Skip to content Skip to navigation

FOI prisutan na jednoj od najvećih konferencija o obrazovanju u Hrvatskoj

Objavljeno: 06.04.2022

U utorak, 5. travnja 2022., u prostorijama Zagrebačkog inovacijskog centra ZICER održana je sedma konferencija "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska". Kao i svakog puta, od 2017. godine kada je medij 24sata pokrenuo jednu od najvećih konferencija o obrazovanju u Hrvatskoj, ovogodišnja je okupila vrhunske stručnjake iz područja obrazovanja, znanosti i odgoja kako bi svi zajedno potražili odgovore na bitna pitanja. Panelu je prisustvovala i dekanica FOI-ja, a studentima FOI-ja je uručena i glavna nagrada koju su osvojili na 24 sata Hackathonu.

Konferencija Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska je prva konferencija o obrazovanju koja na jednom mjestu okuplja sve interesne skupine vezane za obrazovanje - od ministarstava, veleposlanstava, uglednih znanstvenika i profesora do studenata. Platformu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska do sada su podržali: Bank Ki-Mun, bivši glavni tajnik UN-a, predsjednica Republike Hrvatske, veleposlanik Republike Finske, Ministarstvo rada i socijalne skrbi, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, brojni istaknuti znanstvenici, profesori i poduzetnici.

Tema ovogodišnje konferencije koju je podržao i Fakultet organizacije i informatike bila je "Nove tehnologije, nova zanimanja" kao put u suvremenije visoko obrazovanje te nova zanimanja kao posljedica tehnološkog razvoja. Što su obrazovanju donijeli korona i online nastava? Jesu li fakulteti tvornice diplomaca ili predvodnici inovacija? Kako danas stvaramo zaposlenike budućnosti? - bila su samo neka od pitanja na koja se tražilo odgovore u okviru panela, a na jednom od njih sudjelovala je i dekanica FOI-ja prof.dr.sc. Nina Begičević Ređep.

Na tri panela na kojima se raspravljalo o posljedicama pandemije, učincima digitalizacije u školama i kako obrazovati mlade da budu konkurentni na tržištu rada sudjelovali su i Ana Sović Kržić, predavačica na FER-u i predsjednica Hrvatskog robotičkog saveza, Marija Šutalo iz tvrtke STEMI i inicijative Škola budućnosti, zatim predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja te CARNET-a. U raspravi su sudjelovali i Maja Martinović, prodekanica diplomskog MBA studija, Jana Žiljak Gršić, dekanica Tehničkog veleučilišta Zagreb, Senka Maćešić, prorektorica za digitalizaciju i razvoj riječkog sveučilišta, Krunoslav Zmaić, dekan Agrobiotehničkog fakulteta u Osijeku te Davor Švaić, dekan Akademije dramskih umjetnosti i voditelj projekta Edu4Games na kojem je partner bio i FOI. Osim stručnjaka, učitelja, nastavnika i profesora, na konferenciji su sudjelovali ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju.

Na kraju konferencije predstavljeni su i pobjednici Hackathona 24sata. Ekipa s FOI-ja pod nazivom Max Effort Prime, odnosno FOI-jevi studenti Filip Bel, Jakov Glavina i Patrik Galina su za svoju aplikaciju "Šparo" dobili najviše bodova od strane žirija i osvojili stipendiju od 9000 kuna. Dodjeli nagrada su, uz dekanicu, prisustvovali i član žirija 24sata Hackathona doc.dr.sc. Boris Tomaš, prodekanica prof.dr.sc. Sandra Lovrenčić i prof.dr.sc. Neven Vrček.

Hvala organizatorima na odličnom programu i organizaciji, a našim studentima još jednom čestitke na osvojenom Hackathonu!