Skip to content Skip to navigation

Poziv studentima da se uključe u FOI Student Buddy program

Objavljeno: 16.08.2022

Uskoro nam na FOI dolazi nova ekipa stranih studenata te smo ponovno u potrazi za studentima koji žele upoznati svoje kolege iz inozemstva, sklopiti nova prijateljstva, poraditi na engleskom jeziku i uz to se zabaviti. Želimo da se dolazni studenti osjećaju dobrodošlo te da ih domaći studenti nauče ponešto o Hrvatskoj i Varaždinu. Ako vi želite biti jedan od tih studenata – prijavite se!

Drage studentice i studenti,

Želite li pomoći svojim kolegama iz inozemstva koji u listopadu počinju studirati na FOI-ju, a zasigurno prvi puta dolaze u Varaždin, a većina i u Hrvatsku, prijavite se na FOI Student Buddy program.

Krajem rujna ove godine očekujemo dolazak 9 studenata iz Francuske, Njemačke, Portugala i Belgije te želimo da se osjećaju dobrodošlo. Ukoliko svojim savjetima želite pomoći stranim studentima da se što brže i lakše prilagode studiranju na FOI-ju, molimo vas da se prijavite OVDJE do 25. kolovoza.

Ako se pitate na koji se način odvija komunikacija između vas i stranog studenta prije njegova/njezina dolaska, to je najčešće Facebook (kreirat ćemo zatvorenu Facebook grupu namijenjenu zajedničkoj komunikaciji), e-mail ili kroz neki od ostalih popularnih društvenih kanala (Zoom, Skype, Viber, WhatsApp, Instagram,..)

Što radi FOI Student Buddy?

FOI Student Buddyji su, kao što samo ime govori, studenti koji pomažu svojim kolegama, dolaznim studentima iz inozemstva, da se na FOI-ju i u Varaždinu osjećaju dobrodošlo i informirano. Dolaznim studentima zasigurno nije lako promijeniti sredinu te otići od kuće stoga je FOI buddy prva osoba koja tu promjenu može učiniti lakšom.

Kao Buddyju tvoje zadaće će biti da:

●    budeš otvoren/a za pomoći student prije njegovog/njezinog dolaska (putem e-maila ili društvenih mreža)
●    objasniš studentu kako je najbolje putovati do Varaždina
●    savjetima pomogneš kod useljenja u Studentski dom ili drugdje
●    kažeš mu gdje se može nešto pojesti (studentski restoran i drugi restorani, McDonalds, aplikacije za dostavu…)
●    objasniš gdje su supermarketi, ljekarne, put do FOI-ja i gdje se što nalazi u obje zgrade (FOI 1 i FOI 2)
●    kada to bude moguće, upoznaš stranog buddyija sa svojim prijateljima i što širim krugom ljudi u Varaždinu
●    upoznaš stranog buddyija s našom kulturom i studentskim životom u Varaždinu (odlazak na kavu koja u uobičajenim okolnostima traje čak i nekoliko sati, „chillanje“ na Korzu čim svane sunce, studentska srijeda…)
●    ostale zadaće koje ovdje nisu navedene

Što ti možeš dobiti od Student Buddy programa?

Biti FOI Buddy prvenstveno je zabavno iskustvo. Osim što stekneš novog prijatelja i upoznaš nove ljude, ovo je idealna prilika na naučiš nešto o drugoj kulturi i običajima, poboljšaš znanje engleskog jezika (ili čak naučiš novi jezik), ali i da ti naučiš druge našim običajima i načinom života. Uz to, tvoje sljedeće putovanje možda bude posjet svom buddy-ju, što je vrlo često slučaj. U slučaju dobro obavljenog posla, dobit ćeš potvrdu (certifikat) o sudjelovanju u ovom programu i malu nagradu kao zahvalu od Fakulteta.

Ako ti išta od ovoga zvuči zanimljivo - prava si osoba za biti FOI Student Buddy! Sada još samo moraš ispuniti FORMU i avantura može započeti.

Ako imaš dodatna pitanja o Student Buddy programu javi se na international@foi.unizg.hr ili putem društvenih mreža (Facebooka ili Instagrama @foivzinternational).