Skip to content Skip to navigation

Fakultetu organizacije i informatike 2,5 milijuna kuna za obnovu Vile Oršić

Objavljeno: 24.03.2021

Prilikom posjete Tehnološkom parku Varaždin, premijer Andrej Plenković i ministar znanosti i obrazovanja dr. sc. Radovan Fuchs uručili su dekanici FOI-ja prof. dr. sc. Nini Begičević Ređep odluku kojom se Fakultetu organizacije i informatike dodjeljuje 2,5 milijuna kuna za projekt obnove građevine Vile Oršić.  

*Foto: Luka Šalamun (eVaraždin)

 

Građevina Oršić je tijekom godina mijenjala vlasnike i korisnike te je višekratno prilagođavana specifičnim potrebama novih korisnika i standardima vremena, a kako bi se stavila u funkciju obrazovanja potrebna je njezina temeljita obnova. Prenamjenom prostora za potrebe visokog obrazovanja cilj je zaustaviti dugogodišnju devastaciju građevine, ali i Vilu Oršić staviti u funkciju realizacije obrazovnog sadržaja, razvojnih potencijala i suvremene informacijsko-komunikacijske tehnologije.

S ovlaštenim projektantskim uredom izrađena je projektna dokumentacija sanacije unutrašnjeg i vanjskog prostora, kao i arhitektonski nacrti i troškovnici. Rješenje koje je usuglašeno sa Konzervatorskim odjelom u Varaždinu pretpostavlja cjelovito očuvanje vanjštine građevine, uz određene intervencije na nužnim korekcijama i poboljšanjima, primarno zbog nove funkcije, a to je prenamjena prostora u istraživačke laboratorije, dvorane za učenje i poučavanje, te kabinete za nastavnike i centre Fakulteta organizacije i informatike.