Skip to content Skip to navigation

FOI-ju odobrena dva nova europska strateška projekta - RAPIDE i eDESK

Objavljeno: 01.03.2021

Tijekom veljače 2021., FOI je zaprimio pozitivne ocjene i odluke o financiranju strateških projekata prijavljenih na jesenski rok ERASMUS+ poziva za strateška partnerstva spremnosti za digitalno obrazovanje - RAPIDE i eDESK. Oba projekta prijavljena su pod vodstvom prof. dr. sc. Blaženke Divjak, a motivirana nedavnim suočavanjem obrazovnog sustava s krizom izazvanom COVID-19 epidemijom te pružanjem podrške digitalnoj transformaciji visokih učilišta.

Projekt RAPIDE (Relevant assessment and pedagogies for inclusive digital education), koji započinje u ponedjeljak 1. ožujka 2021. godine i trajat će 24 mjeseca, za cilj ima izradu i  implementaciju inovativnih pedagogija (metoda učenja i poučavanja) usklađenih s vrednovanjem studenata.

Projekt će biti u potpunosti financiran sredstvima Europske komisije iz programa ERASMUS+, u ukupnom iznosu od 219.085 EUR.

Fakultet organizacije i informatike, kao koordinator, projekt će provoditi u partnerstvu s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilištem u Rijeci te priznatim europskim sveučilištima - Open University (Ujedinjeno Kraljevstvo),  Tehničko sveučilište Delft (Nizozemska) i Goethe sveučilište (Njemačka).

Rad na projektu uključivat će organizaciju i održavanje 3 velike međunarodne radionice i 9 manjih lokalnih radionica izobrazbe nastavnog osoblja visokih učilišta, 4 konferencije te 5 konzorcijskih sastanaka. Uz ostalo, u projektu se očekuju i 4 velika ishoda: Otvoreni resursi i tečaj obrnute učionice te učenja temeljenog na radu u online okruženju, Priručnik za ocjenjivanje studenata u online okruženju, Model upravljačke ploče za učenje i poučavanje metodama obrnuta učionica i učenje temeljeno na radu te Priručnik za analizu učinaka inovativnih pedagogija.

Prvi rezultati projekta očekuju se u svibnju 2021., a više informacija bit će uskoro dostupno i na službenim mrežnim stranicama: rapide-project.eu

U projektu eDESK (Digital and Entrepreneurial Skills for European Teachers in the COVID-19 World) koji je, u okviru istog ERASMUS+ poziva odobrila španjolska nacionalna agencija, Fakultet organizacije i informatike ima ulogu partnera. Uz FOI, u projektu sudjeluju Odjel sveučilišta u Kantabriji za proučavanje i istraživanje financijskog sektora (koordinator), Sveučilište u Kantabriji (Španjolska), Sveučilište u Lisabonu (Portugal) te Tehnološko sveučilište Lappeenranna-Lahti (Finska).

Cilj eDESK projekta je podizanje digitalnih i poduzetničkih vještina europskih nastavnika u (post)covid eri.

Istraživačka grupa Fakulteta organizacije i informatike najintenzivnije će sudjelovati u razradi koncepta i sadržaja platforme za učenje digitalnih kompetencija u okviru interaktivne nastave za nastavnike, kao i u pilotiraju te platforme na četiri europska visoka učilišta uključena u projekt.

Projekt trajanja 24 mjeseca počinje 1. ožujka 2021. godine, a financiran je u ukupnom iznosu od 237.085,00 EUR.

Projekti RAPIDE i eDESK su značajni jer pružaju jedinstveno iskustvo međunarodne suradnje na razvoju kompetencija znanstveno-nastavnog osoblja te uvođenja inovacija u nastavni proces, omogućujući time i studentima FOI-ja internacionalizaciju i moderno studiranje.

Stoga, iznimno smo zadovoljni što će oba odobrena projekta u sljedeće dvije godine imati važnu ulogu u izobrazbi nastavnog osoblja FOI-ja, kao i u unapređenju nastavnog procesa u online okruženju te hibridnom obliku učenja i poučavanja, ali i pružiti mnogobrojne mogućnosti povećanja znanstvene produktivnosti naših znanstvenika u području e-učenja i analitika učenja. Zaključno, oba projekta doprinose i reputaciji FOI-ja kao moderne visokoobrazovne ustanove čija je nastavna i znanstvena djelatnost usklađena s najnovijim obrazovnim potrebama i trendovima u svijetu te odgovara na društvene i tehnološke izazove.