Skip to content Skip to navigation

Na Fakultetu organizacije i informatike održano predavanje dr. sc. Dragana Gambergera u okviru internog projekta Time 4 Science

Objavljeno: 08.11.2017

U utorak, 7.11.2017. na Fakultetu organizacije i informatike održano je predavanje dr. sc. Dragana Gambergera u okviru internog projekta Time 4 Science.

Dr. sc. Dragan Gamberger predstavio je novi alat za istraživačko grupiranje (eng. Exploratory Clustering) čije su odlike primjenjivost na skupovima podataka opisanih vrlo velikim brojem atributa te automatsko određivanje broja grupa. Naziv istraživačko grupiranje tehnika je dobila zbog mogućnosti da se za iste podatke generira više različitih, potencijalno korisnih rješenja između kojih korisnik može odabrati optimalno rješenje na osnovi svog ekspertnog razumijevanja domene i cilja istraživanja. Alat je javno dostupan kao web aplikacija na  http://rr.irb.hr/exploC/. Na predavanju je prikazan način korištenja alata na realnim podacima.

Time 4 Science ima za cilj organiziranje niza pozvanih znanstvenih predavanja i radionica eminentnih istraživača iz Hrvatske i svijeta. Predavanja su primarno namijenjena znanstvenicima i nastavnicima FOI-ja, zainteresiranim suradnicima i doktorskim studentima, ali i svima zainteresiranima za teme koje u sebi imaju istraživački i znanstveni potencijal. Također, kroz odabir tema i predavača ideja je podupirati diseminaciju znanstvenih istraživanja Laboratorija i Centara koji djeluju na Fakultetu organizacije i informatike.

U prosincu je planirano pozvano predavanje prof. Marka Bohanca s Instituta Jožef Stefan na temu "Making research in decision support systems: Personal experience and lessons learned”.