Skip to content Skip to navigation

Bogat program Festivala znanosti 2019. na FOI-ju

U organizaciji Tehničkog muzeja Nikola Tesla iz Zagreba, British Councila i hrvatskih sveučilišta, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i ove se godine u dvadesetak hrvatskih gradova održava 17. Festival znanosti. Svojim programom ovogodišnjem izdanju Festivala s temom "Boje" pridružio se i Fakultet organizacije i informatike.

Na Fakultetu organizacije i informatike je u ponedjeljak, 8. travnja 2019. godine započeo program Festivala znanosti 2019. godine. Program je svečano otvoren radionicom naziva „Dohvati mi tata Mjesec…“, u kojoj su sudjelovali najmlađi posjetitelji FOI-ja, djeca predškolske dobi - polaznici Dječjeg vrtića Varaždin- objekta Gortanova (skupina „Dupini“) u pratnji odgajateljica Marine Babić i Marsele Hunjek te ravnateljice DV Varaždin Jasenke Husnjak, kao i učenici prvih razreda V. osnovne škole Varaždin u pratnji učiteljice Dubravke Novak i ravnatelja škole Maria Šipeka.

Program je započeo otvorenjem izložbe likovnih radova koje su izradila djeca za Festival znanosti na FOI-ju, a sudionike je tom prigodom pozdravio i dekan Fakulteta organizacije i informatike prof. dr. sc. Neven Vrček, ističući važnost popularizacije znanosti.

Ovim festivalom sveučilišta nastoje približiti znanosti širokoj populaciji. Konkretno, djeci vrtića i osnovnih škola želimo pokazati da je znanost interesantna i kod mladih pobuditi interes za ono što se na fakultetima događa. Organizirali smo radionice u skladu s onim s čime se FOI bavi, a to su informatika i računalni programi. U okviru Festivala znanosti održat će se i Dan otvorenih vrata, događaj na kojem ćemo pokazati čime se bavimo. Imamo velik interes srednjoškolaca, dolazi nam oko 180 učenika iz cijele Hrvatske, stoga će ovo biti jedinstvena prilika da im pokažemo što se sve na FOI-ju radi, rekao je uvodno dekan Vrček.

Djeca predškolske dobi i učenici osnovne škole su potom krenuli u virtualnu šetnju svemirom, kroz koju ih je vodila voditeljica radionice psihologinja i komunikologinja izv. prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš, uz podršku volontera Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI-ja.

Cijelu smo radionicu vezali uz godišnjicu slijetanja čovjeka na Mjesec, pa smo za djecu pripremili jednu virtualnu svemirsku ekskurziju, gdje smo ih upoznali s planetima i astronautima, a djeca su nam za Festival znanosti pripremila i zanimljivu izložbu, istaknula je voditeljica Vidaček Hainš.

U okviru prvog dana programa, najmlađi su posjetitelji saznali i nešto više o Mjesecu u okviru predavanja „Koje je boje Mjesec…“, a koji je održala dr. sc. Suzana Keglević Kozjak, a obišli su i Knjižnicu FOI-ja, Centar za informatičku podršku FOI-ja i laboratorije. Na posljetku, djeci su uručene „prave“ diplome FOI-ja, budući da su odradili jedan važan posao i doprinijeli popularizaciji znanosti.

Program Festivala nastavio se u utorak, 9. travnja 2019., središnjem događanjem - DANOM OTVORENIH VRATA FOI-ja. Bila je to prilika za više od 180 maturanata koji su pristigli iz cijele Hrvatske (Vukovar, Zagreb, Dugo Selo, Koprivnica, Sisak, Našice, Krapina…) da se upoznaju s radom FOI-ja, njegovim studijskim programima i uvjetima za upis, a predstavljene su im i studentske udruge te laboratoriji i centri FOI-ja te studentska knjižnica.

Trećeg dana Festivala, 10. travnja 2019., održana je radionica za učenike srednjih škola na temu "Matematičko modeliranje mrežastih struktura" koju je održao doc. dr. sc. Bojan Žugec. Na radionici je bilo riječi o jednom od načina matematičkog modeliranja takvih struktura i to od onih najvećih (mostova) pa do onih najmanjih (stentovi). Sudjelovali su učenici Elektrostrojarske škole Varaždin i Privatne gimnazije Žiger.

Festival znanosti je četvrtog dana, 11. travnja 2019., okupio četrdesetak učenika i učenica Gospodarske škole Varaždin, koji su imali prilike čuti nešto više od crowdfunding kampanjama. Obzirom da se radi o učenicima ekonomskog usmjerenja, predavanje na temu "Kad se male ruke slože" je održala doc. dr. sc. Kristina Detelj, asistentica na kolegijima studija Ekonomike poduzetništva na FOI-ju. O tome što učiniti kada želiš realizirati dobru poslovnu ideju, a nemaš dovoljno novaca te što je to grupno financiranje i koje vrste postoje, učenici su saznali četvrtog dana Festivala znanosti.

U petak, 12. travnja 2019. godine, na FOI-ju su boravili učenici nižih razreda I. Osnovne škole Varaždin i II. Osnovne škole Varaždin, a u okviru Festivala znanosti imali su prilike čuti nešto više o temi "Značenje boja ili zašto su mnogi likovi iz crtića žute boje?" i to na predavanju voditeljice doc. dr. sc. Dijane Plantak Vukovac. Nakon toga sudjelovali su na poduzetničkoj radionici naziva "Radi što voliš i mijenjaj svijet" voditeljice Ivane Fojs, mag. oec., na kojoj su saznali kako poduzetništvo spaja osobne interese pojedinaca s nužnim interesima u poslovnom svijetu.

Festival znanosti 2019. na FOI-ju je okupio gotovo 500 djece i mladih iz cijele Hrvatske, a najviše iz Varaždina i Varaždinske županije.