Skip to content Skip to navigation

FOI uspješno sudjelovao na Erasmus BIP programu u Kranju

U organizaciji Fakulteta za organizacijske znanosti Sveučilišta u Mariboru uspješno je održana druga ljetna škola pod nazivom "2nd International Summer School: Organization, Management and Society" - FOV 2022. od 5. do 23. rujna 2022. godine. Zbog kombiniranog onsite i online dijela, ljetna škola izvodila se kao Erasmus+ kombiniran intenzivni program (blended intensive programmes - BIP).  U sklopu BIP programa sufinanciranog od strane Sveučilišta u Zagrebu, u ljetnoj školi je sudjelovala asistentica Antonela Čižmešija, mag. inf. koja je održala predavanje od pod nazivom „Developing Information Literacy Skills and Soft Skills for the Workplace“.

U BIP-u je ove godine bilo uključeno 27 studenata iz čak 10 zemalja: Francuske, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Portugala, Latvije, Hrvatske, Finske, Njemačke, Poljske i Belgije. Nastavnici koji su bili uključeni kao predavači dolazili su s ovih sveučilišta: Fakultet za organizacijske znanosti, Sveučilište u Mariboru, Faculty of Economics and Tourism “Dr. Mijo Mirković”, Pula Croatia, Prague University of Economics and Business, Faculty of Technical Sciences, Novi Sad Serbia, Faculty of Tourism and Hospitality Management, Opatija Croatia (FTHM Croatia), Kozminski University, Warsaw Polska (KU Polska), Faculty of Economics Skopje Macedonia (FE Macedonia) te Fakultet organizacije i informatike, Sveučilište u Zagrebu.

Svi studenti koji su sudjelovali u programu mobilnosti  ostvarili su dodatna 3 ECTS boda. Ljetna škola je održana u kombiniranom obliku – 5. rujna 2022. održan je uvodni dan ljetne škole/BIP programa, a naglasak je bio na fizičkom dijelu ljetne škole koji se održao u Kranju od 12.-17. rujna 2022. godine. Zadnji dan BIP programa ljetne škole „International Summer School »Organization, Management and Society« FOV 2022 održan je 23. rujna 2022. online preko MS TEAMS komunikacijske platforme te su studenti i timovi predstavili rješenja studije slučaja na kojoj su intenzivno radili i pripremali.

Cilj ljetne škole bio je studentima prenijeti praktična i teorijska znanja vezana za organizaciju, menadžment i društvo, ali s naglaskom i na upoznavanje poslovnih IT koncepata i osnova programiranja koji su neizbježni za ostvarivanje profesionalnog i poslovnog uspjeha.

Neke od tema koje su bile zastupljene na onsite predavanjima bile su: 3C in Business: Creativity, Curiosity & Communication, Changes & Challenges of the Global Labor Market, Data mining in business, Digital transformation, ali i praktične radione u kojma su studenti mogli naučiti osnove vizualizacije u alatu TaBbleau te programiranja u JAVA-i.

Srce ljetne škole bio je studentsko rješavanje studije slučaja i problema koji je bio zadan od realnog poduzeća te proizašao iz izazova s kojima su suočeni. Da bi riješili problem, studenti su podijeljeni u timove radili na studiji slučaja u kojoj su morali osmisliti rješenje kao privući nove zaposlenike posebno IT stručnjake u poduzeće Iskraemeco koje se bavi proizvodnjom energetskih alata i sustava na globalnoj razini.

Na zadnjem danu ljetne škole koji se održao online 23. rujna 2022., studenti su prezentirali rješenja i moramo izdvojiti da je rješenje tima u kojem je sudjelovala i prezentirala ideju studentica FOI-ja Patricija Ivanić bilo najbolje ocijenjeno tj. pobijedilo u natjecanju. Svi studenti i timovi pokazali su iznimnu kreativnost, a cijela ljetna škola je bila osmišljena da se pronađe poveznica između realnog sektora i akademske zajednice: nastavnika kao predavača koncepata koje studenti mogu koristiti na konkretnom slučaju iz prakse i primijeniti postojeće i nove vještine te osmisliti kreativne ideje.

Osim učenja i rada na studiji slučaja, studenti i nastavnici imali su priliku družiti se i razmjenjivati međunarodna iskustva i sklapati nove kontakte u prekrasnoj Sloveniji – Kranju, Ljubljani i Bledu.

Fakultet organizacijskih znanosti i Fakultet organizacije i informatike su ovom razmjenom samo još više ojačali dobru suradnju srodnih fakulteta. Ovom prilikom želimo zahvaliti profesorici dr.sc. Poloni Šprajc i ostalim kolegama s FOV-a koji su bili uključeni u organizaciju na odlično osmišljenom konceptu ljetne koji je povezao različita područja relevantna za studente, buduće stručnjake iz IT-a, ekonomije ili društvenih znanosti i omogućio im da steknu nove i primjenjive vještine.

Ovim putem zahvaljujem Upravi FOI-ja na potpori te prepoznavanju kombiniranih intenzivnih programa kao važnom novom obliku internacionalizacije i razvoja novih oblika suradnje, kako za nastavnike tako i za studente.

Posebno hvala ECTS koordinatorici doc. dr. sc. Martini Tomičić Furjan na pomoći oko procesa prijave na BIP, kao i kolegici Simoni Kovačić iz Ureda za međunarodnu suradnju FOI International te studenticama diplomskog studija Ekonomika poduzetništva – Patriciji Ivanić i Dariji Jergan na sudjelovanju u ljetnoj školi te postignutim rezultatima.

Povratne informacije sudionika  - i studenata i nastavnika su vrlo pozitivne te se nadamo da će se uspješna suradnja i umrežavanje nastaviti i sljedeće godine. Sudjelovanje u ovakvim kombiniranim aktivnostima izvrsna je prilika za odlazak u inozemstvo na kraće razdoblje, a online komponenta omogućuje nastavnicima fleksibilnost u radu, kao i primjenu različitih online inovativnih metoda poučavanja i rada sa studentima.

Zbog toga, sve studentice i studente, kao i nastavnike pozivamo da se odvaže i razmisle o sudjelovanju na 3. ljetnoj školi u Kranju koja se planira za 2023. godinu!

Fotogaleriju možete pogledati OVDJE, a studentski osvrt na ljetnu školu Kranju možete pronaći na poveznici.

*Dio fotografija preuzet je sa službene stranice ljetne škole.