Skip to content Skip to navigation

Studenti FOI-ja osvojili četvrta mjesta na Digitalnom inovacijskom inkubatoru

U novim prostorima Sveučilišta u Zagrebu, u zgradi Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe – SEECELU, u ponedjeljak, 3. srpnja 2023. godine održano je natjecanje Digitalni inovacijski inkubator kojeg organizira Institut za inovacije. Natjecali su se i timovi s FOI-ja.

Digitalni inovacijski inkubator je ekosustav za razvoj inovacijskih projekata i kreativnih potencijala studenata koji okuplja izuzetne studente s različitih fakulteta i sveučilišta te ih povezuje s vodećim regionalnim kompanijama i liderima kao i najboljim profesorima iz Hrvatske i svijeta (članovima Akademskog vijeća Instituta za inovacije – profesora s Harvarda, Stanforda, Bocconija, ETH-a, CAAS-a, Dukea, EFZG-a, EFST-a, i dr.) s ciljem iznalaženja primjenjivih inovativnih rješenja za izazove s kojima se suočavaju kompanije, tržišta i industrije. Cilj projekta je izgraditi community izuzetnih pojedinaca koji žele razvijati vlastite potencijale i biti prepoznati kao talenti, lideri i eksperti budućnosti.

ČETIRI FAZE INKUBATORA

Digitalni inovacijski inkubator baziran je na nekoliko temeljnih faza. Prva faza fokusirana je na edukaciju i razvoj temeljnih znanja i vještina nužnih za razvoj inovacijskih projekata pri čemu studenti razvijaju vlastite kompetencije u četiri ključna područja: mindset stvaranja vrijednosti, temeljni principi kreativnosti i inovacija, razvoj ideja u inovacijske projekte te upravljanje i vođenje inovacijskih projekata. Druga faza odnosi se na prijavu projektne ideje, dok je treća faza razvoj inovacijskih projekata. Posljednja, četvrta faza projekta završava finalnim pitchem razvijene ideje i proglašenjem pobjednika prema definiranim kategorijama / industrijama.

Budući da ideja projekta počiva na primjeni stečenog znanja i vlastitih interesa pri rješavanju stvarnih izazova budućnosti pojedinih industrija, studenti su ove godine imali priliku razvijati inovacijske projekte u sljedećim kategorijama:

  • Telekom & ICT (Hrvatski Telekom),
  • industrija pića (Jamnica),
  • financijska industrija (Raiffeisen bank),
  • industrija maloprodaje (Studenac market),
  • medijska industrija (Nova TV),
  • izdavačka industrija (Školska knjiga) te
  • zdravstvena industrija (Sinteza poliklinika).

NATJECALO SE 11 TIMOVA S FOI-ja

U sklopu predmeta Poslovni procesi u organizaciji (1. godina PDS IPS) i Upravljanje odnosima s klijentima u digitalnom okruženju (3. godina PDS IPS) na natjecanju je sudjelovalo 11 FOI timova, s ukupno 47 studenata.

Dva tima plasirala su se u veliko finale i završnicu projekta u dvije industrije – Hrvatski Telekom (ukupno prijavljenih 29 timova) i Jamnica (ukupno prijavljenih 46 timova). Prvi tim, čiji su članovi Niko Rastija, Petra Skoko, Marin Grabovac, Tin Podnar, Jan Pobi i Lucija Polak, razvio je projekt pod nazivom TeleTin, s idejom ubrzanja procesa korisničke podrške Hrvatskog Telekoma na bazi integracije umjetne inteligencije u aktivnosti korisničke podrške. Članovi drugog tima, David Sedlan, Vlaho Srijense, Danijela Stjepanović i Boris Šarić, osmislili su ideju pod nazivom JamnicaBuddy, a ista predstavlja interaktivnu aplikaciju koja potiče mlade na unos vode te ih potiče na aktivniji i zdraviji život.

Oba FOI tima osvojila su četvrto mjesto u odabranoj industriji.

Čestitke timovima na odličnim rezultatima!