Skip to content Skip to navigation

FOI kao partner na projektu eŠkole predstavio rezultate digitalne zrelosti škola na konferenciji CUC 2023

'Era digitalne zrelosti' bila je tema ovogodišnje konferencije u  organizaciji CARNET-a, koja se održava od 26. do 28. travnja u Rovinju.

CARNET-ova konferencija CUC 2023 bila je posvećena obilježavanju završetka projekta „e-Škole: Razvoj sustava digitalno zrelih škola', čija je provedba započela pilot-projektom 2015. godine, a nastavila se u drugoj fazi od 2018. do 2023. godine. Projekt je svojim cjelovitim pristupom primjeni moderne tehnologije, digitalnih sadržaja i podrške omogućio jednake prilike za obrazovanje svih učenika.

Završetak projekta ˝e-Škole: Razvoj sustava digitalno zrelih škola˝ označava završetak značajnog vremenskog razdoblja koji je omogućio školama sustavno razvijanje digitalne zrelosti. Ovo je razvojni trenutak u kojem škole s novo razvijenom zrelošću spremno kreću u nove izazove. Osim što je riječ zrelost u središtu projekta e-Škole zbog koncepta digitalne zrelosti, njome se naglašava osposobljenost, osnaženost i opredijeljenost za daljnja djelovanja škola u području primjene digitalnih tehnologija – ističu organizatori.

Važnu ulogu pritom ima FOI kao ključan projektni partner u provedbi, stoga je na konferenciji sudjelovala dekanica FOI-ja i voditeljica ESF projekta eŠkole na FOI-ju prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep te član Upravnog odbora CARNET-a i prodekan za studijske programe FOI-ja prof. dr. sc. Dragutin Kermek, kao i članovi projektnog tima: prodekan za znanost, projekte i međunarodnu suradnju FOI-ja izv. prof. dr. sc. Igor Balaban, izv. prof. dr. sc. Markus Schatten, izv. prof. dr. sc. Dijana Oreški, izv. prof. dr. sc. Igor Pihir, doc. dr. sc. Bojan Žugec, Lana Škvorc, Matea Šoštarec, Mateja Minđek i Tena Jagačić.

Profesorica Begičević Ređep i profesor Balaban su održali predavanje na temu "Digitalna zrelost škola, samovrednovanje i vanjsko vrednovanje", profesor Schatten je održao predavanje na temu "Umjetna inteligencija uz Python i MachineLearning4Kids", dok su članovi projektnog tima prisustvovali partnerskom sastanku projekta (faza II) i predstavili FOI na izlagačkom prostoru konferencije.

Inače, cilj CUC-a je potaknuti sve dionike odgojno-obrazovnog procesa iz osnovnih i srednjih škola da i nakon završetka projekta nastave s cjeloživotnim učenjem, osnažuju svoje kompetencije, primjenjuju inovativne prakse u svom radu, učine nastavu pristupačnom i uključivom za sve učenike, uvode inovacije i aktivno koriste tehnologije budućnosti i nastave.