Skip to content Skip to navigation

Time 4 Science - predavanje održala prof. dr. sc. Mateja Drnovšek

Objavljeno: 12.02.2019

U utorak, 12. veljače 2019. godine, u Vijećnici FOI- ja predavanje je održala prof. dr. sc. Mateja Drnovšek, pročelnica Katedre za poduzetništvo Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani. Radi se o autorici velikog broja znanstvenih radova u području poduzetništva objavljenih u časopisima visokog faktora utjecaja.

Prof. dr. sc. Mateja Drnovšek je održala predavanje na temu "Istraživanje prethodnih procjena poslovnih anđela pri donošenju odluke o mogućnostima ulaganja". Predavanje je organizirao Fakultet organizacije i informatike u okviru niza znanstvenih predavanja pod nazivom "Time 4 Science".

Na predavanju je bilo riječi o osiguravanju financiranja u ranim fazama razvoja poslovnog pothvata, koje je od presudne je važnosti za opstanak i rast poduzetništva. Tema je posebice relevantna zbog toga što mnogi novi pothvati imaju poteškoća s pronalaženjem financijske potpore kako bi ostvarile svoj potencijal rasta. Novi se pothvati uglavnom oslanjaju na „unutarnje“ izvore financiranja, najčešće kroz sredstva vlasnika, obitelji ili prijatelja, ali i privatnog kapitala, kao što je onaj kojeg nude poslovni anđeli i fondovi rizičnog kapitala. Fokus ovog istraživanja bio je stavljen na ulogu poslovnih anđela u osiguravanju izvora financiranja te na kognitivne procese vezane uz pojedinačne poslovne anđele koji utječu na procjenu mogućnosti ulaganja.

Predavanje je okupilo znanstvenike i nastavnike FOI-ja, kao i brojne suradnike i ostale interesente.