Skip to content Skip to navigation

Novi termini programa „Seeds for the Future"

Objavljeno: 27.09.2022

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u suradnji s tvrtkom Huawei Technologies po četvrti puta provodi program obrazovanja pod nazivom „Seeds for the Future". Riječ je o programu koji Huawei Technologies od 2008. godine, u okviru globalne inicijative, nudi najboljim studentima iz raznih zemalja s ciljem pružanja aktivnog i praktičnog iskustva učenja, uvida u istraživanje i razvoj, kao i pristupa dijelu Huawei-jeve najnovije visokotehnološke opreme za informacijsko-komunikacijsku tehnologiju (IKT). Program će se i ove godine provoditi virtualno.

Program se provodi na temelju Memoranduma o suglasnosti o suradnji u okviru programa obrazovanja i obuke usmjerenog na industriju, inovacije i tehnologiju „Seeds for the Future", koji je potpisan 12. travnja 2019. između Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Huawei Technologies, a u sklopu procesa razvoja bilateralnih odnosa s Kinom. Temeljem Memoranduma, namjera programa bila je omogućiti usavršavanje pedeset studenata s hrvatskih sveučilišta iz IKT područja te ostalih disciplina, kao što su znanost, tehnologija, inženjering i matematika, tijekom razdoblja od pet godina, pri čemu se trebalo educirati po deset studenata godišnje.


Ovogodišnji virtualni program

Program će trajati osam dana i nudi upoznavanje s najmodernijim tehnologijama, kao što su 5G, kibemetička sigurnost i umjetna inteligencija. Program nudi različite vrste poučavanja, a uključuje čak i mentorstvo. Proučavaju se zanimljiva rješenja i poslovni modeli. Program će se održati od 17. do 24. listopada 2022.


Način prijave i odabir kandidata za ovogodišnji program
 

Potencijalni sudionici, odnosno studenti, prijavljuju se iz svoje zemlje prebivališta. Materijali za prijavu trebaju sadržavati životopis, prijepis ocjena koji ukazuje na akademsku izvrsnost, popratno pismo i/ili dvominutni osobni video. Osnovni kriteriji odabira kandidata za sudjelovanje u programu uključuju (ali nisu ograničeni na to):
- prosjek ocjena 3.0 ili viši ili 30%, ne zahtijeva se profesionalno iskustvo.

Preporučuje se poticanje rodne ravnopravnosti pri odabiru kandidata i imati barem jednu trećinu žena;
- radovi i video prikazi koji odražavaju poznavanje osnova IKT-a, zanimanje za IKT, interes za Kinu i entuzijazam za učenje (otvoreni um).

Proces odabira kandidata će se odvijati na način da sve institucije dostave imena i dokumentaciju prijavljenih kandidata koji će biti stavljeni na popis za prijavu. Nakon formiranja popisa zajedničko koordinacijsko tijelo u čijem će radu sudjelovati predstavnici potpisnika Memoranduma, tvrtke HUAWEI i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, formirat će konačni popis odabranih studenata koji zadovoljavaju uvjete za prijavu, koji će se rangirati po kvaliteti prijava.

Svi zainteresirani neka se jave u Centar za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK).