Skip to content Skip to navigation

70 godina Knjižničarskog društva Varaždinske županije

Objavljeno: 29.11.2019

Knjižničarsko društvo Varaždinske županije ove godine slavi 70. obljetnicu utemeljenja. Svečana proslava i prigodni Okrugli stol pod nazivom Knjižničarska društva – nositelji stručnog razvoja: u povodu 70. obljetnice Knjižničarskog društva Varaždinske županije održat će se 13. prosinca 2019. u 10:00 sati u Studijskoj čitaonici Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Varaždin.

Hrvatsko knjižničarsko društvo osnovano je 1940. godine, a prvi pisani dokumenti o djelovanju knjižničarskih djelatnika s varaždinskog područja sežu do 1949. godine. Prva povjerenica, izabrana te godine, bila je Vanda Milčetić, direktorica Gradske knjižnice i čitaonice „Sloboda“ Varaždin. Godine 1977. varaždinsko povjereništvo preraslo je u Društvo bibliotekara Zajednice općina Varaždin. Društvo danas broji 40 članova, a knjižničari Više ekonomske škole, kasnije Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu od samih su početaka aktivni članovi Društva, kao što je i vidljivo iz zapisnika sa sastanka Osnivačke skupštine Društva bibliotekara Zajednice općina Varaždin:

… Godine 1977. formiran je Inicijativni odbor za osnivanje Društva bibliotekara regije Varaždin na čelu s dugogodišnjom direktoricom Vandom Milčetić. Pozvani knjižničari s područja općina Čakovec, Ivanec, Ludbreg, Novi Marof i Varaždin dobili su podršku svoje lokalne zajednice te su 5. svibnja 1977. održali Osnivačku skupštinu. Sjednici su prisustvovali:

1. Trakoštanec, Katica, knjižničar, Novi Marof

2. Žugaj, Anđelka, knjižničar, Biblioteka FOI-a, Varaždin

3. Šiprak, Ivančica, knjižničar, Biblioteka FOI-a, Varaždin. (Štimac, 2019, str. 7).

Štimac, Jasminka (2019). Tragovi. Varaždin: Knjižničarsko društvo Varaždinske županije.