Skip to content Skip to navigation

Održan prvi Dan karijera u Sisku za studente PITUP-a i maturante srednjih škola

Objavljeno: 25.10.2016

U subotu, 22. listopada u prostoru udruge SKWHAT održan je prvi Dan karijera za studente stručnog studija PITUP (Primjena informatičke tehnologije u poslovanju) te maturante sisačkih srednjih škola. Događaj je suorganiziran od strane novoosnovane udruge mladih A3BOOT i Centra za podršku studentima i razvoj karijera Fakulteta organizacije i informatike (CPSRK FOI).

Projekt je nastao kao jedan od ishoda Smotre fakulteta u Sisku, na kojoj je sa studentima stručnog studija održan radni sastanak na temu osnaživanja akademske i karijerne podrške mladima. Prvi rezultat pokazao se u otvaranju udruge mladih A3BOOT od strane FOI studenata stručnog studija kako bi promovirali poduzetništvo i informatičke tehnologije među mladima svih dobnih uzrasta, a Dan karijera je „probio led“ kao prvi projekt ovakve vrste u gradu Sisku, od mladih za mlade. 

Dan karijera je započeo uvodnim obraćanjem predstavnika udruge i Centra za podršku studentima i razvoj karijera Fakulteta organizacije i informatike, nakon čega su uslijedila dva bloka predavanja FOI alumnija s temom „Kako je započeo moj karijerni put i kamo me odveo“. Nakon svakog bloka predavanja održan je „Career Cafe“ na kojem je svaki predavač imao svoj stol i poziciju u dvorani, a publika je svakih 15 minuta temeljem rotacija mijenjala stol i predavača. Ideja je bila osnažiti umrežavanje te dobiti što više informacija od što većeg broja različitih stručnih osoba i time otvoriti dodatne različite karijerne i stručne teme.

Predavačice i predavači, ujedno FOI alumniji i studenti, dolaze iz poslovnih organizacija: Goran Kovačević, Infinum; Boris Ostojić, Infobip; Jelena Miličić i Igor Mirković, Sedam IT; Ivan Todorović, IT media; Matija Besednik, HomeControl AS, Davor Marjanović, IoT akvaponika; Matija Matija, Tourgent; Anita Laktašić i Igor Fajdetić, CROZ i Zoran Antolović, MyBeeLine. Uz FOI predstavnike, svoje karijerne puteve i prilike podijelili su: Luka Kovačević (FER), Bulb; Krunoslava Kosina-Milutinović, Poduzetnički inkubator Sisak i Ivan Marković, MARACOM.

Paralelno s izlaganjima predavača održan je i „Tech Showcase“ na kojem je predstavljena tehnologija „Internet of Things“ u području akvaponike doma. Svi sudionici imali su priliku uživo porazgovarati s inovatorom Davorom Marjanovićem te iz prve ruke čuti i isprobati na koje sve načine informacijska tehnologija može biti integrirana u prirodne ekosustave.

Studenti FOI-jevog stručnog studija PITUP Sisak, koji su se angažirali oko projekta su: Vedran Kozić, Dario Ljubojević, Mihael Nikolić, Milica Vujasin, Matej Gregec, Ivan Kovačević i Branimir Đermanović, a za vizualni identitet se pobrinuo Marko Brlić, grafički dizajner udruge mladih SKWHAT.

Događaj je uspješno održan, mladi su dobili priliku čuti iz prve ruke o karijernim iskustvima njihovih kolegica i kolega te dodatno se upoznati svijetom ICT-a i poduzetništva čime su postavljeni temelji za ostvarenje brojnih prilika u području (samo)zapošljavanja i općeg razvoja zajednice.

U nastavku pročitajte dojmove nekih studenata, sudionika prvog Dana karijera u Sisku.

Branimir Đermanović, student druge godine stručnog studija, član udruge mladih A3boot:

„Za jednu novu udrugu poput A3Boota, važno nam je bilo vidjeti da su ljudi zainteresirani za ono što radimo te da se isplatio naš trud u organizaciji ovakvog događaja. Unatoč relativno skromnom odazivu, drago nam je da u našem gradu postoji interes za ovakva događanja, posebice zato što je ovo bio naš prvi event, ali i prvi ovakav event u Sisku. Smatram da smo ostvarili svoj cilj te omogućili jedan edukativan događaj u opuštenoj atmosferi. Nadamo se da je ovo samo početak lijepih stvari koje ćemo raditi za naš grad i sredinu koju želimo poboljšati koliko je to god u našoj moći.“

Milica Vujasin, studentica druge godine stručnog studija, članica udruge mladih A3boot:

„Bilo mi je važno što smo imali priliku organizirati događaj poput ovog te vidjeti kako jedna, zasad mala i nepoznata udruga, sudjeluje u organizaciji prvog ovakvog događaja u Sisku. Ovo je bio svojevrsni test, kako za nas same, tako i za sisačku mladež. Smatram da je ovo bilo vrlo edukativno ne samo za nas, nego za sve koji su se odazvali i pokazali interes. Veselimo se budućim događajima i nadamo se da će i oni proteći glatko i opušteno, upravo kako je bilo na ovom Danu karijera.“