Skip to content Skip to navigation

Održan 40. po redu SciBAr na temu Odjeci Drugog svjetskog rata u dubinama Jadrana

Objavljeno: 09.06.2016

Poznati hrvatski sportski ronioc g. Danijel Frka na 40. jubilarnom SciBAru održao je zanimljivo predavanje pod nazivom „Odjeci Drugog svjetskog rata u dubinama Jadrana“. Na predavanju je bilo riječi o sudbini brodova i aviona koji su sudjelovali u Drugom svjetskom ratu na Jadranu. Kroz predavanje slikom su predstavljene brojne olupine ratnih, transportnih i trgovačkih brodova te aviona svih zaraćenih strana koje kao odjeci ratnih djelovanja i danas počivaju u dubinama Jadrana. 

Danijel Frka pasionirani je sportski ronioc, a od 2000. godine i instruktor podvodne fotografije. Sudjelovao je na brojnim natjecanjima, kao i u organizaciji čak 6 prvenstva Hrvatske u podvodnoj fotografiji. Jedan je od pokretača izrade službenog kataloga potopljenih novovjekovnih brodova na hrvatskoj obali Jadrana radi zaštite od devastacije. Organizator je brojnih ekoloških akcija čišćenja podmorja na području grada Kraljevice te na području rijeke Gacke. Podvodnom fotografijom bavi se od 1980. godine, a svoje je radove izlagao na niz izložbi u Hrvatskoj i Sloveniji. Osvajao je i brojne nagrade. Tako je titulu prvaka Hrvatske u podvodnoj fotografiji ponio 2001 -2002. godine, prvaka Kupa Hrvatske u PF 2004. godine. Državni prvak u podvodnoj fotografiji bio je 2005., 2006., 2007., 2008., 2010., 2011. i 2013. godine. Također je osvojio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u podvodnoj fotografiji 2011. godine u Bodrumu u Turskoj.

Inicijator 40. po redu SciBAra bio je prof. dr.sc. D. Kermek, a odaziv i reakcija publike, što studenata, nastavnika, ali i ostalih zaljubljenika u podmorje i fotografiju pokazala je da takav tip događanja pobuđuje veliki interes, te da postoji motivacija za novim SciBArovima. Financijski podupiratelj SciBArova na FOI-ju je Varaždinska županija.

Više o održanim SciBArovima na: http://scibar.foi.hr/

Statistika - 40. SciBar