Skip to content Skip to navigation

EDESK KONFERENCIJA O DIZAJNU UČENJA 1. LIPNJA NA FOI-JU

Objavljeno: 25.05.2023

Projektni tim Erasmus+ projekta eDESK - Digital and Entrepreneurial Skills for European Teachers in the COVID-19 World u svom zadnjem tromjesečju provodi besplatne aktivnosti za nastavnike, studente i širu zainteresiranu javnost. U četvrtak, 1. lipnja 2023. s početkom u 10:30 sati će na FOI-ju u Varaždinu biti održana poludnevna konferencija o dizajnu učenja pod nazivom „Kako dizajnirati učenje u hibridnom okruženju? - kreativni, inovativni i poduzetni nastavnik.

Konferencija „Kako dizajnirati učenje u hibridnom okruženju? - kreativni, inovativni i poduzetni nastavnik“, će s ciljem dijeljenja iskustava i rezultata projekta eDESK za učitelje i nastavnike osnovnih, srednjih i viših škola, učilišta te fakulteta, studente pedagoških studija, okupiti istraživače koji se bave temama poučavanja i dizajniranja učenja, kao i za sve trenere i dizajnere tečajeva u industriji i programima cjeloživotnog obrazovanja.

Program događaja donosimo u nastavku.

Tijekom travnja 2023. na FOI platformi za učenje objavljena je i besplatna edukacija “eDESK Digital and Entrepreneurial Teachers for a Fast-Changing World” dostupna svim zainteresiranim nastavnicima, studentima i donositeljima politika u obrazovanju. Dostupna je na engleskom jeziku, a osmišljena je u 10 modula kako bi polaznicima pomogla razviti poduzetničke i digitalne vještine te pružila resurse za implementaciju inovativnih metoda i novih praksi u online i hibridnoj nastavi.

Podsjetimo, u projektu eDESK koji je, u okviru ERASMUS+ programa odobrila španjolska nacionalna agencija, Fakultet organizacije i informatike (FOI) ima ulogu partnera, na čelu s prof. dr. sc. Blaženkom Divjak. Uz FOI, u projektu sudjeluju Odjel sveučilišta u Kantabriji za proučavanje i istraživanje financijskog sektora (Španjolska, koordinator projekta), Sveučilište u Kantabriji (Španjolska), Sveučilište u Lisabonu (Portugal) te Tehnološko sveučilište Lappeenranna-Lahti (Finska). Projekt je financiran u ukupnom iznosu od 237.085 EUR.

Osnovni cilj eDESK projekta je podizanje digitalnih i poduzetničkih vještina europskih nastavnika u (post)covid eri.

Istraživačka grupa Fakulteta organizacije i informatike najintenzivnije je kroz prethodne 2 godine, od 1. ožujka 2021., radila na razradi koncepta i sadržaja platforme za učenje digitalnih kompetencija za nastavnike, kao i u pilotiraju te platforme s gotovo 1000 polaznika iz četiri europska visoka učilišta uključena u projekt. Nastavnici Fakulteta organizacije i informatike sudjelovali su i u inicijalnoj anketi o iskustvima poučavanja tijekom COVID-a koja se u okviru projekta provela sa 100 nastavnika diljem Europe, a 10 FOI nastavnika trenutno provodi pilotiraje stvarnih kolegija u online ili hibridnom okruženju kako bi prikupili vrijedne istraživačke podatke i iskustva studenata za daljnji razvoj primjera dobre prakse online i hibridnog poučavanja. Njihova će iskustva biti dio velikog projektnog rezultata - praktičnog vodiča za nastavnike (eDESK Toolkit for Educators) koji će biti do kraja kolovoza dostupan za besplatno preuzimanje na stranicama projekta.

Dodatna važnost projekta eDESK ogleda se i u tome što pruža jedinstveno iskustvo međunarodne suradnje na razvoju kompetencija znanstveno-nastavnog osoblja FOI-ja te u uvođenju inovacija u nastavni proces, omogućujući time i studentima FOI-ja međunarodno i moderno studiranje.

Više o projektu eDESK dostupno je na službenoj mrežnoj stranici projekta