Skip to content Skip to navigation

Predstavnici Centra za digitalnu pedagogiju i metodologiju iz Mađarske posjetili Fakultet organizacije i informatike

Objavljeno: 12.01.2018

U četvrtak, 11.01.2018. prof. dr. sc. Neven Vrček, dekan i izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, prodekanica za znanost, ujedno i koordinatorica projekta B e-Škole zajedno sa suradnicima na projektu primili su predstavnike Centra za digitalnu pedagogiju i metodologiju (Centre for Digital Pedagogy and Methodology) iz Mađarske.

Centar djeluje kao vladina neprofitna organizacija odgovorna za potporu implementacije strategije digitalne edukacije – Digital Education Strategy u tri glavna područja: 1. opća stručna izvješća i preporuke za poboljšanje procesa provedbe, 2. potpora daljnjem razvoju mađarskog okvira za digitalnu kompetenciju za učenike i odgojitelje na temelju DigComp i 3. organiziranje događaja i radionica na nacionalnoj i međunarodnoj razini kako bi se potaknula suradnja između dionika. Na njihovom studijskom posjetu FOI-ju razmjenjena su iskustva, sagledani primjeri i proširene perspektive temeljene na projektu e-Škole.

Razlog ovog posjeta jest činjenica da je mađarska vlada pokrenula veliku reformu digitalizacije na nekoliko područja, uključujući obrazovanje na svim razinama i sektorima. Program digitalnog uspjeha, kroz provedbu Strategije digitalnog obrazovanja – Digital Education Strategy, ima za cilj digitalnu transformaciju obrazovanja. Ova strategija ne samo da podrazumijeva mogućnost razvoja digitalnih kompetencija za svakog učenika i nastavnika, već to omogućuje i svim građanima (uključujući vlasnike i menadžere malih i srednjih poduzeća u Mađarskoj) s mogućnošću besplatnog sudjelovanja u digitalnom usavršavanju. Daljnji smjer razvoja je posvećen i infrastrukturi, alatima, digitalnom kurikulumu i digitalnim kompetencijama školske administracije. Zbog toga Centar za digitalnu pedagogiju i metodologiju razvija alate slične hrvatskom Okviru digitalne zrelosti škola te im je bila potrebna dodatna ekspertiza nastavnika i istraživača sa Fakulteta organizacije i informatike stečena na projektu e-Škole.

Na samom početku, goste je pozdravio dekan Fakulteta prof. dr. sc. Neven Vrček. Koordinatorica projekta e-Škole na FOI-ju izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep i doc. dr. sc. Igor Balaban održali su prezentaciju o Okviru digitalne zrelosti i rezultatima samoevaluacije, usporedivo sa rezultatima vanjske evaluacije. Voditeljica ureda za EU projekte u CARNetu Dragana Kupres održala je prezentaciju o projektu e-Škole u sklopu koje je ispričala gdje je projekt danas, sa kojim se izazovima susreo te koje su aktivnosti još potrebne za planiranje velikog projekta. Tijekom i nakon prezentacija otvorena su mnoga pitanja te se razvila diskusija koja je rezultirala konstruktivnim primjedbama i idejama za definiranje velikog projekta e-Škole te provedbu i održivost pilot projekta.
Ovim sastankom uspostavljeni su kontakti i potencijalna daljnja suradnja na budućim projektima istih odnosno sličnih tema, te omogućena razmjena međunarodnih iskustava, mogućih problema, ali i rješenja u praksi.