Skip to content Skip to navigation

Kadetkinje i kadeti Hrvatskog vojnog učilišta "Franjo Tuđman" u posjetu FOI-ju

Objavljeno: 13.05.2019

Kadetkinje i kadeti Hrvatskog vojnog učilišta „Franjo Tuđman“, studenti diplomskog studija Vojno vođenje i upravljanje, kojeg su nositelji Sveučilište u Zagrebu i MORH, posjetili su danas, 13. svibnja 2019., Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu.

Naime, Fakultet organizacije i informatike je jedan od izvođača nastave na spomenutom studiju, na kojem predaje petnaest FOI-jevih profesora i asistenata, a koji im prenose stručno znanje iz domene ekonomije, statistike, strategije odlučivanja i planiranja i sl. FOI na taj način daje podršku razvoju novih studijskih programa, a svojom ekspertizom pruža podršku i prenosi znanje studentima Vojnog učilišta u primjeni nove suvremene tehnologije. Revolucija u domeni vojnih poslova također donosi nove izazove i nove potrebe, stoga je interdisciplinarnost nužan dio u organizaciji visokog obrazovanja i na vojnim učilištima.

Kadeti tijekom ovog studija u trajanju od pet godina, stječu vrlo kvalitetna znanja, a današnji je posjet za njih bio izuzetna prilika jer su iz prve ruke upoznali događaje iz vremena Domovinskog rata na području Varaždina te razgledali FOI-jevu povijesnu zgradu i upoznali se s načinom rada na FOI-ju.

Susret je započeo obilaskom zgrade FOI-ja, prilikom kojeg su ih pozdravili dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček i prodekanica za znanstvenoistraživački rad izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep. Kadeti su nakon toga prisustvovali predavanju o Domovinskom ratu, a koje su održali Čedomil Cesarec, koji je u to vrijeme obnašao funkciju predsjednika Kriznog stožera, ratni načelnik PU varaždinske Ivan Žitnjak te tadašnji zapovjednik sustava veza Vladimir Svržnjak. Moderator je bio prof. dr. sc. Božidar Kliček, danas jedan od sunositelja predmeta koji se izvode na Hrvatskom vojnom učilištu, a koji je u to vrijeme bio član Sekretarijata za informiranje i propagandu.

Kadetkinje i kadeti, studenti diplomskog studija Hrvatskog vojnog učilišta, potom su obišli Studentski centar te uz pratnju djelatnika FOI-ja razgledali znamenitosti grada Varaždina.