Skip to content Skip to navigation

FOI i Gradska knjižnica održali radionice programiranja s micro:bitovima

Objavljeno: 27.07.2018

 U tjednu od 11. do 18. srpnja 2018. godine na FOI-ju su, u organizaciji s Dječjim odjelom Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“, održane tri radionice programiranja „Što početi s micro:bitom?“ za djecu.

U današnje se doba tehnologije veoma brzo razvijaju te je bitno prilagoditi ih i uklopiti u obrazovne sadržaje kako bi djeca što ranije počela usvajati i razvijati digitalne vještine koje će u budućnosti biti sve potrebnije. Stoga su mnoge knjižnice i druge javne ustanove u svoje programe uvele micro:bitove, a jedna od njih je i Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“ Varaždin. S obzirom na prethodnu uspješnu suradnju Fakulteta organizacije i informatike i Gradske knjižnice, ove su dvije ustanove ponovno pokrenule zajednički projekt: ovoga se puta radi o radionicama „Što započeti s micro:bitom“ predviđenim za djecu uzrasta od 9 do 12 godina. Predviđena je organizacije jedne radionice, koja je održana 11. srpnja 2018. godine, no zbog velikog interesa održane su još dvije radionice te se razmišlja o dodatnim radionicama koje bi se održale na jesen.

Radionice je osmislio asistent dr. sc. Boris Tomaš koji je radeći na projektu Internet stvari – okvir interoperabilnosti financiranom od Hrvatske zaklade za znanost pokrenuo nove projekte koji se tiču Interneta stvari, a održala ih je Ana Huđek, studentica diplomskog studija Sveučilišta Sjever.

Ovom je suradnjom iznimno zadovoljan i dekan prof. dr. sc. Neven Vrček koji je istaknuo kako uloga akademske zajednice nije samo znanost i obrazovanje nego i društveni doprinos, a koji dolazi do izražaja kroz ovakve suradnje.