Skip to content Skip to navigation

Održan prvi Dan razvoja karijera

Na Fakultetu organizacije i informatike održao se prvi po redu Dan razvoja karijere „Što nakon diplome?“, i okrugli stol „Ishodi učenja i izlazne kompetencije studenata: ciklusi obrazovanja i zapošljivost“.

Varaždin, 25. svibnja 2012.g. – Na Fakultetu organizacije i informatike 23. svibnja održao se prvi po redu Dan razvoja karijera „Što nakon diplome?“.

Ciljevi Dana razvoja karijera bili su podići svijest studenata da se na planiranju karijere i osobnom razvoju te pripremanju za nju radi od prvog dana studija, te intenzivirati dijalog s poslodavcima kako bismo od njih dobili povratnu informaciju o spremnosti studenata za tržište rada i izazove koji stoje pred njima, ali i o ishodima učenja i kompetencijama koje su dio nastavnih planova i programa FOI-a. Dan razvoja karijere je organizirao Centar za podršku studenata i razvoj karijera FOI-a, čije su se aktivnosti također predstavile svim prisutnima, a javno su objavljene i web stranice Centra. Fakultet organizacije i informatike prvi je fakultet Sveučilišta u Zagrebu koji je osnovao takav ured, a važno je istaknuti da ga financira većim dijelom iz vlastitih sredstava.  

U okviru Dana razvoja karijera održan je Okrugli stol „Ishodi učenja i izlazne kompetencije studenata: ciklusi obrazovanja i zapošljivost“, kojeg su moderirali prof.dr.sc. Blaženka Divjak, prorektorica za studente i studijske programe Sveučilišta u Zagrebu i prof.dr.sc. Vjeran Strahonja, dekan FOI-a. Sudionici okruglog stola bili su predstavnici poslodavaca te alumniji FOI-a, a sama diskusija je bila fokusirana na ishode učenja i kompetencije studenata s kojima oni dolaze u realan sektor. Neke od tema bile su važnost partnerstva realnog i obrazovnog sektora u razvijanju cjeloživotnog učenja, radna mjesta budućnosti, znanja u IT sektoru koja brzo zastarijevaju te važnost temeljnih znanja koja studenti stječu na fakultetu kako bi se lakše prilagodili novim tehnologijama.  

Studenti su prisustvovali dvjema panel diskusijama. U okviru prve panel diskusije „Što studente čeka nakon završetka studija?“, organizatori su htjeli informirati studente o procesu regrutacije i selekcije kod zapošljavanja. Panelisti su bili: Jasenka Hutinski, pročelnica HZZ-a u Varaždinu, Jurica Šarčević, voditelj projekata u tvrtci MojPosao, Darko Lacković, stariji specijalist razvoja i upravljanja ljudskim resursima Zagrebačke banke, Nathalie Lerotić Pavlik, voditeljica ljudskih resursa u Microsoftu Hrvatska, Ninoslav Čerkez, izvršni direktor u upravljanju kadrovima tvrtke IN2, mr.sc. Andrija Petrović, direktor Tehnološkog parka Varaždin. Moderatorica panel diskusije bila je doc.dr.sc. Nina Begičević Ređep, prodekanica za poslovanje FOI-a. Svi panelisti su potvrdili kvalitetu kadrova koji dolaze s FOI-a, te posebno naglasili da je interdisciplinarnost ono što izdvaja FOI od ostalih fakulteta. Zaključak panel diskusije bio je da je važno pripremiti studente da budu fleksibilni na trenutno nesigurnom tržištu rada, ali isto tako da krize nema za one koji su izvrsni, koji se dobro znaju prezentirati i koji su prilagodljivi.  U okviru drugog panela „Moj put do zaposlenja“, bivši i sadašnji studenti FOI-a su ispričali svoje osobne priče o traženju posla i o iskustvima u pokretanju vlastitih tvrtki. Studenti su s velikim zanimanjem slušali o tome kako je to izaći na tržište rada te što sve očekuje jednog FOI-evca kad završi fakultet, ali isto tako su mogli čuti da su neki od njihovih kolega već u studentskim klupama počeli razmišljati o karijeri i pokrenuli vlastiti posao. Panelisti, Jelena Kljaković Gašpić, Nikola Krajačić, Janja Petričušić, Dražen Pavetić, Robert Sabalić i Željko Volarić,  poručili su studentima da iskoriste mogućnosti koje im stoje na raspolaganju, te da im svaki dan može biti onaj važan, sudbonosan, koji će usmjeriti daljnji tijek njihovog života. Glavni zaključak panela, kojeg je moderirala Renata Horvatek, voditeljica Centra za podršku studentima i razvoj karijera, bio je da je studij zaista najvažniji period života mladih ljudi, za osobni razvoj kao i za početak dobre profesionalne karijere.  

Na Danu razvoja karijera sudjelovalo je više od stotinu studenata FOI-a.

Kontakti za više informacija:

Doc.dr.sc. Nina Begičević Ređep, prodekanica za poslovanje FOI-a: nina.begicevic@foi.hr

Renata Horvatek, prof.: renata.horvatek@foi.hr

Katarina Pažur, mag.inf.: katarina.pazur@foi.hr 

Web stranice Centra za podršku studentima i razvoj karijera FOI-a: http://www.foi.unizg.hr/centri/crkps

Fotografije s Dana razvoja karijera: