Skip to content Skip to navigation

Dr.sc. Marko Košiček održao predavanje na 48. SciBAr-u

Objavljeno: 27.02.2019

U okviru SciBAr-a, neformalne znanstvene diskusije na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, predavanje je u utorak, 26. veljače 2019. godine, održao znanstvenik i biokemičar dr.sc. Marko Košiček, glavni savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak.

 Raznolikost boja, oblika, zvukova, okusa i mirisa“ bila je tema predavanja koje je Košiček održao pred brojnom publikom, studentima i profesorima FOI-ja, ali i drugim interesentima. Košiček je biokemičar sa Zavoda za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković i nagrađivani popularizator znanosti, a ovim je predavanjem želio publici približiti važnost ljudskih osjetila te ih upoznati s manje poznatim detaljima iz tog područja.

Košiček se u svom predavanju osvrnuo na svako pojedino osjetilo, naglašavajući da još uvijek postoji niz nepoznanica vezanih uz njih. Primjerice, kada se radi o osjetu njuha, tek su devedesetih godina otkrivene sićušne bjelančevine, koje se nazivaju njušni receptori, za što je kasnije dodijeljena i Nobelova nagrada. Košiček je također dodao da postoji pet osnovnih okusa - slano, slatko, gorko, kiselo i umami, no postoji mogućnost da se u dogledno vrijeme uvedu i novi, poput metalnog okusa, okusa masne hrane i drugi.

Bio je ovo 48. SciBAr u Varaždinu, koji Fakultet organizacije i informatike organizira s ciljem razvijanja dijaloga između znanosti i društva, znanstvenika i šire publike, stvarajući tako plodonosnu povezanost između znanosti i društva.

SciBAr letak