Skip to content Skip to navigation

Obilježen Dan Fakulteta organizacije i informatike

Objavljeno: 19.12.2017

U Hrvatskom narodnom kazalištu Varaždin, dana 18. prosinca 2017. godine održana je Svečana sjednica povodom Dana Fakulteta organizacije i informatike, Sveučilišta u Zagrebu. 

Svečanom sjednicom Fakultet je obilježio 55. godišnjicu postojanja i 43. godišnjicu od osnivanja Fakulteta, odnosno prerastanja nekadašnje Više ekonomske škole u Varaždinu u Fakultet organizacije i informatike.

Svečana sjednica Fakultetskog vijeća započela je u 12 sati na Velikoj sceni (Gledalište) Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin pozdravnim govorom dekana Fakulteta, prof. dr. sc. Nevena Vrčeka i drugih brojnih visokih uzvanika. S obzirom na već više od pola stotina godina djelovanja, podršku Fakultetu došli su dati visoku uzvanici na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, kao i brojni predstavnici hrvatskih sveučilišta i fakulteta, institucija i agencija koje svoj rad usmjeravaju na visoko obrazovanje, tvrtke i institucije s kojima FOI surađuje na međunarodnim projektima i konferencijama, kao i kroz obavljanje stručne studentske prakse. Uvodno su se obratili i Fakultetu čestitali Dan fakulteta gradonačelnik grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, izaslanik rektora Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, i prof. dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja. Uzvanici su posebno istaknuli potrebu izgradnje, kao i pomoć u realizaciji informatičkog kampusa koji je nužno potreban za daljnji razvoj studijskih programa Fakulteta organizacije i informatike.

Svečana sjednica bila je prilika da se dekan Fakulteta osvrne na sve što je FOI postigao tijekom prošle akademske godine. Posebno je istaknuo činjenicu da na FOI-ju danas studira blizu 3000 studenata, da se godišnje svečano promovira 500 studenata što prvostupnika što magistara kako informatike, tako i studijskog programa ekonomika poduzetništva. Ovu je akademsku godinu po svim studijskim programima upisalo 700 brucoša, a dekan Fakulteta posebno je istaknuo kako je čak bilo 4,5 zainteresiranih srednjoškolca na jedno upisno mjesto. Sve su to podaci koji pokazuju da se je FOI kroz godine razvio u vrlo respektabilnu instituciju koja ne samo da je prepoznata unutar granica Hrvatske, već kroz mnogobrojnu međunarodnu suradnju i projekte, njih čak 41 u jednoj akademskoj godini Fakultet surađuje sa 81 partnerom iz čak 19 zemalja svijeta. Uz sve aktivnosti koje pridonose važnosti i značaju FOI-ja, studenti Fakulteta i njegovi djelatnici vrlo su aktivni društveno djelujući kroz Centar za volontiranje i humanitarni rad. Važno je istaknuti da FOI-jevi studenti imaju odrađeno čak 475 volonterskih sati. Tijekom godine, na Fakultetu su održane čak dvije izložbe djelatnika Fakulteta, a predstavljanje znanstvenika, njihovog rada i znanstvenog postignuća prezentira se kroz događanja poput SciBAra i Time4Science.

Uz sve navedeno djelatnici Fakulteta surađuju i druže se kroz mnogobrojne sportske manifestacije poput kartinga, paintballa, klizanja, FOI kupanja u toplicama, a također ekipa FOI uspješno je nastupila na 19. sportskim igrama Sindikata znanosti te ponovila fenomenalan uspjeh obranivši sveukupno 1. mjesto u konkurenciji od 500-tinjak sudionika iz 50-tak podružnica.

Na Svečanoj sjednici dekan Fakulteta dodijelio je i Dekanove nagrade i priznanja studentima, priznanja nastavnom i nenastavnom osoblju te zahvale zaslužnim poduzećima i školama. Veliki je broj studenata koji su dobili dekanovo priznanje za najuspješnije na studijskim programima koji se izvode na Fakultetu, a također veliki je broj studenata koje je FOI nagradio temeljem njihovih ukupno postignutih rezultata, uspješnosti u studiranju, doprinosa prepoznatljivosti i ugledu Fakulteta organizacije i informatike u ak. godini 2016./2017.

Na Svečanoj sjednici dekan Fakulteta dodijelio je i Dekanove nagrade i priznanja studentima, priznanja nastavnom i nenastavnom osoblju te zahvale zaslužnim poduzećima i školama. Veliki je broj studenata koji su dobili dekanovo priznanje za najuspješnije na studijskim programima koji se izvode na Fakultetu, a također veliki je broj studenata koje je FOI nagradio temeljem njihovih ukupno postignutih rezultata, uspješnosti u studiranju, doprinosa prepoznatljivosti i ugledu Fakulteta organizacije i informatike u ak. godini 2016./2017. Od nastavnika, nagradu za životno djelo dobio je prof. dr. sc. Mirko Čubrilo, nagradu za posebna postignuća u znanstvenom i nastavnom radu dobila je izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep. Nagrada za uspješnu mladu znanstvenicu dodijeljena je dr. sc. Katarini Pažur Aničić. Nagradu za uspješna mentorstva studentima dobila je Ivana Đunđek Kokotec. Nagrada za izuzetno zalaganje nenastavnom osoblju dodijeljena je voditeljici Ureda za međunarodnu suradnju Izabeli Oletić Tušek. Nagrada za predan rad nenastavnom osoblju dodijeljena je djelatnicama odjela Računovodstva Ani Pepelnik i Ireni Žunić. Posebnu Zahvalnica za promicanje vidljivosti Fakulteta na prijedlog dekana dobili su koordinatori i članovi timova na projektu e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola, projektu Stand4INFO za razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i studijskih programa na osnovama Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području informatike, te konferencija o informacijskoj sigurnosti FSec.

Studenti koji su posebno nagrađeni kako za uspjeh tijekom studiranja, tako i za sve druge brojne aktivnosti koje su provodili tijekom svog studiranja jesu: Aldin Alagić, Stefan Tropčić, Marija Lalić, Lucija Trojko, Mateo Krcić,  Lucija Buhin, Marko Kos, Maja Škara, Ana-Maria Draženović, Jelena Sabolek, Lidija Zorić, Jelena Marčelja, Matea DerjanovićTino Balint, Ante Barić, Josipa Cvrlja, Patrik Fumić, Kristijan Gašljević, Karlo Grlić, Dean Jakovljević, Paula Kokić, Ana Katarina Kolarić, Nadja Kosojević, Deana Kovač, Franja Kutnjak, Antonio Lopac, Valentin Magdić, Alen Martinčević, Tomislav Novak, Petra Odeljan, Ivan Oršolić, Maja Puh, Leo Siniša Radošić, Josipa Tadić, Kristiana Vitez, Sven Vukelić, Domagoj Zdilar i Žana Zekić.

Dekan Fakulteta posebno je istaknuo da od projekta izgradnje sveučilišnog kampusa Varaždin (faza 2) FOI nije odustao jer kampus treba nama i cijelom gradu kao i regiji. Na žalost, zbog loših političkih poteza u određenom trenutku ulaganje u cijelu obrazovnu infrastrukturu prebacilo se je u drugi plan tj. nije se uvrstilo u prioritete operativnog programa. FOI ulaže velike napore da se to ispravi. U ovom su trenutku riješeni svi zemljišni odnosi te je FOI praktično pred izdavanjem građevinske dozvole.

Svečanom ugođaju sjednice pridonio je i Akademski pjevački zbor djelatnika i studenata Fakulteta organizacije i informatike pod ravnanjem maestre Janje Knapić, prof.