Skip to content Skip to navigation

FOI daje mogućnost studiranja i rada ukrajinskim studentima i nastavnicima pogođenima ratom

Objavljeno: 09.03.2022

Svjesni ozbiljnosti situacije i katastrofalnih posljedica koje su zadesile cijelu akademsku zajednicu u Ukrajini, u kojoj je onemogućen normalan rad na fakultetima, FOI je ponudio ukrajinskim sveučilištima mogućnost nastavka studiranja studentima te rada znanstvenicima i nastavnicima.

Obzirom da je međunarodna znanstvena zajednica na društvenim mrežama (#ScienceForUkraine) počela prikupljati informacije o sveučilištima, znanstvenim institucijama i ostalim organizacijama unutar sustava koje mogu biti od pomoći za ukrajinske studente i istraživače, odlučili smo kao Fakultet organizacije i informatike (FOI), sastavnica najvećeg hrvatskog sveučilišta – Sveučilišta u Zagrebu, također ponuditi pomoć i podršku u daljnjem radu, kao i procesu studiranja.

Obzirom da smo kao Fakultet prisutni u četiri grada sjeverozapadne Hrvatske – Varaždinu, Sisku, Zaboku i Križevcima i orijentirani smo na izvođenje studijskih programa i istraživačkih i razvojnih projekata u domeni informatike, ekonomije i poslovanja, svoju smo pomoć ponudili svim ukrajinskim studentima, nastavnicima i istraživačima na sveučilištima s kojima naše matično Sveučilište u Zagrebu ostvaruje bilateralnu suradnju.

Slijedom ovih nemilih događaja, za koje ne možemo predvidjeti koliko će trajati i kakav će njihov ishod biti, na raspolaganje studentima ovih sveučilišta stavljamo mogućnost pohađanja naših kolegija na engleskom jeziku, a profesorima suradnju unutar naše nastavne i istraživačke djelatnosti. To uključuje:

  1. Besplatan nastavak školovanja na hrvatskom ili engleskom jeziku;
  2. Mogućnost završetka dijela studija na našem fakultetu (program studentske razmjene);
  3. Obavljanje stručne prakse unutar ustrojstvenih jedinica fakulteta;
  4. Uključenje u nastavne i znanstveno-istraživačke projekte;
  5. Psihološko savjetovanje.

Informacije o našim projektnim aktivnostima i istraživačkim skupinama možete vidjeti ovdje, brošuru za internacionalne studente ovdje, a popis kolegija i radionica na engleskom jeziku ovdje.

Pozivamo sve ukrajinske studente i nastavnike koji žele nastaviti studij/rad na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, da nas kontaktiraju na international@foi.unizg.hr, a oni koji se već nalaze u Varaždinu mogu nam se obratiti i direktno u Uredu za međunarodnu suradnju (Pavlinska 2).

Više informacija potražite i na društvenim mreažama uz hashtag #foiForUkraine.