Skip to content Skip to navigation

FOI sudjelovao na još jednom Erasmus+ BIP programu razmjene

bip

Fakultet organizacije i informatike još jednom se uključio u provedbu Erasmus+ Kombiniranih intenzivnih programu (BIP) pod nazivom „Next-Level - Innovation for sustainability and inclusion“ u Amsterdamu. Predavačica s FOI je bila Martina Tomičić Furjan, a studenti koji su sudjelovali i ostvarili 5 ECTS bodova s FOI-ja bili su Jana Pučar, Klara Škaulj, Mateo Vujica te Benjamin Filip Šikač. Ostali partneri uključeni u provedbu programa, uz FOI, bili su Hogeschool van Amsterdam, Nizozemska (koordinator), Karel de Grote University College, Antwerpen, Belgija i Hochschule der Medien, Stuttgart, Njemačka, a ukupno je u programu sudjelovalo 37 studenata i 6 predavača.

Ciljevi programa bili su da studenti istraže održive inovacije i razviju poslovne modele paralelno koristeći nove tehnologije i tehnike kreativnog razmišljanja, kako bi razvili poduzetnička rješenja za određene probleme ili izazove u svijetu.

Metode učenja i poučavanja bile su kombinacija online podučavanja, samostalnog učenja, treninga i praktičnih zadataka. Kroz zadatke, uz suradnju s drugim sudionicima i nastavnicima, studenti su razvijali vlastita mišljenja i unaprjeđivali vlastite sposobnosti.

Program je održan u kombiniranom obliku, od 4. listopada do 29. listopada 2022. godine - 3 tjedna online (4.10.-21.10.) te 1 tjedan uživo u Amsterdamu (23.10.-29.10.). Kroz online nastavu, sudionici su generirali ideje za rješavanje identificiranog problema, u multidisciplinarnim i međunarodnim timovima i razvijali svoj inovacijski projekt svaki tjedan, primjenjujući načela kreativnog razmišljanja. Onsite dio intenzivnog programa održao se na HVA u Amsterdamu. Studenti su u ovom tjednu nastavili raditi u timovima, kroz interaktivne radionice, igrifikaciju, kreiranje prototipa rješenja u „MakersLab-u“ itd. Svi timovi su na kraju programa prezentirali svoje prijedloge rješenja te su kroz vrednovanje prijedloga od strane nastavnika (po principu „Shark tank“), ali i drugih timova, dobili povratnu informaciju o uspješnom ostvarenju ishoda učenja programa.  

Povratne informacije sudionika su vrlo pozitivne, studenti su sudjelovanjem na ovom programu stekli vrijedna iskustva ali i nove prijatelje za budućnost. Predavači će nastaviti suradnju i organizirati BIP i u sljedećem pozivu.

Iskustva studenata:

Ovaj program bio je zanimljivo iskustvo na kojem sam upoznala još zanimljivije ljude. Definitivno predlažem svakome željnom znanja, zabave i razbijanja rutine da se prijavi! – Klara Škaulj

Neću lagati, nisam očekivao da ću sresti toliko istomišljenika. Kad je nastavak? – Benjamin Filip Šikač

Fotogaleriju možete pogledati u nastavku: