravak u prirodi te osmišljavanju novih sadržaja koji će građane približiti Dravskoj park šumi i rijeci Dravi i potaknuti ih na češći dolazak.