Skip to content Skip to navigation

Festival znanosti na FOI-ju

Objavljeno: 13.04.2017

U tjednu od 24. do 27. travnja 2017. u sklopu nacionalne manifestacije Festival znanosti 2017, na Fakultetu organizacije i informatike održat će se cijeli niz događanja. Fakultet organizacije i informatike tom prilikom otvara vrata i poziva predškolski uzrast djece, osnovnoškolce, srednjoškolce, studente, ali i sve zainteresirane da dođu na neko od zanimljivih događanja.

Teme ovogodišnjeg Festivala znanosti na FOI-ju jesu:

  • Ponedjeljak, 24. travnja, 10:00 - 11:00 sati, dvorana 3 - Bogdan Okreša Đurić, mag. inf. - "Lebdjelice"
  • Utorak, 25. travnja, 10:00 - 13:00 sati, dovrana 3, Dan otvorenih vrata FOI-ja
  • Srijeda, 26. travnja, 10:00 - 12:00 sati, izv. prof. dr. sc. Violeta Vidaček-Hainš, "Tko nam računa vrijeme? Radionica i izložba dječjih radova" (Izložbu i radonicu posjetit će djeca iz Dječeg vrtića Varaždin)
  • Četvrtak, 27. travnja, 10:00 - 12:00 sati, dvorana 1, Matematičari s Katedre za kvantitativne metode, "Matematički mozaik"

Sadržaj radionice: Lebdjelice

Bespilotne letjelice (popularni dronovi) predstavljaju jedan od globalno popularnih trendova današnjice, što ih čini sve dostupnijima širokom društvu. Nesvjesni potencijala takvih uređaja, ljudi ih obično smatraju samo igračkama. Jedan od prvih koraka prema suzbijanju takvog stava te širenju osjećaja za napredovanje informatike i mogućnosti ovakvih sustava ili pojedinačnih letjelica jest upravo njihovo upoznavanje.

Ova demonstracija, tj. prikaz bespilotnih letjelica, zamišljena je kao interaktivno učenje o osnovama načina rada bespilotnih letjelica, njihovim mogućnosti, ali i njihovim opasnostima. Rezultat demonstracije bit će bolja informiranost o ovom vidu napredne informacijske tehnologije. Vidljivi rezultat bit će fotografije izrađene korištenjem kamere bespilotne letjelice koje pokazuju korisnike koji njom upravljaju, a možemo napraviti i zajedničku fotografiju svih sudionika grupe, iz zraka.

Galeriju slika s 1. dana Festivala znanosti na FOI-ju možete pogledati u nastavku:

Festival znanosti - Dan 1

Sadržaj radionice i izložbe dječjih radova: Tko nam računa vrijeme? (Izložbu i radonicu posjetit će djeca iz Dječeg vrtića Varaždin)

Radionica je zamišljena na način da djeca predškolske dobi unaprijed u odgojnim skupinama pripreme odgovore na pitanja o vremenu. Dječji odgovori mogu biti u obliku crteža, kolaža, izrađeni u glini, izraženi pokretom, riječima, glazbom… Najzanimljiviji odgovori će biti izloženi na u okviru prigodne izložbe.

U okviru radionice ćemo pokušati saznati: Tko nas stalno prati ? Čemu služi vrijeme? Zašto je vrijeme svuda oko nas? Ide li brže digitalni ili analogni sat? Tko i kako računa vrijeme? Imamo li vremena za sve sto želimo? Kamo nestaje vrijeme ? Zašto je kod mog prijatelja jutro, kad je kod mene večer? Kako je izgledao kalendar u prošlosti, a kako izgleda danas? Kako su izgledali prvi satovi, a kako prvi kalendari? Da li je na čitavom planetu ljeto u isto vrijeme? Što je zapravo planet?...

Festival znanosti - Dan 3

Sadržaj radionice: Matematički mozaik

U ovom ćemo mozaiku predstaviti one dijelove matematike za koje mnogi rijetko čuju, a nalaze se svuda oko nas. Kroz nekoliko kratkih izlaganja vidjet ćete kako matematika utječe na izbore, kako nije lako piti sok iz svake boce i druge zanimljive teme. Ako ste se ikad pitali zašto vas gnjave s matematikom u školi, nadamo se da će vam ovaj mozaik barem dijelom odgovoriti na to pitanje.

Festival znanosti - Dan 4