Skip to content Skip to navigation

Održano predstavljanje knjige „Upravljanje rizicima: teorijski koncepti i primjena u poslovnoj praksi“ i panel rasprava

Objavljeno: 07.06.2023

Autorice knjige su profesorica prof. dr. sc. Danijela Miloš Sprčić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Ivana Dvorski Lacković, viša asistentica Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, a knjiga je objavljena kao zajednički projekt Naklade Slap, Ekonomskog fakulteta i Fakulteta organizacije i informatike. Više u nastavku...

Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu svečano je predstavljana knjiga „Upravljanje rizicima: teorijski koncepti i primjena u poslovnoj praksi“ autorica prof. dr. sc. Danijele Miloš Sprčić i dr. sc. Ivane Dvorski Lacković. Nakladnici knjige su Naklada Slap, Ekonomski fakultet Zagreb i Fakultet organizacije i informatike, a pokrovitelj izdanja je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga.

Riječ je o znanstvenoj monografiji koja je nastala kao rezultat višegodišnje plodne suradnje Danijele Miloš Sprčić sa zagrebačke Ekonomije i Ivane Dvorski Lacković, više asistentice varaždinskog FOI-ja. Obje su, naime, svoj profesionalni put posvetile izučavanju suvremenog pristupa upravljanju rizicima, diseminaciji znanja u poslovnu zajednicu i promoviranju interdisciplinarne primjene upravljanja rizicima.

Predstavljena je knjiga o upravljanju rizicima

Upravljanje rizicima područje je znanstveno-istraživačkog interesa i stručnog djelovanja profesorice Miloš Sprčić posljednjih 20 godina. Svoju prvu autorsku knjigu „Upravljanje rizicima – temeljni koncepti, strategije i instrumenti“ napisala je 2013. godine i tada poželjela da ona doživi nova, poboljšanja i dopunjena izdanja. Želja joj se ispunila, kaže, jer je upoznala koautoricu, Ivanu Dvorski Lacković, kroz mentorstvo njezinog doktorskog rada, a suradnja se produbila pisanjem ove knjige: Upravljanje rizicima važan je element učinkovitog i sveobuhvatnog korporativnog upravljanja, a predstavlja kombinaciju aktivnosti koje minimiziraju negativan utjecaj izloženosti različitim vrstama financijskih, strateških i operativnih rizika na očekivane poslovne ciljeve i rezultate poslovanja, a time i na vrijednost stvorenu za sve dionike neke organizacije. Posljednjih desetak godina raste svijest o važnosti i ulozi ovog područja, o čemu svjedoči sve veći broj organizacija koje unaprjeđuju postojeće sustave upravljanja rizicima kako bi oni odražavali cjelokupni portfolio rizika kojima je poslovanje izloženo.

Za STUDENTE I MENADŽERE

Takvi trendovi vođeni su posljedicama gospodarske i financijske krize iz 2008. godine, ali i sve većom složenošću poslovnog okruženja te novim izvorima varijabilnosti na financijskim i robnim tržištima, izraženim geopolitičkim i kibernetičkim rizicima te zakonskim i regulatornim zahtjevima - rekla je za Universitas portal profesorica Danijela Miloš Sprčić.

Temeljni motiv za pisanje ove knjige, kažu autorice, bila im je izrada kvalitetne i relevantne literature namijenjene menadžerima, ali je knjiga također pisana i za studente diplomskih i poslijediplomskih studija koji se žele specijalizirati u području upravljanja rizicima.

Karakteristika pristupa upravljanju rizicima za koji se zalažemo je sagledavanje rizika ne samo kao opasnosti, već i kao prilike da suvremene organizacije unaprijede svoje poslovanje, postanu otpornije te kontinuirano unapređuju svoje poslovanje te tako postižu visoku kvalitetu i etičnost poslovanja i zadovoljstvo svih dionika povezanih s organizacijom. Osobno sam se u područje upravljanja rizicima zaljubila iz razloga jer zahtijeva širinu pogleda – kroz analizu i sagledavanje strateške pozicije organizacije u okruženju u kojem posluje – ali i dubinu pogleda u slabosti i snage vlastite organizacije - rekla je Ivana Dvorski Lacković.

Dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, jedna od recenzentica knjige, napomenula je kako je djelo vrlo značajno, aktualno i kvalitetno obrađeno. Knjiga daje sveobuhvatan pristup upravljanju rizicima za sve dionike u djelovanju i životu organizacija te adresira tematiku integriranog upravljanja rizicima, napomenula je Begičević Ređep. U knjizi se otvara jedan potpuno novi pogled na integrirano upravljanje rizicima koje čitateljima otvara inovativnu perspektivu i sagledava upravljanje rizicima kao priliku za promjenu. Doprinosi razvoju kulture upravljanja rizicima, prepoznavanja i procjene rizika, praćenju rizika, a sve to s ciljem povećanja učinkovitosti poslovanja, veće spremnosti i bolje reakciji na nepredvidljive izvanredne situacije u neprogramiranim situacijama odlučivanja - rekla je dekanica FOI-ja.

Na svečanoj promociji knjige dekanica Ekonomskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ posebno se zahvalila obiteljima autorica, jer zna kako je teško obitelji, djeci i supružnicima, pa i roditeljima objasniti da zapravo u svoje slobodno vrijeme netko piše knjigu, „petkom, svetkom i praznicima“. Posebno mi je zapelo za srce i oko činjenica da je ova knjiga nastala kao rezultat zajedničkog rada mentora i kandidata. Znamo u akademskoj zajednici koliko je truda, energije, zalaganja i neprespavanih noći potrebno da bi svog mentorskog kandidata doveli do titule doktora znanosti. Stoga je ovo velik dan za oba naša fakulteta - rekla je dekanica Sever Mališ.

Predstavljena je knjiga o upravljanju rizicima

KNJIGA KAO TRAJNA VRIJEDNOST

Biserka Matešić, direktorica Naklade Slap, kazala je da je objavljivanje knjiga iznimno kreativna, zanimljiva i zaista zahtjevna djelatnost, o toj zahtjevnosti i propitivanju svakog detalja u knjizi svjedoče same autorice: Mi smo postigli cilj, u onome što radimo biti vrhunski, a to možemo u razvoju suradnje i obostranog poštovanja, i autora i nakladnika. Današnje okupljanje potvrđuje pak da je knjiga medij, jedina trajna vrijednost kroz koju akademska zajednica u suradnji s poslovnom zajednicom može promovirati vrijednosti i utjecati na društvo u cjelini.

Pravila privatnosti

U okviru predstavljanja knjige, na Ekonomskome fakultetu je održana i panel rasprava na temu upravljanja rizicima u hrvatskim poduzećima u kojoj su sudjelovali izv. prof. dr. sc. Marko Primorac, ministar financija Republike Hrvatske, dr. sc. Ante Žigman (HANFA), mr. sc. Tamara Perko (HUB), mr. sc. Ivana Miličić (EBRD), prof. dr. sc. Igor Lončarski (Ekonomski fakultet Ljubljana), prof. dr. sc. Hrvoje Šimović (INA), Matija Kovačević (Hrvatski Telekom) i mr. sc. Hrvoje Patajac (Adris Grupa).

Iskrene čestitke profesoricama na ovom kapitalnom djelu!

Tekst i fotografije preuzete s portala Universitas.hr.