Skip to content Skip to navigation

FOI obilježio Europski dan zaštite osobnih podataka - studenti na prijediplomskom studiju predstavili rezultate svojih istraživanja

Na Fakultetu organizacije i informatike ove je godine vrlo aktivno obilježen 28. siječnja -  „Europski dan zaštite osobnih podataka“. Studenti su u okviru novog izbornog kolegija 'Privatnost i osobni podaci' na prijediplomskom studiju Informacijski i poslovni sustavi prezentirali kolegama rezultate svojih istraživanja i nova saznanja o temi, a u Zagrebu na GDPR konferenciji prezentirani su dosezi FOI-ja u razvoju IT rješenja za usklađenje poduzetnika sa zakonodavnim okvirom zaštite osobnih podataka.

U sklopu predmeta Privatnost i osobni podaci (3. godina prijediplomskog studija Informacijski  i poslovni sustavi) studenti su se kroz semestar upoznali s vrstama osobnih podataka, pravima i načelima zaštite osobnih podataka, organizacijskim i tehničkim mjerama zaštite. Također imali su prilike analizirati i procijeniti politike privatnosti, obavijesti o kolačićima, provesti analizu učinka nad određenim aktivnosti obrade (DPIA).

Temeljem stečenih znanja i vještina studenti su pripremili projekte koji su imali za cilj podizanje svijesti svih studenata Fakulteta o temama vezanim uz zaštitu privatnosti i osobnih podataka. Prezentacije projekata održane su u četvrtak, 26. siječnja 2023. godine, na hodnicima Fakulteta organizacije i informatike (FOI 1, prizemlje). Posjetitelji su se mogli upoznati s načinima kako mogu steći kontrolu nad svojim osobnim podacima, zatim o načinima i svrhama za koje se oni koriste te koja sva prava mogu zatražiti od voditelja i izvršitelja obrade podatka.

Cilj Europskog dana zaštite osobnih podataka je podizanje svijesti građana o pravu na zaštitu osobnih podataka te o ulozi voditelja i izvršitelja obrade osobnih podataka i obaveza koje proizlaze iz zakonodavnog okvira. Agencija za zaštitu osobnih podataka 27. siječnja 2023. u hotelu Westin organizirala je GDPR konferenciju „Službenik za zaštitu podataka – posao budućnosti“, koju je posvetila ključnim osobama u sustavu zaštite osobnih podataka – službenicima za zaštitu podataka. Na konferenciji je sudjelovala i naša izv. prof. dr. sc. Renata Mekovec, voditeljica specijalističkog studija Upravljanje sigurnošću i revizija IS te šefica Katedre za razvoj informacijskih sustava. Profesorica Mekovec istaknula je prakse zaštite osobnih podataka koje upotrebljava Fakultet organizacije i informatike te je predstavila suradnju FOI-ja i Agencije za zaštitu osobnih podataka na projektu ARC II – Awareness Raising Campaign for SMEs II. Fakultet organizacije i informatike sudjelovat će u razvoju IT rješenja koje će biti prilagođeno specifičnim potrebama hrvatskih i talijanskih mikro, malih i srednjih poduzetnika te im olakšati usklađivanje sa zakonodavnim okvirom za zaštitu osobnih podataka. IT rješenje će biti razvijeno u open-source kodu te će ga moći besplatno koristiti svi mikro, mali i srednji poduzetnici.