Skip to content Skip to navigation

FOI obilježio 50 godina postojanja

Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu je u tjednu od 17.-19. prosinca 2012. godine kroz nekoliko prigodnih događanja obilježio 50. obljetnicu postojanja.

Obilježavanje obljetnice Fakulteta započelo je 17. prosinca 2012. (ponedjeljak) održavanjem okruglog stola pod nazivom „Visoko obrazovanje i znanost u sjeverozapadnoj Hrvatskoj“. Okrugli stol su organizirali Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Zavod za znanstveni rad u Varaždinu i Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Razreda za društvene znanosti, a održan je u Skupštinskoj dvorani Županijske palače.

Govornici na Okruglom stolu bili su prof.dr.sc. Vjeran Strahonja, dekan FOI-a, akademik dr.sc. Leo Budin, HAZU, dr.sc. Franjo Ruža, professor emeritus, doc.dr.sc. Nina Begičević Ređep, prodekanica za financijsko-materijalno poslovanje te prof.dr.sc. Blaženka Divjak, prorektorica za studente i studije Sveučilišta u Zagrebu.

Sudionici su bili predstavnici sveučilišta, visokih učilišta i veleučilišta iz županija sjeverozapadne Hrvatske, predstavnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), predstavnici političkog života gradova iz županija sjeverozapadne Hrvatske te drugi predstavnici javnog i društvenog života. Cilj Okruglog stola bio je potaknuti raspravu na temu visokog obrazovanja i znanosti, kao prilog proslavi obljetnice FOI-a, te prilog izradi Strategije razvoja visokog obrazovanja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike prof. dr. sc. Ive Josipovića u utorak 18. prosinca 2012. godine obilježeno je 50 godina djelovanja Fakulteta. Svečana sjednica Fakulteta organizacije i informatike, s prigodnim umjetničkim programom i domjenkom održana je na Velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Svečanoj sjednici prisustvovali su mnogi ugledni gosti iz javnog i privatnog života, kako iz političkog života grada, županije i šire, tako i gospodarstvenici, te dekani i prodekani sastavnica Sveučilišta u Zagrebu i ostalih visokih i viših škola, ravnatelji srednjih škola i ostali. Između ostalih i savjetnica Predsjednika RH za znanost, visoko obrazovanje i vjerske zajednice prof. Anica Marinović; predstavnica Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta dr. Anica Hunjet, načelnica  sektora u Upravi za visoko obrazovanje; prorektorica za studente i studije Sveučilišta u Zagrebu prof. Blaženka Divjak; varaždinski biskup mons. Mrzljak; gospodin Branko Hrg, saborski zastupnik i gradonačelnik Križevaca; gospodin Mario Habek, saborski zastupnik; župan i dožupani Varaždinske županije, gospodin Štromar, gospođa Glavica Ječmenica i gospodin Pavleković i gradonačelnik grada Varaždina gospodin Habuš i dogradonačelnik gospodin Radelić.

Uzvanicima su se obratili gospodin Goran Habuš, gradonačelnik grada Varaždina, gospodin Predrag Štromar, župan Varaždinske županije, u ime rektora prof. Alekse Bjeliša obratila se prof.dr.sc. Blaženka Divjak, prorektorica za studente i studije Sveučilišta u Zagrebu, te osobna izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske, prof.dr.sc. Anica Marinovićsavjetnica Predsjednika za znanost, visoko obrazovanje i vjerske zajednice.

Nakon uvodne ceremonije, Svečanu sjednicu Fakulteta organizacije i informatike otvorio je dekan Fakulteta, prof.dr.sc. Vjeran Strahonja, koji je tom prilikom održao prezentaciju pod nazivom „FOI – jučer, danas, sutra“, s osvrtom na povijest Fakulteta, njegovu poziciju i ulogu danas, kao i planove za budućnost.

Nakon obraćanja uzvanika i uvodnog izlaganja dekana Fakulteta dodijeljene su pohvale studentima, priznanja nastavnicima, suradnicima i nenastavnom osoblju, te povelje i priznanja zaslužnim pojedincima, institucijama i poduzećima. Između ostalih, nagradu za životno djelo nastavnicima u znanstveno-nastavnim i nastavnim zvanjima dobio je prof.dr.sc. Zdravko Krakar, za posebna postignuća u znanstvenom i nastavnom radu prof.dr.sc. Dragutin Kermek, za uspješnog mladog znanstvenika doc.dr.sc. Ivan Magdalenić, za uspješna mentorstva studentima Tonimir Kišasondi, mag.inf., a za izuzetno zalaganje nenastavnom osoblju nagrade su dodijeljene voditeljici računovodstva gospođi Alenki Čižić te djelatniku Centra za informatičku podršku gospodinu Ivici Gašparcu.

Ove godine Povelja „Prijatelj Fakulteta organizacije i informatike“ dodijeljena je dr. Karen Anderson s Mid Sweden sveučilišta u Švedskoj,  s kojim FOI ima vrlo uspješnu i dugogodišnju suradnju na projektnim aktivnostima i razmjeni studenata. 

Svi gosti zaželjeli su FOI-u uspješan nastavak djelovanja u nastavnom i znanstvenom području, kao i što bolju prepoznatljivost u Hrvatskoj, ali i na prostoru regije i ostatka Europe.

U srijedu, 19. prosinca 2012. na Fakultetu organizacije i informatike je predstavljena Monografija „50 godina Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu“, uz održavanje prigodne izložbe knjiga i fotografija pod nazivom „Pola stoljeća FOI-a".

Monografiju je predstavila prof.dr.sc. Diana Šimić, glavna i izvršna urednica i prodekanica za znanstveno-istraživački rad na FOI-u, koja je istaknula kako je Monografija osvrt na 50 godina povijesti Fakulteta, ali osobito na posljednjih desetak godina, od izdavanja prošle Monografije. U uvodnoj riječi Monografije glavna urednica je istaknula kako je kroz vrata Fakulteta u tome razdoblju prošlo više od 11 000 studenata, a 148 nastavnica i nastavnika je ugradilo svoje vizije, znanje i snove u stvaranje institucije.

O Monografiji su govorili i dekan Fakulteta prof.dr.sc. Vjeran Strahonja, te bivši profesori na FOI-u - dr.sc. Franjo Ruža, professor emeritus, te dr.sc. Miroslav Žugaj, professor emeritus.

Za kraj su u večernjim satima u caffe baru „Info“ u podrumu Fakulteta studenti i nastavnici imati priliku za neformalno druženje na studentskom partiju u stilu 60-ih, koji su organizirali FOI i Studentski zbor FOI-a.